Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Élet kell a közösségi térre

Kapuvár - Folytatjuk sorozatunkat: mi tetszik és mi nem Kapuváron? Ezúttal a kapuvári gimnázium igazgatóját kérdeztük.

A városközponti és alközponti fejlesztések tetszenek Bernád Csabának. Úgy véli, ezeket a közösségi tereket meg kell tölteni élettel. Kapuvárt élhető városnak tartja, ám kissé gyorsnak tartja az információcserét s ezért néha torzultnak a hírt.

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Rábaköz kisvárosainak véleményformálói mondják el, mi tetszik és mi nem városukban. Most Bernád Csaba, a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatója mondja el, neki mi tetszik és mi nem Kapuváron.

– Azt hiszem, mivel már Magyarországon is több – néhol nagy – városban laktam, tudom kívülről is szemlélni Kapuvár előnyeit és a kevés hátrányát – kezdte a városról alkotott véleményét Bernád Csaba. A gimnázium Marosvásárhelyen született igazgatója az erdélyi szülőváros után a szintén több százezer lakosú Temesváron tanult, majd immár Magyarországon dolgozott, először Budapesten, s rövidebb ceglédi, kisbéri és tatai kitérő után került a Rábaközbe. – Osliba 1994-ben költöztünk a családdal és azóta is ott lakunk, ám feleségem és én is Kapuváron dolgozunk – mondta. A gimnáziumban 1999 óta tanít, 2002 óta vezeti a nagy múltú intézményt.

Bernád Csaba: Szükséges lenne – akár tematizált – közösségi terek kialakítása a helyi fiataloknak is.
Bernád Csaba: Szükséges lenne – akár tematizált – közösségi terek kialakítása a helyi fiataloknak is.

– Kapuvár mint kisváros legnagyobb előnye pont a kisvárosi miliőben rejlik, ezért élhetőbb, mint egy nagyváros – kezdte véleményét az igazgató. Hangsúlyozta, mindenki ismer mindenkit, a város őrzi hagyományait: több idős embert látni népviseletben. – Ezek a dolgok Erdélyre emlékeztetnek – tette hozzá. Kijelentette, ami előny – hogy kisváros –, az a hátrány is egyben, hiszen nagyon gyorsan terjednek az információk, ami az ötödik embernél már nem feltétlenül tükrözi a valóságot. – Minden tavasszal megállítanak és például a kisgimnázium megszűnéséről kérdeznek, amiről szó nincs – mondta Bernád Csaba.

Véleménye szerint Kapuvár belvárosa értékes és szép, kár egynéhány betontömb épülettel elrontani. Mind építészetileg, mind közösségépítő értelemben jó iránynak tartja a központi és alközponti fejlesztéseket. – Ezen terek adhatnak majd otthont a város kiépülő közösségeinek, melyeket erősen hiányolok Kapuvár közéletéből – mondta.

Hiányolja a kártyázó, sakkozó vagy esetleg politizáló embereket a Fő térről, a gartai, házhelyi alközpontokból.

– Hasonló – akár tematizált – közösségi terek kialakítása lenne szükséges a helyi fiataloknak is, akik tapasztalataim szerint jobb híján a bevásárlóközpontok parkolóiban beszélgetnek egymással – mondta a gimnázium igazgatója. Hiányolja a városból a komolyzenei koncerteket, a komolyabb színpadi darabokat, ám mint mondta, a gimnázium diákjai számára ezeket győri és fővárosi látogatásokkal pótolják. Hangsúlyozta azonban, jó kezdetnek tartja az olyan kamara-előadásokat – például az ˝Ivik-jazz˝ előadásait –, melyek révén az igényesebb rétegművészet is teret nyer a városban.


Kapuvár mint kisváros legnagyobb előnye pont a kisvárosi miliőben rejlik, ezért élhetőbb, mint egy nagyváros – mondta az igazgató.

Olvasóink írták

 • 13. Reális 2009. augusztus 14. 10:11
  „Na végre!”
 • 12. magyarattila 2009. augusztus 12. 15:33
  „Itt vagyok.”
 • 11. Reális 2009. augusztus 12. 15:00
  „De hová tűnt magyarattila?”
 • 10. rick 2009. augusztus 12. 08:31
  „9.

  Szerintem is így volna a jó, nevelési szempontból is.
  Van aki meg pont a helyi fellépőket kifogásolja, mondván, hogy tehetségtelenek mind egy szálig.”
 • 9. medve73 2009. augusztus 12. 06:45
  „mármint nem az igazgató úr hanem néhány hozzászóló ,
  mert amit az igzgató úr mondott abban van valami csak el kéne olvasni a cikket ,megérteni, meggondolni, aztán véleményt formálni-----szerintem -------”
 • 8. KicsiCsíra 2009. augusztus 11. 22:42
  „Az iskola vezetésével szerintem semmi baj sincs. Jól összerázódott a tanári kar a kezdei nehézségek és súrlódások után.
  ..és hogy megszólalt az igazgató úr? Miért is baj ez? Talán torzított valamiben?
  Én a problémát abban látom, hogy bár szép ez a sorozat, ez a kezdeményezés, de érdemi javaslatot senki sem tett, hogy mitől lesz élhetőbb és közösségibb a városunk.
  A zeneiskola is kivonulhatna néha a sok tanítványával a rendezvényekre például. Vagy a régi majállisokat kellene visszahozni, ill a közös anyáknapi ünnepségeket, ami már abban kimerül, hogy előtte való napokban az ovikban iskolákban kicsi ünnepségeket tartanak. Miért kellett megszüntetni a szinpaid szereplést? Ill miért nem lehet a napján tartani az anyáknapját?
  S talán az utca emberét is meg kellene kérdezni, hogy ne vádolják Turbók Attilát bratyizással.”
 • 7. LiamDevlin 2009. augusztus 11. 22:19
  „Mármint a Bernád tanár úr, nem a Turbók Attila, bár nekem vele sincs bajom...”
 • 6. medve73 2009. augusztus 11. 20:51
  „" Ha csendben maradsz okosabbnak látszol "”
 • 5. Reális 2009. augusztus 11. 10:33
  „Tudom,hogy messze van az úrtól!”
 • 4. LiamDevlin 2009. augusztus 10. 20:57
  „Most mi van, jó fej a tanár úr:):)”
 • 3. Nózi 2009. augusztus 10. 18:47
  „Reális!
  Turbók "úr" ezekkel a cikkekkel igazolja "munkásságát"”
 • 2. Reális 2009. augusztus 10. 12:52
  „Nem beszélve arról,hogy a turbók úr cikkei állandóan haverokról,ismerősökről szól,megspékelve reklámmal!A kocsma-jazzt reklámozza már hetek óta!”
 • 1. Reális 2009. augusztus 10. 12:49
  „Miért nem olyant kérdeznek,aki születésétől fogva Kapuváron lakik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafó égett Babóton

Babót - Trafó gyulladt ki szombaton este fél hatkor Babóton a Bercsényi utcában. Tovább olvasom