Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Akár félszáz varrónőt is felvennének

A Rábaköz legkelendőbb munkavállalója a segéd- és betanított munkás. Több száz embert szívott fel a közmunkaprogram, varrónőből pedig még legalább félszáz kellene.

A kedvező munkaügyi trendek (csökkenő álláskereső-létszám) ellenére ellentmondó folyamatok bontakoznak ki a rábaközi munkaerőpiacon. Jelenleg a legkelendőbbek a segéd- és betanított munkások a Rábaközben. Ez mindenképpen a szakipar, tehát a nagyobb hozzáadott értékű ipar hanyatlását jelzi. Ebben természetesen nagy szerepet kapott a kapuvári húsgyár megszűnése. Az ott felszabadult munkaerő azonban napjainkra „eltűnt" a két rábaközi munkaügyi kirendeltség kínálatából. A Kisalföld úgy tudja, fémipari szakmunkásból kielégíthetetlenek az igények, melyet például a beledi Wiedenmann létesítendő tanműhelye is jelez.

Hasonló jelenségekről számolnak be a Rábaköz több településének fémipari cégei, így a veszkényi Met-Na vagy a kapuvári LV Metál is.
A szakemberhiánnyal szemben azonban ott áll a munkaügyi irodák statisztikája. Ahogy említettük, a legnagyobb számban a segéd- és betanított munkások a kelendőek – a megyei munkaügyi központ adatai szerint jobbára a szolgáltatói és építőipari ágazatban. A hivatalos statisztika a gyártósor mellettiek (betanított munkások) iránti keresletet jelzi.

A Diadal zrt. csarnoka: A kapuvári könnyűipar napjainkban több száz alkalmazottat vár.
A Diadal zrt. csarnoka: A kapuvári könnyűipar napjainkban több száz alkalmazottat vár.

A csornai és kapuvári munkaügyi kirendeltségek adatai szerint több munkakeresőt helyeztek el a vendéglátásban, a faiparban, sőt, adminisztratív munkakörökben is.

Időnként különleges munkáltatói igényeket is felfedezhetünk: a csornai iroda kínálatában például kínai nyelvet tudó adminisztrátor, a kapuváriban pedig alpinista szerelő is szerepel.

Ennél tömegesebb a kapuvári könnyűipar munkaerőigénye napjainkban. Akár félszáz szakképzett varrónőt is felvennének, ám be kell érniük a betanított munkásokkal. Utóbbihoz fűzhetnénk a szintén kapuvári Berg-szakiskola illetékesének egy mondatát, miszerint a varrónők tanműhelye több évtizede – jelentkező hiányában – megszűnt.

Ami a rábaközi munkaerőpiaccal kapcsolatosan még fontos hír, hogy a kormány közmunkaprogramja révén úgy tudjuk, csak a kapuvári iroda 300 közmunkást közvetített ki és novembertől ismét több közmunkásnak tudnak munkaalkalmat adni.

A rábaközi álláskeresők aránya – a nyári idénymunkák miatt – rövid távon csökkenést mutat. Kapuváron a júliusi 3,8 százalékról (470 fő) 3,6-re (446), Csornán 3,2-ről (593) 2,9-re (542) csökkent az álláskeresők aránya. Ezzel szemben Kapuváron júliusban 155, augusztusban 175 betöltetlen álláshely volt, Csornán 152-ről 140-re csökkent a nyilvántartott állások száma.

A kapuvári és csornai munkaügyi kirendeltségek többek közt jelentkezőket keresnek: alpinista távközlési szerelő, áruterítő éjszakai munkára, asztalos–nyílászáró-szerelő, betanított varrónő, biztonsági őr, családgondozó, dobóvedres kotrógép kezelő, dózerkezelő, házi gondozó, hengerkezelő, kábelszerelő, kotrógépkezelő, kőműves, megváltozott munkaképességű összeszerelő, motor- és alkatrész-kereskedő (részmunkaidős), műszaki ügyintéző jó németnyelv-tudással, pék, pultos kisegítő, tehergépkocsi-vezető, adminisztrátor kínainyelv-vizsgával, tárgyalóképes nyelvtudással, anyag- és készletgazdálkodó angol és német tárgyalásszintű nyelvismerettel, autószerelő, bádogos, elektronikai műszerész, építőmérnök, épületasztalos, felsőfokú végzettséggel államháztartási mérlegképes könyvelő, fémmegmunkáló, gépész szaktanár, lakatos, mechanikus karbantartó, nehézgépkezelő, nemzetközi gépkocsivezető furgonra, összeszerelő, pultos (részmunkaidős), targoncavezető, vagyonőr, vegyészmérnök és villamos karbantartó munkakörökbe.

Olvasóink írták

 • 5. Köszörűs 2013. október 18. 08:53
  „3. heat!
  Amiről beszélsz teljesen igaz Csornára is.”
 • 4. profi10 2013. október 16. 17:39
  „3. heat
  Amit leírtál, tökéletesen igaz volt akkor is, és ma is igaz, bár néhány régi cégnevet újra lehet cserélni. Érezhető, hogy a környékbeli üzemek nem nagyon veszik fel azokat a dolgozókat, aki egy másik helybeli cégtől akar "átigazolni".
  Egymásba nem marnak bele....., nem akarják felverni a béreket.
  Marad a kilátástalan, 70 ezres fizetés, vagy a napi több órás utazás. Fejlődésnek nyoma sincs.”
 • 3. heat 2013. október 16. 15:01
  „Egyik 2008-ból származó hozzászólásom egy hasonló cikkhez sajnos a mai napig aktuális:
  5. heat 2008.08.16. 21:31
  Korábban már több cikk is foglalkozott a kapuvári munkerőpiac problémáival. A leggyakrabban a kevés munkahely, és a megfelelő szakemberek hiánya került megemlítésre, valamint az, hogy ki(k), vagy mi(k) ezért a felelős(ek). Az írásokat és az elhangzó véleményeket olvasva már többször felmerült bennem, hogy hozzászóljak a témához, mert szerintem sok pontatlanság is elhangzik. Kapuváron - kisváros lévén - a helyi cégeknek, munkaadóknak mindíg erős befolyása volt és van a városvezetésre. A dolog még a rendszerváltás előttre nyúlik vissza, de a lényeg, hogy a korábbi RINGA-RÁBA-ÁFÉSZ-DIADAL lobbi érdekei megegyeznek a jelenleg helyben működő cégek érdekeivel. Céljaikat ma is sikerrel érik el, amik közül legfontosabb, hogy a helyi konkurenciát a minimálisra csökkentsék, hogy ezáltal is a lehető legalacsonyabb bérért, kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat találjanak. Kivéve persze azt a néhány különleges "státuszban" lévő embert, akik - jórészt kapcsolataik révén - kiváltságos és megingathatalan pozícióban ülnek. Sajnos ez a helyzet teljes mértékben jellemző az önkormányzati intézmények esetében is.
  Ennek a fajta berendezkedésnek a kialakulásához több feltételt kell teljesíteni. El kell érni, hogy helyben csak kis, vagy semmilyen szakértelmet nem igénylő munkát adó vállalkozások telepedjenek meg. A néhány speciális, vagy magasabb szaktudást igénylő helyeket "házon belül" szigorú érdekviszonyok mellett (valamit-valamiért) kell felosztani. A cégek tulajdonosa valamely virtuális (pl.önkormányzat, hivatal) vagy valamilyen, a várostól távolabbi székhelyen lévő legyen, így a helyi töténésekről, viszonyokról előkezelt információkat kapjon.
  Kinek és miért jó ez? Talán ez nem is kérdés. Azoknak az embereknek, akik korábban és most is ezáltal biztosíthatják maguknak és társaiknak a pozíciót, az anyagi jólétet, vagy csak egyszerűen a befolyást a város és más emberek életébe.
  Kik kerülnek hátrányos helyzetbe? Akik a mai napig naívan azt gondolják, hogy ebben a városban kétkezi munkát vállalva érvényesülhetnek, a családjuknak biztos anyagi hátteret teremthetnek.
  A leírtak egy idegen számára tűnhetnek akár paranoiás képzelgésnek, de aki ebben a városban született és/vagy itt él már egy ideje az pontosan tudja, hogy a jelenlegi problémákat nem lehet az olajárra, az EU-ra, vagy a globális felmelegedésre kenni. Ráadásul a szomszéd város, Csorna is ugyan ebben a cipőben jár...
  Hogy mit lehetne mégis tenni? Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi állapot rövid időn belül nem fog változni. Csak ki kell menni a vasútállomásra, a buszpályaudvarra vagy a városból kivezető utakra reggel, és meg kell nézni hányan, hova, és miért utaznak el. Meglesz a válasz, hogy miért nincs elég képzett munkaerő. A válasz az, hogy havi 180 euróért nem varrok, 280 euróét nem csontozok több műszakban, stb.
  Ennek ellenére néhány őrült naív mégis megpróbál valamit tenni azért, hogy a dolog jó irányba változzon. Amikor ezek a próbálkozások arra irányulnak, hogy az itt élőket szórakoztassák, figyelmüket a gondokról eltereljék, akkor néha még támogatást is kapnak, hiszen ez érdeke a "vezetésnek". Akik viszont vállalják, hogy felnyissák az álmos szemeket, vagy a fenti érdekeket nyíltan fenyegetik, jóra nem számíthatnak. Visszatérve a kérdésre - mit lehet(ne) mégis tenni az innenső oldalról? Elhagyni a szeretett szülővárost minél hamarabb? Itt maradni és bízni a négy évenkénti választásban? A választ minden itt lakó megadj nap mint nap.

  Ezt az írásomat nem szánom senki ellen, sem mellett. Szándékosan nem írtam le a tipikusan jellemző családneveket, beosztásokat, mert ezeket úgy is minden helyi ismeri. Egyszerűen az zavar, hogy a média is egyre gyakrabban közöl hibás, félretéjékoztató információkat a város életével kapcsolatban.
  Biztosan nem direkt...”
 • 2. Fedayn 2013. október 16. 14:21
  „Hisz még valaki ilyen cikkeknek?”
 • 1. profi10 2013. október 16. 13:29
  „Félszáz varrónőt, félszázezer forintért. Az igazsághoz ez is hozzátartozik.
  Egyébként meg szalagmunkára minek szakképzett dolgozó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosak, de bizakodók a rábasebesiek

Munkahelyeket, adóforintokat, azaz fejlődést várnak a rábasebesiek a Széchényi-kastélyszálló újbóli megnyitásától. Tovább olvasom