Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A Ráth család egykori kastélya is eladó

Csorna-Csatárimajor - A Kisalföld kastélytúrája ezúttal Csatárimajorba vezetett. A látvány az egykori hercegi uradalomban lehangoló. Az épület üres, pusztul. A tulajdonos értékesíteni szeretné az épületet.
A közigazgatásilag Csornához tartozó Csatárimajor kastélyépülete, egykor a Ráth uraság otthona, ma üresen, elhagyatottan áll. Egy kft. a tulajdonosa. Ablakai kitörve, falai mállanak és a gaz is körbenőtte. Egykor fényes vadászatokat, vendégeskedéseket élt meg az épület. Azt, hogy mikor építették, még a legidősebb helybéli, Samu József sem tudja.
Jóska bácsi 83 esztendőt hagyott már maga mögött. Fiatalkorában ő is, mint a csatáriak többsége, az uraság szolgálatában állt.

– Ráth Endrének hívták az urat, a herceg Esterházy-uradalomból bérelt földeket és velük a kastélyt is – emlékezett vissza kérésünkre Samu Jóska bácsi. – 1100 holdon gazdálkodott, nagyon rendes ember volt. A kastélyban lakott, feleségével és két gyerekével. Hogy a kastélyt mikor építették, nem tudom, de nem mai gyerek, az biztos. Nem így nézett ám ki régen. Szépen rendben tartották, parkosítva, virágosítva volt. Nagy gazdaságot vittek, mi cselédek voltunk Ráthéknál.

A Ráth család otthonát körbenőtte a gaz, üres, pusztul.

Jóska bácsi emlékei szerint az uraság és családja „rendes népek" voltak. Megbecsülték az embereiket, a becsületes munkát elvárták, de ők is becsülettel viseltettek irántuk.

– Szépen éltek, néha voltak nagy vadászatok, jöttek vendégek a családhoz – idézte fel az úri életet Jóska bácsi. – Aztán, amikor az oroszok bejöttek, nekik is menekülniük kellett. Úgy tudom, Amerikában telepedtek le. A kastély üresen maradt, azóta se volt gondos gazdája. Pusztul és nekünk, akik még emlékszünk a múltra, szomorú ezt látnunk.

A Ráth család után a kastély állami, tanácsi tulajdonba került. Használta raktárként a múzeum, alakítottak ki benne lakást. Aztán működött ott bolt, kocsma, a Hétkéményes. (Az épületnek hét kéménye van.) A kastély 260 négyzetméteres, hozzátartozik egy 5 ezer négyzetméteres terület is.

Samu Jóska bácsi: Az államosítás óta nem volt gondos gazdája a kastélynak.

Az ingatlan mostani tulajdonosa a Zoomm Kft., a cég ügyvezetője Záray Péter. Néhány évvel ezelőtt vásárolták meg a kastélyt, komoly terveik voltak. Szállodát, panziót álmodtak az ódon falak közé. Aztán elképzeléseik kútba estek.

– Elkészültek a konkrét tervek, költségszámítások – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Záray Péter. – Szerettük volna, ha élettel telik meg a kis település. Pályázni akartunk a Széchenyi- tervhez. Mindent előkészítettünk, de mire erre került volna a sor, megszüntették a támogatási rendszert. A kft. most értékesíteni szeretné az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetőségek híján máshol szórakoznak a csornaiak

Csorna - Sivár kép fogadta Csorna polgármesterét a város szórakozóhelyein. Egy rendőri ellenőrzés… Tovább olvasom