Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Elfogytak a telkek Városfalun

Városfalunak új építési telkeket kell kialakítani, mert a nőtt az érdeklődés a beépíthető ingatlanok iránt.
Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere büszkén járhat-kelhet falujában, hiszen az utóbbi időben gombamód nőnek ki a földből az új családi házak. A település 86-os főút felé eső szélén jelenleg is több ingatlan áll befejezés előtt és az ott található szabad telkek tulajdonosai is tervezik az új épületeket. A polgármester elmondta: minden erejükkel támogatják a fiatalokat.

Ingyenes építési telkek

Ennek legszembetűnőbb formája az ingyenes építési telkek biztosítása. Bár a kétszáz forintos négyzetméterenkénti árat a tulajdonosnak ki kell fizetni, azt később az önkormányzat – támogatás formájában – visszajuttatja az építkezőknek. Ezt a juttatást többnyire az első lakáshoz jutó családok kapják meg, de Molnár Sándor szerint nem mindig zárkóznak el más, fiatal családok támogatásától sem.

20–25 házhely

Jelenleg el is fogytak az önkormányzat értékesíthető területei, így újak kialakítására van szükség. A település rendezési tervében már figyelembe vették a megnövekedett igényeket, húsz-huszonöt házhely kialakítását tervezik. A szóba jöhető területek hatvan-hetven százaléka önkormányzati tulajdonban van, ezekre a közművek bevezetése szükséges. Molnár Sándor hangsúlyozta, bár anyagi helyzetük nekik sem rózsás, a közművek bevezetésére készítendő tervek költségeit vélhetően támogatni fogja a képviselő-testület.

A közművesítéshez azonban a lakosságnak is hozzá kell járulnia. A polgármestertől megtudtuk: a jelenlegi építkezések környékén szeretnének még kétszer öt házhelyet kialakítani, ezáltal egy új utcát létrehozni. A település első embere szerint a fiatalokat nemcsak az ingyenes telkek vonzzák, hanem Vásárosfalu elhelyezkedése, sokoldalú kulturális programjai is nagy előnyt jelentenek a betelepülőknek.

Elhelyezkedése is vonzó

Az újonnan építkezők közül a helyi származású Kocsis Ernő elmondta: a szülői házban laktak, de nemrég született gyermekükkel kinőtték az eddigi kereteket. A már meglévő saját erő mellé hitelt vettek fel, de a munkába a család többi tagja is besegít. Elképzelései szerint a ház tizenkét-tizennégy millió forintba fog kerülni és épít hozzá egy műhelyt a vállalkozása számára. A múlt évben elkezdett családi házba idén októberben szeretnének beköltözni.

Hasonlóan nyilatkozott a beledi származású Takács Viktória is. Férjével nemrég házasodtak össze és szinte azonnal építkezésbe fogtak. Pket is az olcsó telkek fogták meg, de a fiatalasszony szerint mivel férje rábakecöli, ő pedig beledi, így mindkét szülőhöz közel lesznek. Önerőből épített – némi magyar hitellel megtámogatott – házukba még ebben az évben beköltöznének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliárdos szélerőmű beruházás

Három éve készül annak a több milliárd forintos beruházásnak a terve, melytől, ha megvalósul, jelentős községi bevételt remél Balogh István kisfaludi polgármester. A falu határában több mint egy éve működik egy, a szél erősségét és gyakoriságát mérő állomás. A mérési eredmények alapján, az azokat feldolgozó befektetőcsoport szélerőművek telepítését határozta el. Tovább olvasom