Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Eltüntetik a folyékonyhulladék-lerakókat

Megye - Felszámolja folyékonyhulladék-lerakó telepeit a Florasca kft. Uniós támogatást kapott a cég a rekultivációkhoz. Megyénkben hat településen dolgoznak majd a szakemberek.
Rekultiválja a megye valamennyi folyékonyhulladék-lerakó telepét a Florasca kft. A beruházáshoz uniós pályázaton nyertek 327 millió forintot. A munkát május végén Dénesfán kezdik. Úgy tervezik, év végére végeznek a rekultivációkkal.

A megyében még Sopronban, Peresztegen, Szilsárkányban, Bágyogszováton és Győrsövényházon végeznek el hasonló munkát. A beruházás már elkezdődött Vas megyében. Ott Körmenden, Sitkén és Szemenyén van szükség hasonló beavatkozásra. Dénesfa után Szilsárkány következik. A tervek szerint év végére valamennyi lerakógödröt felszámolják.

Fullajtár István, a Florasca kft. ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a gyakorlatban a munka azt jelenti, hogy a lerakógödrök eliszaposodott tartalmából eltávolítják a vízbázist és az iszapot stabilizálják. Ezután az egészet feltöltik: egy harminc centiméteres, domború, döngöltagyag-felületet hoznak létre. A vízzáró rétegre azért van szükség, hogy a felszín alatti vizeket védjék az esetleges bemosódástól. A terület kap egy humuszréteget is, a végén pedig füvesítik.

A csornai lerakó sajátos telephelynek számít. Ott van ugyanis a város volt dögkútja, illetve a terület északi oldalán a Pannon-Víz zrt. szennyvíziszap-lerakója is. A munkálatok során azt is rekultiválják. A Pannon-Víz lerakójánál ugyanazt a munkát elvégzik, mint a többi helyszínen, de ott az iszapba különböző adalékokat juttatnak: mészkövet, riolittufát, kovaföldet, eolitot. Fullajtár István arról is tájékoztatott, hogy monitoringkutakat is kialakítanak. Ezekkel minimum öt éven keresztül figyelik a talajvíz mozgását, az esetleges szennyeződést és annak terjedését. Optimális esetben természetesen a szennyeződés csökkenését észlelik a kutakban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még vár a strandfejlesztés

Kapuvár -Több egynapos turistával és várakozó befektetőkkel vág neki az idei turisztikai szezonnak… Tovább olvasom