Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Az önkormányzati cég fűtött be a városnak

Kedden reggel elindult a távfűtés Kapuváron is. A szolgáltatást egy önkormányzati tulajdonú cég végzi. A meleg egyelőre a négy régi kazánházból érkezik a lakásokba.

Kedden reggel nyolc óra körül a lakótelepen és a többi, távfűtésbe kapcsolt házban megkezdődött a fűtés. Hámori György polgármester elmondta: ettől a szezontól egy új, teljesen önkormányzati tulajdonú cég, a Kapuvári Távhőszolgáltató Kft. szolgáltatja a hőt és a meleg vizet a városban.

Az önkormányzati cég vezetője, Pászli Tibor kijelentette: írásbeli megkeresés még nem érkezett a kft.-hez, ám a lakosság és az intézmények már igényelték a meleget, így a rendkívüli időjárás miatt – két nappal a szezonkezdet előtt – Kapuváron is megindult a fűtés. Pászli Tibor hozzátette: a meleget a városi négy kazánház biztosítja.

A lakosság és az intézmények dolgozói már igényelték a meleget, így két nappal a szezonkezdet előtt megkezdtük a szolgáltatást - mondta Pászli Tibor.
A lakosság és az intézmények dolgozói már igényelték a meleget, így két nappal a szezonkezdet előtt megkezdtük a szolgáltatást - mondta Pászli Tibor.


A Ras-Hő meg a gáz

A kapuvári fűtésügy újabb – vélhetően a lakosság számára is megnyugtató – állomásához érkezett az önkormányzati cég megalakulásával. A távfűtés terén már sokat látott kapuváriak még 1996-ban azt gondolhatták, hogy az akkor megjelent Ras-Hő Kft. beléptével rendeződik helyzetük, miután a szükséges fejlesztéseket (átállás a gázra) a szolgáltató elvégezte. Tény, a fejlesztési és egyéb költségeket a szolgáltató egyszerűen beépítette a fűtésdíjba. A lakóknak ezután is csalatkozniuk kellett, hiszen alig néhány évvel a rekonstrukció után már hidegen maradt radiátorokról és rendkívüli iskolaszünetekről számolt be lapunk. Az ügy kezelésére már abban az évben különbizottságot alapított az önkormányzat, de a Ras-Hővel kötött szolgáltatói szerződés néhány pontja már akkor vitára adott okot. A hálózat ugyanis az önkormányzaté volt és maradt azóta is, így erre a szolgáltató nem szívesen költött pénzt.

A távfűtés – ilyen-olyan szintű – működtetéséért már évekkel ezelőtt is sokallták a lakók a díjakat és elindult a napjainkig tartó leválási hullám. Néhány éve – a szolgáltatók legnagyobb bánatára – az önkormányzat intézményeinél is megkezdték a leválásokat.

Kapuvári távhőszolgáltató – Egyelőre a régi kazánházakból érkezik a meleg víz a lakásokba. Fotó: T. A.
Kapuvári távhőszolgáltató – Egyelőre a régi kazánházakból érkezik a meleg víz a lakásokba. Fotó: T. A.


Alternatív Greenergy

A városháza 2006-ban a budapesti székhelyű Greenergy Alternatív Energiaszolgáltató Kft.-vel kötött szolgáltatói szerződést tizenöt évre. Az új szolgáltató akkori vezetője elmondta, nem állnak meg a fűtés üzemeltetésénél, a továbbiakban egy nagyobb cég (a Kapuvári Hús Zrt.) energiaszükségletét is biztosítanák, sőt, később szélerőművek telepítésén is gondolkodnak. A Kapuvári Hús Zrt. és a környékbeli mezőgazdasági termelők biohulladékának hasznosítására egy biogázerőművet is telepítenénk – jelentette ki akkor az ügyvezető, így a cég több mint kétmilliárd forintot fektetne be Kapuváron és környékén.

A tizenöt éves szolgáltatói szerződés azonban idő előtt lejárt. A kapuvári képviselő-testület idén februárban nem fogadta el Oláh Péter, a Greenergy munkatársának beszámolóját és nem sokkal ezt követően az önkormányzat szerződést is bontott az akkorra már Kisalföldi Távhőszolgáltató Zrt. néven ˝futó˝ céggel.

Megjegyzendő, a húsgyár területén egy újabb cég, a Komárom megyei Zöldláng Kft. épp a minap állította be 195 milliós beruházással az új hőerőművet. A kft. vezetői kijelentették, amennyiben lehetőségük lesz rá, pályáznának a városi távhő kiszolgálására 2010-ben.

Olvasóink írták

 • 7. rick 2009. október 16. 10:58
  „3.-4.

  Nincs semmi bajom senkivel.

  De az égéstermék mennyisége és összetétele az alkalmazott égetési technológia, a megfelelő beállítás valamint a felhasznált tüzelőanyag függvénye. Ha ilyen füst van, akkor valamelyik nem megfelelő. Aki ott van, az tehet érte, mi csak azt tudjuk nézni, hogy van e füst vagy nincs.”
 • 6. egyapuka 2009. október 15. 18:27
  „T. Pászli Úr!
  Annyi munkahelye van, hogy a szakszervezeti munkára már nem is futja. Pedig a héten szűkség lenne magára. A túlóráink az egekben csütörtök van és meg van a heti 48.Dönteni kell mit és hogyan végez.Vagy a semmibe fizetik az emberek a szakszervezeti díjat??Azt tanácsolom ővelük is foglalkozzon.A hozzászólásom nem a cikkhez tartozik, de egy bizonyos vezetőhöz.”
 • 5. csutak1972 2009. október 15. 13:43
  „Szia botos, megtetszett a nicknevem? (1971-1972) : )) Egyébként az építő cég Energy Technoplus kft., de elérhetőséget nem tudok.
  Elég nagy cég, a neten biztos megtalálod.”
 • 4. botos1971 2009. október 15. 12:33
  „Csutak, szerintem szólhatna akár az új kazánházról is, mert ahogy tudom, a húsos kazánház már a távhőbe is ad melegvizet, dehát ez nekünk csak jó, mert a gáznál olcsóbban csinálják a hőt. cornelius, te itt most politizálsz, Mupet showzol, és helyesírási hibákat halmozol, talán még fenyegetőzöl is, bár azt lehet hogy csak én értettem félre a "lesz még ettől melege..." mondatodból. De egyszer inkább menj be a gyárba és nézd meg közelről a technikát, hátha akkor nem fanyalogsz folyton.
  Én egy rokon révén voltam benn egyszer és egyetértek csutakkal tényleg érdekes, komoly technika. Rick, te meg cornélius szemével látsz, vagy hogy lehet, hogy te is pont azt veszed észre ami nincs, és ami van, és jó azt meg nem látod. Semmi baj, a fiúk, gondolom mindketten közelebb vannak a "tűzhöz" mint én vagy talán te csutak, csak nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, amikor tényleg fanyaloghattak volna. Lehet, hogy épp ők tehettek a cikkben leírt gondokról, csalódásokról, vagy épp ők tehettek volna ellene?
  Talán azért nem tetszik nekik, hogy a város távhő gondjai, saját hőszolgáltatója révén megoldódni látszanak mert így nyilvánvalóbb a felelősségük?
  Vagy szerettek volna még lehúzni rólunk néhány bőrt, mint szolgáltató. Nem tudom ki ez a két pali, de a hozzászólásukból látszik, hogy biztosan nem jószándékú emberek.
  Csutak, van egy ismerősöm a nyárlőrinci polgármesteri hívatalban, és meséltem neki erről a kazánházról. Tetszett neki, de én nem tudom, hogy végül is ki az a cég aki építette. Ha tudod, légy szives add meg a nevét vagy az elérhetőségét.”
 • 3. csutak1972 2009. október 15. 11:54
  „Én a húsgyárban dolgozom, és a távhő dologról nem sokat tudok, de az új kazánházat szoktam nézegetni, mert érdekesnek és
  jó dolognak tartom. Tudtommal a kazánok még beszabályzás alatt állnak (a cikk is írja, hogy nemrég építették), próbálgatják
  a különböző üzemmódokat és azért lehetett nagy ritkán füstölgés. Én nap mint nap látom a kéményt már hónapok óta,
  és egyetlen egyszer volt hogy füstöt tapasztaltam, amúgy mindig olyan, mint ha nem is mennének a kazánok, mert főleg nyáron,még
  a gázfűtéshez hasonló kis világos füstöt sem tudtam felfedezni. Én nem tudom ti mikor láttok "ózdi" típusú füstölgést, de én
  bárhányszor nézem, (utoljára ma reggel) sosem látok semmit. Egyébként az természetes, hogy a füstöt jobban észre lehet venni mint a semmit,
  de azért ha a semmi van 99%-ban, akkor nem a füstről kéne említést tenni, hanem pont arról, hogy szinte soha nincs.
  A cikket olvasva nem is értem, hogy ti ketten, miért pont ezt hozzátok fel, hiszen az írás nem is erről szól”
 • 2. rick 2009. október 14. 19:16
  „A vezető személyét nem tudom megítélni. De ha köze van ahhoz a füsthöz, vagy akár csak eltűri amit a múltkor láttam abból a kéményből gomolyogni, akkor tényleg nem szerencsés. A jegyző nem azon a környéken lakik? Felnézhetne hazafelé menet.”
 • 1. cornelius 2009. október 14. 17:03
  „Attól tartok lesz még ettől melege valakinek. A vezetőválasztás sem szerencsés. A zöldláng kft kéménye meg olyan fekete füstöt ereszt mint ha az ózdi kohoé lenne!!! Az egézs olyan mint a Mupet show.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalon munka, idősen pihenés

Szil - Jó egészségben és jókedvvel érte meg századik születésnapját Szilban Szórádi Gyuláné. Tovább olvasom