Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A tárnokrétiek takarékoskodnak a fejlesztésre várva

A tárnokrétiek hatvan százaléka igényelné a szennyvízcsatornát a faluban. Már a banki szerződéseket is sokan megkötötték, az önkormányzat pedig pályázati kiírásra vár.

Évek óta készül a csatornázásra a tárnokréti önkormányzat. A község tagja volt annak idején a Bősárkány gesztorságával működő társaságnak is. Ám miután a nagyobb település önállóan kezdett a fejlesztésbe, magukra maradtak. Jankovits Ferencné polgármester a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt években a legjobb megoldást keresték.

– Néhány éve az egyedi szennyvízkezelési módszer tűnt megvalósíthatónak. Tervek készültek a beruházásra, de végül kiderült, számunkra nem járható ez az út – tájékoztatott a községvezető. – A lényege ennek a módszernek, hogy minden háznál egy-egy aknát építenek és innen vezetik el a szikkasztóréteggel a tisztított szennyvizet. Mivel Tárnokrétin a talajvízszint nagyon magas, csak néhány telken lett volna ideális a megoldás. Más változat után kell néznünk, de közben sajnálom, hogy időt vesztettünk és pénzt is fordítottunk az előkészítésre.
A csatornázásra azonban szükség van és ezt belátták a tárnokrétiek is. Az ingatlantulajdonosok hatvan százaléka jelezte, igényli a közművet. Sokan közülük már szerződést is kötöttek egy pénzintézettel, hosszú lejáratú hitelt vesznek fel az önerő biztosítására.

Pályázati támogatásra is szükségünk lesz, talán tavasszal számíthatunk a kiírásra. Addig a dokumentumokat megpróbáljuk összeállítani, hogy készen várjuk a pályázat megjelenését.
Pályázati támogatásra is szükségünk lesz, talán tavasszal számíthatunk a kiírásra. Addig a dokumentumokat megpróbáljuk összeállítani, hogy készen várjuk a pályázat megjelenését. Jankovits Ferencné polgármester


– Három évvel ezelőtt százmillió forint körüli összeggel számoltunk. Ha közben emelkedtek is a költségek, százötvenmillió forintból biztosan megáll a beruházás. Ez azt jelenti, hogy ingatlanonként százötven-, kétszázezer forintot kell biztosítani. Erre szerződtek a helyiek az egyik bankkal. Nyolc éven keresztül havonta ezerhétszáz forintot kell befizetniük. A víziközmű-társulatot megalakítottuk, még azt kell eldöntenünk, hogy melyik lehetőséget választjuk a felkínált változatok közül. Persze, pályázati támogatásra is szükségünk lesz, talán tavasszal számíthatunk a kiírásra. Addig a dokumentumokat megpróbáljuk összeállítani, hogy készen várjuk a pályázat megjelenését. Az sem rossz ötlet, hogy a környékbeli, csatorna nélküli településekkel közösen próbálkozzunk – tette hozzá Jankovits Ferencné.

A környéken még jó néhány ilyen község van. Bősárkány gesztorságával nyolc másik falu 1999-ben állt neki a csatornázás előkészítésének: Acsalag, Maglóca, Barbacs, Tárnokréti, Markotabödöge, Bezi, Fehértó és Győrsövényház. Ez utóbbi településen már a kivitelezésnél tart a fejlesztés, a többiek azonban még nem jutottak lehetőséghez. Valamennyien a megfelelő pályázati kiírásra számítanak.


Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 13. 12:32
    „A mosó és a mosogató vegyszereknek kell is a csatorna! Hisz azért gyártják, hogy azt át is vegyék a lakosságtól jó pénzért! Ezért vették be társként az áramszolgáltat5ót is! Ugyan is vannak az emberek közt akik elhiszik,hogy a villanyszivattyú nélkül nem folyik ki a szennyvíz egy méterről a két méter mélyen lévő gyűjtő csatornába.Ezért kell a csatorna szolgáltató szivattyúját a lakosságnak üzemeltetni a saját költségén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc új munkatársat vesznek fel az év közepéig

Közel félmilliárd forintot ruház be a kapuvári húsgyár késztermék- és védőgázas üzemegységébe. Tovább olvasom