Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

A sajtok királyai

Csermajor - Huszonnégy üzem hetvenkilenc sajtját kóstolták meg az idei sajtverseny bírálói a hétvégén.

Kemény és félkemény kategóriában a kunszentmiklósi Cosinus Gamma Kft. füstölt mini parenyica sajtja arany okleveles lett, a zalaegerszegi Pannontej Zrt. zsíros erjedésű lyukas félkemény Bársony Pannóniája kiváló termék díjat kapott. Ez utóbbi cég Pannónia zsíros erjedésű lyukas kemény sajtja a bírálóbizottság dicséretében részesült.

Lágy és egyéb sajtok kategóriában a Veszprémtej Zrt. Tihany Válogatás Ínyenc camembert natúrja kapta az arany oklevelet, Tihany Válogatás Diadalja lett a kiváló termék. A bírálóbizottság ebben a kategóriában a Sole-MiZo Zrt. szegedi üzemében készült Zorba Krémfehérsajtját dicsérte meg. Ömlesztett sajtok kategóriában a Pannontej Zrt. répcelaki Karaván mini sonkás füstölt, vágható, zsíros ömlesztett sajtját illette arany oklevéllel. Szintén répcelaki termék lett kiváló termék: a Karaván mini natúr füstölt vágható, zsíros ömlesztett. A bírálóbizottság dicséretében ugyancsak répcelaki sajt részesült, a Medve Gyros kenhető, zsíros ömlesztett. A kecskesajtok között az izsáki Alföldi Garabonciás félkemény kecskesajtja ˝vehette át˝ az arany oklevelet. E cég vörösboros fűszerezésű lágy kecskesajtrúdja kapta a bizottság dicséretét, az egri Egri Margaréta kecsketej-feldolgozó üzem fehér penészes fűszerese pedig a kiváló termék címet. A juhsajtok kategóriában a győri Tebike Kft. kisalföldi juhsajtját díjazták arany oklevéllel, a bokori HIKSZ Kft. félkemény füstöltjét kiváló termék címmel, az üzem sáfrányos juhsajtja a bírálóbizottság dicséretét kapta. A versenyen különdíjakat is átadtak.

Olvasóink írták

  • 6. nemjani 2010. szeptember 23. 19:44
    „5.
    Kedves hemi!
    Köszönöm ezt a sok infót. Akkor Ti vagytok a lovas Molnárok is.
    Meg foglak keresni benneteket a sajtok miatt. Mi az igazság a kecskesajt, meg az allergia kapcsolatáról. Azt hallani, hogy az allergiát kecsketejjel kordában lehet tartani. Érvényes ez a sajtra is? A feleségem borzasztóan allergiás a bizonyos pollenokra, meg a macskaszőrre.
    Más: nincs a városban valami bolt, vagy kereskedő, aki az ilyen helyi termékeket forgalmazná? Jót tenne a környékbeli kistermelőknek, meg a vásárlóknak is. A LEADER erre nem ad pénzt? Vagy nincs vállalkozó.
    Mindegy, majd jövök az utcátokba.”
  • 5. hemi 2010. szeptember 23. 17:13
    „Kedves nemjani!
    Katica-major Kapuváron az Égés u.-ban van,egyenlőre...Nagyon örülök,hogy izlett a sajtom.Ezekben a sajtokban sem E-adalék,sem tartósitószer nincs.Gyakorlatilag bio termék.2 hetente Vitnyéden gazda-piac van,most szombaton is lesz,itt árulok én is .Egyébként Molnárné Margit vagyok a Táncsics M. u-ból.Sás-utcai fesztiválon,én eddig minden évben voltam,az idén már sajtot is vittem,de előtte kézmüvesbemutatót tartottam,csuhébabákat készitettem.A friss kecske sajtnak,nincs kecske ize,de összetétele miatt sokkal egészségesebb,mint a tehén sajt.”
  • 4. Capr 2010. szeptember 22. 23:27
    „Örülök, hogy megtaláltad őket. Ha arra járok, felkeresem őket. Minőségi sajtot készítő termelők sajnos kevesen vannak, ugyhogy köszönöm a tippet.

    Az ízesített sajtért én sem vagyok oda (ettem barackosat is, no az odab..sz, az ellenségemnek sem....) , az érettért viszont igen. Persze az érett sajtok közül néhányért komoly áldozatot kell hozni, mert az orrodat súlyosan megterheled vele :))) (értsd: istentelen büdös), de az íz kárpótol.

    A füstölt kecskesajttal kivételt fogok tenni és megkóstálom....”
  • 3. nemjani 2010. szeptember 22. 18:45
    „2.
    Kedves Capr!
    Kösz az utánajárást! Időközben azonban megkaptam a fülest: Molnárék gyártják Kapuváron, a Táncsics utcában (Sás utca?). Ki gondolta volna! Hogy miért Katica-major? Maradjon az ő titkuk. Nekem bejönnek a sajtjaik, különösen az érett. Ott nincs lacafaca az ízesítéssel. Mert én meg az ízesített sajtokat nem komálom:))
    Ja, utóíz: van füstölt sajtjuk is, az már nem kecskeízű.”
  • 2. Capr 2010. szeptember 22. 15:52
    „Én idén sajnos nem jutottam el a sajtversenyre. (Tavaly ott voltam) Nagyon jó minőségű sajtokat lehet ott eszegetni illetve vásárolni. Mindenkinek javasolni tudom, hogy jövőre ha teheti látogasson el a rendezvényre.

    nemjani! A kecskesajtok sajnos nekem nem ízlenek. Az utóízükkel van bajom. Tudom, hogy nagyon egészségesek, de muszájból nem eszem sajtot :)) Tavaly valami isteni finom kb. karavánhoz hasonló füstöltsajtot ettem ott, de én is elkövettem azt a hibát, hogy sem névjegyet, sem a sajt pontos nevét nem kértem el. Késő bánat. :((

    Rákerestem azonban neked gugliban Katica-majorra. Csak egy értelmes találatot adott és valószínűleg ők készítették a kecskesajtot is, de sajnos a cég nem Kapuváron van, hanem Zselicben, Patca nevű községben, Kaposvártól cca. 20 km-re. Weblapot nem találtam róluk, de van a Katica tanyának (gondolom egy helyen találhatóak) www.katicatanya.hu. Esetleg érdeklődjél náluk, hogy ők készítették-e a kecskesajtot. Szerintem ezek a kisebb sajtüzemek nagytételben nem forgalmaznak sajtot, többnyire csak helyben tartanak fenn üzletet. Nagy ritkán termelői boltban lehet rábukkanni igazi gasztro gyöngyszemekre.

    Remélem tudtam segíteni. Üdv: Capr”
  • 1. nemjani 2010. szeptember 20. 22:54
    „Nekem a "Katica-majori" kecskesajtok ízlettek különösen. Azt hiszem, kapuvári termelőkről van szó. Gratuláció a helyi termelőknek! Most már csak a helyi értékesítést kell megoldani. Meg tudná valaki mondani, hol lehet ezeket a sajtokat kapni? (Elfelejtettem kártyát kérni tőlük.) Jó lenne viszontlátni őket pl. a Sás utcai vigasságon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvadult lovak fogata rongált meg öt autót

Baleset történt hétvégén a jobaházai lovasnapon. Egy veszkényi férfi egy farádi gazda tulajdonában… Tovább olvasom