Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A szanyi Bokrétától Boldog Apor püspökig

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata Szanyban tartotta meg nemrégiben a harmadik Rábaköz-kutatók napját.
A konferencián Töreki Imre Szany vázlatos történetének, néprajzának és zenei életének ismertetése mellett a nemzetközileg is jegyzett Bokréta tánccsoport működését is bemutatta. Szalontay Judit néprajzkutató a Rábaköz népművészeti hagyományairól és örökségéről beszélt a Csornai Muzeális Kiállítóhelyen megtalálható tárgyak, így például a mángorló, fűszertartó, festett szekrény, abroszok, jegykendők, különböző fazekas-, csizmadia- és kékfestő termékek képeinek bemutatásával.

A helytörténészek egy csoportja Rugli Dezső téglamúzeumában.
A helytörténészek egy csoportja Rugli Dezső téglamúzeumában.

Józsa Tamás, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola igazgatója a térség építészeti értékeiről tartott érdekes előadást. A hallgatóság betekintést kaphatott a mórichidai, az árpási és a markotabödögei építészeti emlékek izgalmas és nem mindennapi részleteibe. Dominkovits Péter levéltár-igazgató előadásában kiemelte, hogy mennyire erős a helyi öntudat a Rábaközben. Felhívta a kutatók figyelmét, hogy milyen, eddig fel nem tárt forrásokat lehetne kutatni és feldolgozni a soproni levéltárban. Nagy István győri fényképészmester többévi kutatásának eredményeit osztotta meg a közönséggel. Előadásában bemutatta az Apor család egykori birtokát, a Székelyföldön fekvő Torját, valamint új részletekkel gazdagította az Apor Vilmos szanyi kapcsolataira vonatkozó ismereteket.

A helytörténet-kutatók megtekintették az 1767-ben épült római katolikus templomot és a püspöki kastélyt. Egy ipar- és kultúrtörténeti ritkasággal is találkozhattak, amikor meglátogatták Rugli Dezső portáját. A szanyi kőművesmester több mint 5000 darabból álló tégla- és cserépgyűjteménye általános elismerést váltott ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Területcsere

Határrészt cserél egymással a csornai és a farádi önkormányzat. A farádiak kérték erre a város… Tovább olvasom