Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Emelkedik a szemétszállítási díj

Csorna - Emelkedett a szemétszállítás díja Csornán. A Rekultív kft. bezárja a gyöngyösmajori hulladéklerakót és az önkormányzat az illegális szeméttelepet is felszámolná.
Április elsejétől 9,5 százalékkal emelkedett a szemétszállítás díja Csornán. A szolgáltató Rekultív kft. eredetileg közel 15 százalékos emelést kért, de végül egy költségcsökkentő megoldást javasolt. A javaslat költségcsökkentő elemeiről a polgármesteri hivatal beruházási és városüzemeltetési osztályvezetője számolt be.

– A Rekultív kft. olyan költségcsökkentő változásokat vezetett be, melyek a csornaiakat is érintik – kezdte Berzlánovichné Nagy Eszter. – A legfontosabb, hogy a szolgáltató a gyöngyösmajori hulladéklerakón megszünteti az évente ingyenesen elhelyezhető négyszer fél köbméternyi lakossági hulladék elhelyezését. Ezentúl a kft. Andrássy utcai telephelyén fogadják ezt a hulladékot. Ezt azzal indokolták, hogy a javaslat elfogadása bér- és üzemanyag-csökkenéssel jár. A cég azt is elismerte, hogy díjszámítását határidőn túl nyújtotta be, a tavaly november elsejei határidő helyett idén januárban. Az önkormányzat a szerződésben biztosított jogával élve elrendelte könyvvizsgálat végeztetését, ezért a képviselő-testület januárban levette napirendjéről a kérdést. A könyvvizsgáló a szolgáltató adatszolgáltatása és költségcsökkentő javaslatát tartalmazó módosított kérelme alapján az idei hulladékkezelési díj megállapítására előterjesztett díjkalkulációt elfogadásra javasolta.
Mivel a díjemelést csak áprilistól vezette be a város, a két hónapos kiesés a lakosság által befizetendő díj esetében 2,4 százalékos csökkenést eredményezett. E két elem figyelembevételével alakult ki végül a 9,5 százalékos emelés.

Berzlánovichné Nagy Eszter szerint a gyöngyösmajori telep lezárása egyéb megoldandó feladatokat ró az önkormányzatra. Meg kell szüntetni például a lerakó mellett az elmúlt időszakban kialakult illegális szeméttelepet az önkormányzati területen.
A város pályázatot nyújtott be az illegális lerakó felszámolására, amiről vélhetően nyár elején születik döntés. Ezentúl a hulladéklerakó lezáratása mellett annak őrzését is biztosítani kell.

– A teleplezárást nehezíti, hogy a szomszédos területeket gazdák művelik. A földtulajdonosokkal mielőbbi egyeztetést kezdeményezünk, a földek megközelítését ugyanis biztosítani kell a lezárás után is. Amíg erre nem találunk megoldást, a rendőrségtől s polgárőrségtől fokozottabb ellenőrzést kértünk Gyöngyösmajor környékén. Természetesen az önkormányzat közterület-felügyelői is jobban odafigyelnek a területre – fogalmazott az osztályvezető.
Mint mondta, a csornaiak együttműködését is kérik abban, hogy a szabálysértőket elriasszák. Berzlánovichné Nagy Eszter hozzátette: az építési törmelék kezeléséről a Rekultív továbbra is gondoskodik.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. április 06. 14:40
    „Nincs itt valami ellntmondás? Évente négyszer fél m3 hulladékot ingyért azaz díjnemtesen vesznek át a háztartási hulladékot. Tehát egy személygépkocsi utánfutóval pár-száz forint költséggel a tulajdonos oda tudja szállitani még vidékről is, ha ép a városban van dolga. De mivel kötelező azaz meggyártották erre a rendeletet így, akkor is fizetni kell a "szemétszáűllítási díjat" ha nem tud a tulajdonos az általa elszállított hulladékon felül "kitermelni többet". Igy nem is szállít tőle a cég el egy gram hulladékot sem! Csupán az ímmár emelt díjazást zsebeli be munka és ellnszolgáltatás nélkül azoktól, akik nem gyártanak szemetet( hulladékot e cégnek)! Meddig fejik fosztogatják még rendeleteikkel a védtelen polgárokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a csornai rendőrkapitányt

Csorna - Miniszteri dicséretet kapott a Csornai Rendőrkapitányság vezetője. Kiss József alezredes… Tovább olvasom