Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Az életre szavaznak a maglócaiak

Iparűzési adó nélkül a vállalkozásokat, olcsó ingatlanokkal a betelepülő fiatalokat várják a maglócaiak. Szeretnék megmenteni a falut a jövőnek.
Maglócát „életre ítélték" a község jelenlegi vezetői. A kisközség három elöljárója azon fáradozik, hogy falujuk fennmaradjon, élhető legyen és gyarapodjon. Nehéz dolguk lesz, hiszen a lélekszám egyre kevesebb. Napjainkban kilencvenöten vallják magukat maglócainak.

Blága Tibor, a település októberben megválasztott polgármestere úgy jellemzi a községet, hogy békés, csendes. Tiszta a levegő, ideális körülmények várják a betelepülőket. Azt is tudják azonban, hogy mindez kevés ahhoz, hogy fiatalokat csábítsanak Maglócára.

Fiatalítani kellene, hogy még sokáig megmaradjon a falunk. Azon dolgozunk, hogy minél többen válasszák új lakóhelyül a települést.
Farkas Miklósné
– A gyerekeket busz viszi mindennap az iskolába. Az alapvető élelmiszerek megkaphatók helyben, hetente pedig bevásárolni is elviszi az önkormányzat az érdeklődőket – mondta Blága Tibor. A képviselő-testület most egy rendeletet szeretne kidolgozni a házvásárlók, esetleg építkezők támogatására. Elsősorban a fiatal családokra számítanak. Önkormányzati ingatlan ugyan kevés van, de eladó, magánkézben lévő ház jó néhány akad. Vonzó lehet Maglócán, véli a polgármester, hogy nincs iparűzési adó.

Munkában az elöljáróság – Blága Tibor polgármester, Farkas Miklósné és Kinczer Kálmán önkormányzati képviselők.
Munkában az elöljáróság – Blága Tibor polgármester, Farkas Miklósné és Kinczer Kálmán önkormányzati képviselők.


– A megyében két település is hírt adott róla, hogy iparűzési adó nélkül működhetnek a vállalkozások. Nálunk soha nem is létezett ez az adónem. Aki tehát úgy gondolja, hogy cége telephelyét Maglócán jegyezteti be, mindenképpen jól jár. Önkormányzatunknak pedig a gépjárműadó bevétele növekedhet ezáltal – fogalmazott a polgármester.

Farkas Miklósné önkormányzati képviselő hozzátette: jelenleg öt kisiskolásuk van, óvodás nincs. Kisbaba is mindössze egy él a községben.
– Fiatalítani kellene, hogy még sokáig megmaradjon a falunk. Azon dolgozunk, hogy minél többen válasszák új lakóhelyül a települést. Gondot okoz azonban, hogy munkahelyeket nem tudunk ajánlani. Nem a hozzánk hasonló kisközségeknek kellene azonban ebben élen járni. Csornára gondolok, ahol az elmúlt húsz évben nem tudták megteremteni a Rábaköz jövőjének feltételeit. Milyen jó lenne pedig, ha két percre a lakóhelyüktől dolgozhatnának a falubeliek. Ha sikerült volna előrelépnie a városnak, akkor most Maglóca sem az életben maradásért küzdene – fejtette ki véleményét Farkas Miklósné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Író-olvasó találkozó Szilban

Csütörötk délután két órától író-olvasó találkozó lesz a helyi általános iskola könyvtárában. Tovább olvasom