Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Diplomások távlatok nélkül

Viszonylag új jelenség a diplomás-munkanélküliség. Hiába a sokévnyi tanulás, a sok tudás, ma már ez sem elég. Gyakorlat kell, kezdő nem. A Rábaközben sem.


Napjainkban a munkanélküliségi ráta sajnos magas, és ezalól a frissdiplomások sem kivételek. A rábaközi fiatalok közül számosan ülnek otthon diplomával a zsebükben is, vagy éppen végzettségüktől eltérő szakterületen helyezkedtek el.

A megkérdezettek valamennyien frissdiplomások: fél vagy egy éve szerezték meg oklevelüket, ám még mindig nem tudtak elhelyezkedni.

Szabó Marianna a Kodolányi-főiskolán szerzett idegenforgalmi szálloda szakon diplomát, Gombás Marietta a Széchenyi-egyetemen vállalati környezetelemzőként végzett, Tóth Krisztina pedig a Benedek Elek pedagógiai főiskolára járt. Mindannyian mást tanultak, valamennyien úgy gondolják, szakmájukban nem fognak elhelyezkedni a közeljövőben.

Gombás Marietta
Gombás Marietta

Egyikük óvodapedagógusi végzettséggel félévi keresgélés után bérszámfejtőként helyezkedett el. Az álláskeresés során szerzett tapasztalatai szembesítették a kiábrándító valósággal: ahhoz, hogy valaha is óvónőként dolgozzon, mindenképpen gyakorlat kell vagy a mai világban már elengedhetetlennek tűnő protekció. Ám nyilvánvaló az ellentmondás: ha nem veszik fel sehova, hogyan szerezhetne gyakorlatot egy pályakezdő?

Tóth Krisztina
Tóth Krisztina

Ha nem veszik fel sehova, hogyan szerezhetne gyakorlatot egy pályakezdő?
Szabó Marianna tavaly szeptemberben kapta meg a diplomáját, azóta munkanélküli. Felismerte, hogy több lábon kell állni, így ismét beült az iskolapadba. Ő is a gyakorlati hiányt tartotta a legnagyobb hátrányának, ugyanúgy, ahogy Gombás Marietta, aki még ˝csak˝ fél éve keresgél. Őt igencsak letörte, hogy az eddigi harminc beküldött önéletrajzára csak egy cég adott valamiféle visszajelzést.

Szabó Marianna
Szabó Marianna

Mindhárman hangsúlyozták: kezdőként, ha nincs nagy szerencséjük, talán soha nem fognak állást kapni eredeti végzettségüknek megfelelően. A kérdésre pedig, hogy ha újra kezdhetnék, mit tennének, a válasz azonos volt: főiskolára, egyetemre mennének, hiszen a mai világban már elengedhetetlen a diploma. A kérdés csak az, hogy megszerzett tudásukat majd fel tudják-e használni valahol.

Olvasóink írták

 • 5. gabika86 2010. június 18. 00:54
  „Ez is létező probléma, én a pályakezdők helyzetére reagáltam. Az egyetem neve számít, a nyelvtudás és a gyakorlat, esetleg 2-3 ország külföld...akkor lesz munka”
 • 4. aahh 2010. június 17. 18:01
  „több 10 éves gyakorlattal sem lehet elhelyezkedni,hasonló munkakörben sem, ha a korábbi munkádból létszámleépítés miatt elküldtek....”
 • 3. gabika86 2010. június 14. 18:16
  „néhány felsőfoku nyelvvizsga nélkül és a piacon is nevetséges egyetemek papirjaival nem is lehet olyan állásotok amilyet szeretnétek”
 • 2. tódi 2010. június 14. 16:54
  „Rossz a rendszer .

  Nem kell évente több ezer pedagógust képezni , ha leépítés miatt a régieknek sincs munkája .

  Az egyetemek a saját örömükre és a létjogosultságuk bizonyítására képeznek embereket ,mindenféle igényfelmérés és logika nélkül.
  Rengeteg pénzért .
  Itt is érvényesül : a kevesebb ,több lenne.”
 • 1. Agent 2010. június 14. 13:55
  „"hiszen a mai világban már elengedhetetlen a diploma. A kérdés csak az, hogy megszerzett tudásukat majd fel tudják-e használni valahol."

  korrigálnám, ma a megszerzett tudás és annak a gyakorlati értéke számít, ha "elengedhetetlen" lenne a diploma, akkor azért több munkanélküli lenne:) Értéktelen/piacképtelen papírokat meg lehet mutogatni, de nincsen értelme, + alap kell, hogy legyen egy, de inkább két idegen nyelv ismerete (ide értve az adott terület szakmai szókincsét).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulatos fórum Csornán: a Fidesz helyi vezetőit bírálta a polgármester

Turi György a kórházról és a termálról tartott tájékoztatót. Szavaiból az derült ki: a viszony… Tovább olvasom