Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

˝Bűn volt az iskola bezárása˝

A csermajori Ujhelyi Imre tejipari szakiskola egykori diákjai és tanárai misével emlékeztek a szebb napokat látott, valaha nagy hírű intézményre.

– Ez nem hiba, ez bűn – jegyezte meg a csermajori intézmény bezárásáról, vagy ahogy nevezte, „kifosztásáról" az Ujhelyi Imre-szakiskola egykori tanára, Orbánné Lőrincz Erzsébet. A nyugdíjazásáig, 2007-ig Csermajorban oktató pedagógus több kollégájával és egykori diákokkal a minap látogatott a valaha nagy hírű intézménybe, ahol könnyes szemmel elevenítették fel a szebb időket.

– Az ország szinte valamennyi vezető tejipari szakemberét itt képezték a csermajori iskolában. Nem hiszem, hogy ennek leépítését indokolnák az intézmény évtizedes eredményei – fakadt ki az egykori oktató. Orbánné – hasonlóan többi kollégájához – az elmúlt években, még az iskola működése alatt is, többször adott hangot nemtetszésének. Számos esetben tárgyaltak erről még az országgyűlési képviselővel is, egészen az iskola bezárásáig. Sajnos eredménytelenül. 

Orbánné Lőrincz Erzsébet és Barcza Gergely, tanár és egykori diákja: A bezárás nem hiba, bűn. Nemcsak a Rábaköznek, de a magyar oktatásügynek is károkat okoz.
Orbánné Lőrincz Erzsébet és Barcza Gergely, tanár és egykori diákja: A bezárás nem hiba, bűn. Nemcsak a Rábaköznek, de a magyar oktatásügynek is károkat okoz.

– Országos eredményeink jelezték az itt folyó kiváló szakmai munkát. Ennek fényében érthetetlen, mi több, felháborító az intézmény jelenlegi helyzete – mondta a nyugdíjas pedagógus. Orbánné Lőrincz Erzsébet elmondta, a megmentésen gondolkodva számos lehetőséget vettek számba. Még Mocsai Lajos vidéki kézilabda-akadémiájának ötletét is támogatták volna, csak maradjon meg mellette a tejipari képzés is. – Sokan szinte fizikailag is belerokkantunk a bezárásba. Már azt is örömmel vettük tudomásul, hogy egyáltalán bejöhetünk az egykori iskolánkba – jegyezte meg a nyugdíjas oktató.

– Véleményét osztotta az intézmény egykori diákja, a ’91-től ’96-ig Csermajorban tanuló Barcza Gergely is. A fiatalember Veszprémből érkezett a minapi találkozóra, ám sarkos véleményét nem rejtette véka alá. – Napjainkban egy nagy multi nyugati tulajdonosának nincs szüksége a szakképesítésre. Nekik csak betanított munkás és vásárló kell – jegyezte meg. Tejipari technikusként először a veszprémi jégkrémgyárban dolgozott, ám azóta a földművelésre váltott. – Nem tudok úgy dolgozni, hogy a szakmai gondolataimra nem tartanak igényt – fogalmazott Barcza Gergely.

 Csermajorban 1998-tól rendezték meg a sajt ünnepét. Felvételünk 2004-ben készült, amikor Edvi László mesterszakács is készítette a finom falatokat. Fotó: Kisalföld-archívum
Csermajorban 1998-tól rendezték meg a sajt ünnepét. Felvételünk 2004-ben készült, amikor Edvi László mesterszakács is készítette a finom falatokat. Fotó: Kisalföld-archívum


A csermajori találkozó ötlete Császár Antalban, a Vitnyédért egyesület vezetőjében merült fel.

– Szent Imre napján rendszeresek voltak a helyi – búcsúval összekötött – misék. E szép hagyományt újítottuk meg Lőrincz Béla atya hathatós segítségével – mondta az ötletgazda. Úgy véli, már az égi segítség is elkel az iskola jövőjét tekintve.

– Manapság nagy szó, hogy a jelenlegi fenntartó, a győri Veres Péter-szakiskola beengedett bennünket az intézménybe. Reményeink szerint a jövő szeptemberi iskolakezdés valósággá válik Csermajorban – mondta Császár Antal. Hangoztatta, a találkozó több mint száz vendége imába is foglalta a közös óhajt, az Ujhelyi Imre-szakiskola mielőbbi beindítását.

 Gazdag Andrea, a győri Veres Péter-szakiskola igazgatója a csermajori intézménnyel kapcsolatban a következőkről tájékoztatta lapunkat: A Veres-szakiskola mint a csermajori intézmény jelenlegi fenntartója nemrég kapta meg a csermajori kulcsokat, így egyelőre csak arra volt lehetőség, hogy megkezdték az ingó és ingatlan vagyon felmérését, leltározását. Ez tette lehetővé, hogy Császár Antaléknak kulcsot adjanak, s hogy az iskola egykori tanárai, diákjai bejuthattak az intézménybe. Hangsúlyozta azonban, hogy a beiskolázási rendszer jelenlegi helyzetében semmilyen lehetőség nincs az iskola jövő szeptemberi újraindítására. Az igazgató hozzátette: a tangazdaság állatállományának ellátását, épületeinek állagmegóvását folyamatosan végzik.Olvasóink írták

  • 2. Fedayn 2013. november 08. 10:35
    „Jöjjön a Jobbik és ez is újra lesz nyitva a kapuvári húsgyárral együtt!”
  • 1. thermál 2013. november 07. 16:50
    „Az emberi tudást, szakmai tapasztalatot felesleges luxusnak tartják, akik a megszüntetést véghez vitték. A tej, mint élelmiszer, mindig táplálta az ember gyerekét, és ez így is marad. Persze, van már tejnek látszó folyadék, amely a tejes kannák mosóvízét sem éri el mint "ital" , azt igyák csak azok, akik hagyták, vagy segédkeztek ennek a bűntettnek a végrehajtásában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a karnagy és huszár síremléke

Múltunk értékeit őrizve két csornai síremléket újíttatott fel a Rábaközi Helytörténet-kutatók… Tovább olvasom