Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Egészség karácsonyra

A 13 éves Csákány Sándor súlyos betegségéből szinte karácsonyi ajándékként gyógyult fel.

A gyergyóremetei (Erdély) Ivácson Rozália és tizenhárom éves kisfia éppen tíz éve költöztek Magyarországra. Ide vezető útjuk sem volt könnyű, egy ausztriai kitérő után állapodtak meg Szárföldön. Ahogy az anyuka fogalmazott: nem érezték otthon magukat Bécsben és nem szerette volna, ha fiát mindig külföldiként kezelik.

Volt gondjuk enélkül is elég. A gyermek édesapja néhány éve tragikus hirtelenséggel elhunyt. A fiú, Sándorka már évek óta különféle betegségekkel küszködött, mígnem kiderült róla, hogy tüdejében súlyos elváltozásra utaló nyomok vannak.

Kálváriájuk két évvel ezelőtt kezdődött, azóta szinte hetente hordták a kisfiút Budapestre, a svábhegyi gyermekgyógyintézetbe. Bajaikat tetézte, hogy az édesanyát 2003-ban daganatos betegségből gyógyították ki.
„ Hosszas kezelés után végül a múlt hónapban operálták meg a fiamat, két tüdőlebenyt távolítottak el az orvosok" – mondta Rozália. Az egész családot, de különösen az édesanyát nagyon megviselte ez az időszak, a beavatkozás után még napokig az intenzív osztályon feküdt a kisfiú.
– A betegágy mellett nagyon el voltam keseredve. Sokat köszönhetek azoknak az embereknek, akik önzetlen segítségükkel tartották bennem a lelket – tette hozzá az édesanya.

A tizenhárom éves Sándor iskolai osztályfőnöke, Molnár Jánosné többször meglátogatta a fiút Budapesten, a kapuvári széchenyis osztálytársakkal együtt is. A szülői munkaközösség ruhákkal, cipőkkel, játékokkal támogatta a nehéz helyzetben lévő családot.

Csákány Sándor elmondta: sajnos ebben az évben csak két hetet volt iskolában, de a gyerekek segítsége révén tudta követni a tananyagot. Tanulmányaival a fővárosi intézetben sem maradt le, Svábhegyen is tanítják a bentlakókat. Sándorka végül az ünnepek előtt néhány nappal – orvosai szerint gyógyultan – hazajöhetett, egészségét szinte karácsonyi ajándékként kapta vissza. A karácsonyfa alá a családi boldogság mellé a máltaiak ajándékcsomagja is odakerült.

A tizenhárom éves fiú lapunknak elújságolta, hogy intézeti napjaiban az osztálytársai SMS-üzenetekben biztatták, s az iskolai hittanórán még imádkoztak is felgyógyulásáért a gyerekek. Az édesanya úgy véli, a szárföldiek és a kapuváriak szeretete és segítsége nélkül lelkileg többször összeomlott volna. Kisfia gyógyulása a legszebb karácsonyi ajándék, amit kaphatott.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rábaköz legjei 2005-ből

A politikusok szerint sok a politika a Rábaközben. Emellett befektetők helyett turistákra vágyunk, miközben kapkodjuk a fejünket a sok híresség láttán Csornán. Talán nincs olyan települése a megyének, ahol az összes párt képviselőjelöltje városon kívüli lenne vagy ennyit veszekednének a polgármesterek. A Tesco megjelenése kiérdemelte a legszomorúbb esemény címet. Tovább olvasom