Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Egyre több a kapuvári iskolás

Kismértékű növekedés tapasztalható a kapuvári általános iskolák diáklétszámában, melyet a szakemberek szerint a városba és a térségébe beköltözők növelik. Az elsősök száma azonban évről évre kevesebb.
Érdekes ellentmondásra hívták fel lapunk figyelmét a kapuvári oktatási szakemberek. A hazai népesség fogyása – melyben a gyermekvállalási kedv hanyatlása is az egyik sarokpont – napjainkban már lecsapódik az általános iskolák gyermeklétszámán is. Ennek ellentmond a kapuvári általános iskolák létszáma, mely az intézményvezetők beszámolói szerint kismértékben, de növekedik.

Elsősök a Pátzayban: csökkenő elsős- és növekvő intézményi létszámok.
Elsősök a Pátzayban: csökkenő elsős- és növekvő intézményi létszámok.

A Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) adatait nézve elmondható, míg a 2010–11-es tanévben 805 tanuló járt az intézménybe, a 2011–12-es tanévben ugyanezen adat már 807, majd az idei, 2012–13-as tanévet 827-en kezdték meg. A beiratkozott elsősök száma viszont csökkenő tendenciát mutat, ebben a tanévben már csak 109, a tagintézmények tanulóival együtt.

Néhány beszédes adat a KTI tagintézményeibe beiratkozott elsősökről: Babótra 7, Himodra 4, Osliba 10 (tavaly jóval kevesebb), Szárföldre 8, Veszkénybe 7, Vitnyédre 13 gyermeket írattak be szüleik. A KTI kapuvári intézményeinek listáját a Pátzay vezeti 25 beíratott elsős gyermekkel (összlétszám 375), ezt követi Garta 19-cel (44), majd a Széchenyi-tagiskola 16 iselsőssel (240). Megjegyzendő, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolába az idén 40 elsőst jegyeztek be (tavaly 49-et, a csökkenés itt is látható), viszont az iskola összlétszáma évek óta változatlan.

A létszámadatok növekedését a kapuvári szakemberek egyértelműen a beköltözők „számlájára" írják. Egyikük megjegyezte: jobbára a vidéki, olcsóbb albérletekbe költöző családok gyermekei miatt van az örvendetes létszámnövekedés, ám ezen családok már drágának tartják a kapuvári bérleti díjakat. Csemetéik viszont a városi iskolákba járnak.

A nemrég kezdődött tanév számos változást hozott a KTI tantestületében is. Ahogy Horváth László intézményvezetőtől megtudtuk, a Pátzay-tagiskola helyettesi állásában Módli Ágnest Orbán Erna váltotta. Az osli tagintézmény vezetői helyén Harmath Lajosnét Rapiné Tóth Anna követte, Szárföldön pedig Bujtásné Szűcs Katalin lett a tagintézmény-vezető Mészárosné Havasréti Mária helyett. – A tagintézmény-vezetői és helyettes vezetői változásokon felül mind a Pátzayban, mind a Széchenyiben számos új pedagógussal találkozhatnak a gyermekek és a szülők – mondta Horváth László. Az évnyitókon több gyémántdiplomás pedagógust köszöntöttek a KTI-ben, így Fekete Gézánét, Szakács Imrénét és Huszár Gyulánét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok a Rábaközben

Kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: 9330 Kapuvár, Szt. István király út 2., tel.: 96/242-688). Tovább olvasom