Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Egy tehervonat négyszer okozott tüzet

A csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állománya a szakmai felettes szervek és az állampolgárok megelégedésére 2002–ben elvégezte a rá háruló feladatokat – jelentette ki Tudós József alezredes, a tűzoltóság parancsnoka.
Tudós József alezredes
A csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság 2002-ben végzett munkájáról, a személyi és tárgyi feltételekről tájékoztatta a Kisalföldet Tudós József alezredes, parancsnok.
– Az elmúlt esztendőben stabilizálódott a parancsnokság személyi állománya, megszűnt a korábban tapasztalt létszámmozgás – mondta a parancsnok. – A technikai fejlesztés pályázatok útján lehetséges, viszont a gépjárművek – létrás, illetve vízszállító gépkocsi – cseréje egyelőre várat magára, hisz a húszszázalékos önrész igencsak megterhelné az önkormányzatot. Viszont a speciális beavatkozókészülékeinket tudtuk gyarapítani, modernizálni. Például tavaly pályázat útján egy feszítő-vágó készüléket vásároltunk, így most már ebből két garnitúra áll rendelkezésünkre. Szintén pályázat segítségével jutottunk hozzá az impulzusoltó készülékekhez, amelyek rendkívül jó szolgálatot tesznek lakástüzeknél, mivel általuk minimális vízfelhasználással lehet oltani a lángokat. Légzésvédelmi eszközök vásárlására is pályáztunk, a régieket az idén teljesen lecseréljük.

Háromszázhuszonegy vonulás

Tudós József elmondta: tavaly 204 ellenőrzést hajtottak végre, ebből 144 átfogó vizsgálat volt. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzés az adott intézmény, létesítmény valamennyi területére kiterjedt, és tételesen ellenőrizték a tűzmegelőzési szabályok betartását is. A munka során 933 hiányosságot tártak fel, az egy ellenőrzésre jutó hiányossági átlag 4,88 százalék, ami évek óta változatlan. Amíg két éve 38 ízben alkalmaztak szankciót, addig 2002-ben 59-szer kellett ehhez az eszközhöz nyúlniuk. A parancsnokság illetékességi területén föllobbant 123 tűzért döntő többségében elektromos berendezések okolhatók. Tavaly 375 szakhatósági ügyben jártak el.
A parancsnok örvendetesnek tartja, hogy az új beruházásoknál törekednek a tűzmegelőzési szabályok érvényesítésére, hisz a 375 eset közül 14 akadt olyan, amikor az építmény nem felelt meg a szabályoknak.

Gépszemle, felvilágosítómunka

– Eredménynek tekintem, hogy illetékességi területünkön tavaly sok érintett részt vett az aratást megelőző gépszemléken – fűzte hozzá Tudós alezredes. – Ennek meg is volt az eredménye, hisz egyetlen esetben sem kellett kombájn- vagy bálázótűzhöz kivonulni. Fontosnak tartjuk a felvilágosítómunkát is, főleg a fiatalok, a diákok körében, ezért folytatjuk a nyitottszertár-akciót.
A csornai tűzoltók 2002-ben 321 alkalommal vonultak káreseményekhez. Ez negyvenhattal kevesebb, mint az egy évvel korábbi. Tűzeset 123 volt, műszaki mentés 47, egyéb káreset 151. Idetartozik a más parancsnokságoknak nyújtott segítség is.
A parancsnok érdekességként említette, hogy tavaly nyáron egy Győrből indult tehervonat Enesétől Csornáig négy helyen gyújtott fel gabonatáblát, árokpartot, kukoricatáblát, s a tűzoltóknak egyszerre négy helyre kellett kivonulniuk.

Rendkívüli szolgálat árvíz idején

A dunai árvíz idején a csornai parancsnokság is rendkívüli szolgálatot látott el, így szükség esetén az állomány fele részt vehetett volna a mentésben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: Két iskola kiürült

Tizenegy fokot mutatnak a hőmérők a kapuvári gimnáziumban. Bernád Csaba igazgató ezért rendkívüli… Tovább olvasom