Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A lopás nem önkényes elvétel

Egy minapi kapuvári eset kapcsán újra fellángolt a vita, miért nem lopás az autó elvitele. Sőt, az is fontos, honnan viszik el a járművet. A szakember válaszolt.
Egy olyan esetről írtunk, melyben a jogrendszer a hétköznapi jogérzékkel ellentétesnek látszik. A Kisalföld számos telefont kapott az eset kapcsán.
Történt, hogy két tizennégy éves egy családi ház elől elvitt egy autót, belefutottak egy rendőri ellenőrzésbe. Menekültek, majd először az árokban, utóbb a rendőrségen kötöttek ki. A rendőrök a „jármű önkényes elvitele" miatt indítottak eljárást.

– Röviden a lopás és az önkényes elvitel abban különbözik egymástól, hogy az autót eltulajdonítani akarták-e, vagy csak furikázni egyet – jelentette ki dr. Bacsek György, a Kisalföld jogi szakértője. Mint hangoztatta, a rendőrök, majd az ügyészség a bizonyítékok alapján mérlegel, hogy az eset arra irányult, hogy valaki azért viszi el a járművet, hogy a tulajdonába vegye, vagy csak jogtalanul használja.

– A lopás mindig célzatos, a jogtalan használat nem feltétlenül – mondta a szakértő. Egy példával megvilágítva az esetet, mint a kapuvári eseményben is, a rendőri ellenőrzés során az „elvitt" autóval közlekedő azzal is védekezhet, hogy nem lopta, csak autókázik a járművel. Így erre a tételre is született jogszabály, a jármű önkényes elvitele.

– Fontos, hogy a lopás és az önkényes elvitel megkülönböztetésére mind a rendőrség, mind az ügyészség komolyan mérlegelje a bizonyítékokat – mondta a Kisalföld ügyvédje. Hozzátette, a használati célzatra az eset összes körülményéből lehet és kell következtetni. Így például ha az elkövető a járművet használat után elhagyja, esetleg önként visszaadja.

A több napig tartó birtoklás, a jármű átfestése, elrejtése, elidegenítése érdekében kifejtett magatartások már az eltulajdonítási szándékra utalnak, ennek megfelelően a lopás megállapításának lehet helye. Elmondta, a két eset más-más büntetési tétellel bír.

Írásunk nyomán felhívott bennünket az autó tulajdonosa is. Elmondta, kocsiját az előtetővel ellátott magánterületről vitte el a két fiú. A jogi szakértő szerint ez esetben megállhatja a helyét a magánlaksértés is, ez halmazati büntetést vonhat maga után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszaki hibás kamion akadályozta a forgalmat Csornán - videó az ˝elkövetőről˝

Egy műszaki hibás kamion robbant le Csornán, a 85-ös és a 86-os számú főút kereszteződésében, a… Tovább olvasom