Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyre kevesebb buszbérletes a Rábaközben

A bérletek ára eközben közel a duplájára nőtt.
Bérletesek, ingázók, statisztikák

Rábaköz. Vélhetően a romló gazdasági helyzet nyomában csökkenő munkalehetőségek, ezzel a külföldön munkát vállalók létszámának növekedése okozta, hogy hét év alatt húszezerről tizenhétezerre csökkent a Kisalföld Volán járatain az évente eladott havibérletek száma. A bérletek ára eközben közel a duplájára nőtt...

Hét év alatt megduplázódott a havibérletek ára Kapuvár és Csorna bejárói számára. Emellett húszezerről tizenhétezerre csökkent az eladott havibérletek száma évente a Kisalföld Volánnál. A külföldi munkavállalás és a romló gazdasági helyzet a „ludas"?

Vélhetően a munkalehetőségek számának csökkenése, ezzel a külföldön munkát vállalók létszámának növekedése okozza, hogy hét év alatt csökkent a Kisalföld Volán járatain az évente eladott havibérletek száma.

Ezzel szemben a bérletek ára közel a duplájára nőtt ezen időszak alatt.
A Rábaköz nagyobb településein, Kapuváron és Csornán napjainkban is az ingázók száma a meghatározó. A kisvárosok munkavállalóit Kapuvár esetében leginkább Győr és Fertőszentmiklós (Audi, Velux), Csorna esetében azonban Győr mellett a környező kistelepülések (Szany, Enese) szívják fel.

Az elmúlt hét év alatt azonban nagy változások voltak a bejárók számát tekintve. Lapunk összehasonlította a 2005-ös végi adatokat (Kisalföld, 2005. december 23.) az idei év számaival. A Kisalföld Volán Zrt.-től kapott tájékoztató szerint Kapuváron és Csornán 2005-ben közel 20–20 ezer havi felnőttbérletet adtak el évente. Ez napjainkban a két városban csak valamivel több mint 17 ezer. A közlekedési vállalat az első három negyedév adatait adta meg (13 ezer körüli bérlettel) és ezt az adatot javítottuk fel az első három hónap átlagával, így számolva az éves bérletszámot.

Lapunkban 2005-ben 19.100 csornai és 21 ezer kapuvári havibérletesről írtunk. A félhavi bérletek száma 2005-ben Csornán közel 8000, a szomszéd kisvárosban csak valamivel több mint 2000 volt. Ezek a számok idén másképpen alakultak: 4600-as csornai és 1600-as kapuvári átlaggal (az éves átlagot a havibérlethez hasonlóan mértük) a félhavi bérletek éves számát tekintve.

Az ingázók tömegére a Volán a reggeli (4-től 9 óráig) járatok sűrítésével készült fel. A Kapuvárról induló reggeli buszok számáról a forgalmi irodán nem adtak felvilágosítást, ám lapunk információi szerint ebben az intervallumban Kapuvárról 17 járat indul a megyeszékhely irányába. Csornáról reggel négytől kilenc óráig ennek a járatszámnak a duplája megy Győr felé. Árnyalja a képet, hogy több cég maga oldja meg dolgozói szállítását, így ők nem szerepelnek a bérletes statisztikában.
Az ingázókról pontos statisztikákat nem vezetnek, de információink szerint például Kapuvárnak és környékének közel huszonhatezer lakosából mintegy ezren járhatnak el lakóhelyükről dolgozni. Negyven százalékuk Kapuvárról.

A kapuvári Szántó Gábor 1996 szeptembere óta rendszeres vendége a reggeli buszoknak. Akkoriban 8000 forint körül volt a havibérlet ára, ez napjainkban 35.600 forint (50 kilométeres bérlet). A fiatal pedagógus nem talált helyben munkát, ezért kénytelen a megyeszékhelyre ingázni. Így naponta átlagosan 12 órát van távol családjától. – Hozzátenném, amennyiben Kóny felé kerül a busz, alkalmanként még tíz percet és 250 forintot kell hozzászámolni az előbbiekhez – mondta.

Az ötvenöt éves csornai Horváth Imre is hasonló tapasztalatokról számolt be. Mint mondta, tizenhat éve ingázik Csorna és Győr között. – A rábaközi kisvárosban nincs is munka és a bérek is kisebbek – tette hozzá. Naponta átlag 12 órát van távol, jelenleg havi 24.900 forintot fizet bérletéért. – Nem is lenne semmi gond a bejárással, de iskolaidőben Csornán már tele van a járat, így jobbára állunk Győrig. Az is előfordul, hogy nem csak én állok a saját lábamon – jegyezte meg nevetve.

A Kisalföld Volán Zrt.-től kapott tájékoztató szerint Kapuváron és Csornán 2005-ben közel 20–20 ezer havi felnőttbérletet adtak el évente. Ez napjainkban a két városban csak valamivel több mint 17 ezer.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott a busz Kisfalud és Babót között - fotók

A busz elakadt az útpadkán. A balesetben ketten könnyebben megsérültek. Tovább olvasom