Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csökkent a bűnözés

A statisztikák arról tanúskodnak, hogy a csornai rendőrök jó munkát végeztek 2001 – ben. Az eredmények pedig – Szabadfi ezredes szerint – kellő alapot jelenthetnek az elkövetkező időszakra.
Az állománygyűlést követően Szabó Iván alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető a Kisalföldet tájékoztatva elmondta: 2001-ben egyik legfőbb feladatuknak a bűncselekmények csökkentését tartották. Ezen túl folyamatosan értékelték a szervezett bűnözésre utaló adatokat. Igyekeztek megakadályozni a betöréses lopások terjedését, fokozottan ellenőrizték a közterületeket, javították a közlekedés biztonságát, erősítették a kapcsolatot a lakossággal és az önkormányzatokkal. A kapitányság vezetője szerint nagy hangsúlyt fektettek a bűnmegelőzésre. Továbbá arra törekedtek, hogy a rendőrség a lakosság minden rétege számára elérhető legyen, a bejelentésekre gyorsan reagáljon.
Szabó Iván egy riasztó adatot is közölt. Eszerint tavaly 2241 bűncselekmény történt Csorna térségében. Ez mintegy négyszerese az egy esztendővel korábbinak. A megsokszorozódás magyarázata az, hogy egy – nem a kapitányság illetékességi területén élő személy – 1491 embert csapott be munkahely-közvetítés címén, s ez ugyanennyi rendbeli csalásnak számít. Egy másik esetben 78 rendbeli csalást követtek el azzal, hogy sertéseket vásároltak, de az árat nem fizették ki. Kazettahamisítással további 160 bűncselekmény történt. Ez összesen 1729 eset. Konkrétan a térségben 512 cselekmény vált tavaly ismertté. Ez 8,5 százalékkal kevesebb a két évvel ezelőtti 560-hoz képest.
Szabó alezredes utalt rá, hogy nyáron a besurranásos lopások, ősszel és télen a betöréses lopások voltak túlsúlyban, az elkövetői kör szervezettebbé vált. Érdekességként említette, hogy a tavaly elkövetett négy betöréssorozat tettesei között egy sem volt csornai. A elkövetők autóval portyáztak. Kár, hogy a rendőri figyelemfelhívás gyakran eredménytelen maradt. Főleg a falvakban fordul elő, hogy a kapukulcsot úgy „ rejtik el ” , hogy ahhoz mindenki hozzáférhet.
A beszédes adatok szerint a szándékos testi sértések száma 28-ról 21-re, a garázdaságoké 27-ről 14-re, az okirattal való visszaéléseké 32-ről 10-re csökkent. Egy esetben bankkártyával is csaltak. A kerékpárlopások száma 36-ról 22-re esett vissza. A felderítés eredményessége 12 százalékkal javult, most 60 százalékos.
A közlekedési balesetek száma 78-ról, 69-re, ezen belül a halálos baleset hatról ötre csökkent. Az okok között főleg a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása és a szabálytalan kanyarodás említendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszédok ellenzik az engedélyt

Elérhetik – e a lakók, hogy a környezetükben lévő, és állításuk szerint a nyugalmukat zavaró, a… Tovább olvasom