Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Buszbaleset: Megkísértették a sorsot a csornai drukkerek

Ausztria - Két lány és egy fiú halt meg hétfőn hajnalban egy magyar autóbusz balesetében az ausztriai A2-es autópálya stájerországi szakaszán. Egyelőre tisztázatlanok a körülmények. Annyi biztos, hogy a jármű ismeretlen okból a leállósávba sodródott, beleütközött a beton terelősínbe, majd a viszonylag sekély árokba hajtott, és jobb oldalára dőlve ötven métert csúszott a töltésen.
Fiatalokat szállított az autóbusz, Milánóból tartottak haza a Milan–Róma labdarúgó-mérkőzésről. Egy másik autóbuszon több megyei futballbarát is utazott. Köztük egy öttagú csornai baráti társaság. Ez volt az első közös „focis" kirándulásuk...

Guido Trischnigg, az unterwaldi autópálya-rendőrség parancsnokhelyettese azt mondta, a jármű vizsgálata során nem találtak műszaki problémát. Lehetségesnek nevezte, hogy a szerencsétlenséget a sofőr figyelmetlensége vagy fáradtsága okozta. A 48 éves buszvezető vérében nem volt alkohol, a pihenési időt is betartotta. Ő maga egyébként csupán könnyebb sérülést szenvedett.


Száraz volt az út

A negyvenkét utas közül a szerencsétlenségben négyen súlyos, huszonegyen könnyebb sérüléseket szenvedtek. Előbbieket a grazi Baleseti Kórházban helyezték el. Az ügyeletes orvos közölte, hogy a sérültek nincsenek életveszélyben, valamennyiüket ellátták, illetve megoperálták. Kettőt közülük Budapestre szállítanak további műtétre. Egy utas karját amputálni kellett, egy másik gerinctörést szenvedett.
A szerencsétlenség helyszínén az út száraz volt, bár korábban azt is feltételezték, hogy a jármű esetleg megcsúszhatott.


A történtek hatása alatt

Az utat a budapesti Cooltura utazási iroda szervezte. Séra Attila, a cég egyik tulajdonosa elmondta: akadtak az utasok között drukkerek Csornáról és Kapuvárról is, ám ők valamennyien a másik járműben tartózkodtak, így ők szerencsésen, épségben hazatérhettek.
– Az egyik busz Győr felé ment, érthetően ezen utaztak a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalemberek, míg a másik, szerencsétlenül járt jármű Veszprém felé vette az irányt – mondta a cégtulajdonos, aki maga is az események hatása alatt volt.

A helyszínre utazott dr. Muharai Árpád, az országos katasztrófavédelem főigazgató-helyettese, aki érdeklődésünkre közölte: a rendelkezésre álló utaslista alapján az összetört buszon nem voltak megyeiek.


Régen készültek a csornaiak

A másik buszon utazott egy öttagú csornai baráti társaság. Kovács Róbert, Marics Gábor, a két Horváth Attila, illetve Borbély Zoltán nagy focirajongók. Régóta készültek már arra, hogy közösen nézzenek meg egy találkozót külföldön.

– Tizenegy órás utazás után érkeztünk meg Milánóba. Miután leparkoltunk, fél óra múlva egy másik busz is beállt mellénk, később ez tört össze. Csak annyit tudtunk, hogy budapesti szurkolók jöttek vele – idézte fel az eseményeket a Kisalföldnek Kovács Róbert. – Mi a meccs előtt két-három órás városnézésre mentünk. A mérkőzés után is volt még időnk, mivel kiderült, hogy a buszunk később indul hazafelé. A másik már hat órakor kigördült a parkolóból. Ekkor többen úgy döntöttek, átülnek arra a buszra, hogy előbb érhessenek haza.
Az ötből négyen: Marics Gábor, Horváth Attila, Kovács Róbert, Horváth Attila, akik majdnem átültek a másik buszra.

Az igazán megrázó az volt, amikor a magyar híradások is közölték a tragédia részleteit körülbelül öt órakor. Abban a pillanatban megszólaltak a mobiltelefonok. A családtagok, barátok, ismerősök biztosak akartak lenni benne, hogy nem szeretteikkel történt a baleset.
– Néhányan úgy gondolták, nem várják meg a későbbi buszt. Mi is szerettünk volna minél előbb itthon lenni, mert fárasztó volt az utazás, de szerencsére nem így tettünk – jegyezte meg Horváth Attila.
A hajnali órákban aztán arra ébredtek a csornaiak, hogy az autópályán elterelik a forgalmat. Ekkor még nem sejtették, hogy honfitársaik kerültek bajba. Az osztrák rádión hallották, hogy egy magyar busszal történt baleset. Sofőrjük azonnal telefonált az utazási irodának, így szereztek tudomást a tragédiáról.

– Jóval az eset után értesültünk a balesetről. Egy közeli parkolóban álltunk meg, rendőrfutár érkezett utánunk – folytatta Kovács Róbert. – Éppen az átülések miatt kellett egyeztetni az utaslétszámot. Természetesen megdöbbentünk a hír hallatán, még akkor is, ha tulajdonképpen nem ismertük a másik busz utasait. Az igazán megrázó az volt, amikor a magyar híradások is közölték a tragédia részleteit. Ez körülbelül öt órakor volt. Abban a pillanatban megszólaltak a mobiltelefonok. Családtagok, barátok, ismerősök érdeklődtek, biztosak akartak lenni benne, hogy nem szeretteikkel történt a baleset.


Megérte?

A csornai fiatalok tehát szerencsésen hazaérkeztek. Mint mondták, azóta többször megfordult a fejükben, hogy akár velük is megtörténhetett volna a tragédia. Marics Gábor már akkor elgondolkodott, megérte-e vállalni a kirándulást, amikor még Milánó felé tartottak.

– Én is focizom, ezért örömmel vártam a milánói meccset. Persze nem gondoltam volna, hogy a többórás utazás ilyen fárasztó lesz. Már odafelé azon gondolkodtam, hogy mégsem kellett volna felszállnom a buszra. Ez az érzés aztán felerősödött bennem, amikor megtudtam, mi történt hazafelé a másik járművel. Ez volt az első alkalom, hogy külföldre utaztam futballmérkőzésre. Persze nem mondom, hogy az utolsó is, de sosem lehet tudni. Ahogy Attila is említette, beszéltünk róla, hogy esetleg mi is átülünk a másik buszra, szerencsére maradtunk. Öten viszont átszálltak, persze nem tudom, hogy azok közül ért-e valakit baj. Négy társunk azonban áldhatja a szerencséjét, hiszen ők a későbbi indulás mellett döntöttek és a sajátjuk helyett a mi buszunkkal jöttek haza.


Egyperces gyász

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntése értelmében a héten egyperces gyászszünettel kezdődik minden magyarországi labdarúgó-mérkőzés. Az MLSZ így kíván emlékezni az autóbusz-baleset áldozataira.


Hazatért utasok

A balesetet szenvedett utasokat egy magyar rendszámú autóbusz hozta haza, amely tegnap este negyed hétkor Rábafüzesnél lépte át a határt. A magyar mentőszolgálat és katasztrófavédelem szakemberi várták őket. A mentők öt sérültet láttak el, ők fájdalomcsillapítókat kaptak, illetve végtagtöréseiket rögzítették újra. A katasztrófavédelem pszichológusokat küldött a helyszínre, akik a lelki megrázkódtatás hatásait igyekeztek csökkenteni az arra rászorulóknál.

Olvasóink írták

 • 3. Gy.Ákos 2007. november 01. 18:51
  „Lám,így Mindenszentek napján eltűnődik az ember : A legbíztatóbb pillanatban is megtörténhet a baj.Egy pillanat műve és egy perccel előtte még minden hétköznapi.Senki nem bízhatja el magát,bármikor,bárkinek jöhet a "behívóparancs"”
 • 2. Patrícia 2007. október 31. 14:56
  „Friss információ: a http://www.krone.at-n most jelent meg egy cikk a sérültek hazaszállításáról. Többek között arról a kisfiúról is írnak, aki maga szerencsére nem sérült meg, de édesanyja meghalt, édesapját pedig az intenzíven kezelik.”
 • 1. Patrícia 2007. október 31. 11:03
  „Az ausztriai újságok azt írják, hogy a buszvezetö az utaskísérö irányába nézett, így történhetett, hogy figyelme elterelödött.
  Egy cikk: http://steiermark.orf.at/stories/231859/
  Azt is írták, hogy valakinek visszavarták a karját. Sajnálom, ha nem sikerült az operáció.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitézzé avatás koronaőrökkel

Mihályi - Világháborús érdemei elismeréseként vitézzé avatták a minap a mihályi Horváth Imrét. A… Tovább olvasom