Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A községek alig fele a hálón

Rábaköz - A Rábaköz településeinek több mint fele nem rendelkezik önálló honlappal. Akiknek van, érzik előnyét, akiknek nincs, nem érzik hátrányát.
„A rábaközi településeknek van-e honlapjuk, akit érdekel ez a környék, tud-e kapcsolatot teremteni az önkormányzatokkal?" – vetette fel a kérdést egyik olvasónk, majd hozzátette: néhány száz lelkes borsodi községeknek, akiket „itt, nyugaton lesajnálnak", ugyanis van, hirdetik, kínálják magukat. „Mindenki a turizmusban, idegenforgalomban látja a jövőt, de tudomásul kell venni, hogy a XXI. században élünk, amiben már nem lehet meglenni az informatika kihasználása nélkül" – fogalmazott.

A Kisalföld utánanézett a felvetésnek. A rábaközi községeknek kevesebb mint fele, összesen 26 rendelkezik önálló internetes portállal. Bemutatják történelmüket, jelenüket, elérhetőségüket, látványosságaikat, értékeiket. Ám arról, hogy a világhálón való megjelenésnek van-e „kézzelfogható" haszna, megoszlanak a vélemények. Molnár Sándor vásárosfalui polgármester szerint mindenképpen. Igaz, nem gazdasági értelemben.
– Falunkban minden évben megrendezzük a rockfesztivált. Erre az ország minden részéből érkeznek fiatalok, akik az interneten tájékozódnak a részletekről – mondta. – Olyanról is hallottam már nálunk, hogy valaki rég „elveszettnek hitt" rokonait találta meg a világháló segítségével. Tehát anyagi haszna gyakorlatilag nincs a honlapnak, de az, hogy elérhetőek vagyunk, nagyon fontos és hasznos.

Horváth Ferenc is hasonló véleményen van. Szárföld első embere arról beszélt a Kisalföldnek, hogy elsősorban az elszármazottak keresik meg a szárföldi honlapot. „Azt nehéz lenne nyomon követni, hogy kik jönnek el hozzánk akár csak horgászni is az internetnek köszönhetően – fogalmazott Horváth Ferenc. – A visszajelzések pozitívak és azt mutatják, hogy olvassák a faluról szóló híreket.

A www.enese.hu portálra naponta ötszázszor „kattintanak". Mesterházy József szerint ez elegendő bizonyíték arra, hogy szükség van a községi honlapra.

– Ma már az interneten keresztül is tájékoztatjuk a helyieket a településen történtekről – mondta a polgármester. – Sokan érdeklődnek Enese iránt, nekünk pedig meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Honlapunkon olvashatók többek között a fontos információk, helyi hírek, falutörténet.

A www.enese.hu-ra naponta ötszázszor kattintanak a felhasználók. Az enesei iskolások is rendszeresen felkeresik.

Farádnak még nincs honlapja, de tervek között van az elkészítése. Tompos Béla polgármester úgy vélte érdeklődésünkre, hogy egyelőre a hiányát még nem érezték.

– A falvakban az emberek többsége még nem az internetről szerzi az információkat – mondta. – A farádi önkormányzat egy-egy fontosabb kérdésről, például falugyűlésről levélben tájékoztatja a helyieket, aminek még nagyobb hatása van. Gyűjtő honlapokon szerepel községünk, igaz, ezek nem tartalmaznak részletes leírást és nem pótolják az önálló honlapot. A fiatalabb generáció nyilván igényli ezt a lehetőséget és mi készülünk is rá. Meg kell azonban találni azokat az embereket, akik képesek a honlapot karbantartani, fejleszteni, ami odafigyelést és rendszeres munkát követel meg.

Olvasóink írták

  • 2. K.Lajos 2008. március 30. 15:46
    „Sajnos kevésnek van, sokan nem látják a bennrejlő lehetőséget. Sőt néhány helyen még ellene is vannak, tudok olyan településről, ahol magánkezdeményezésként működtetnek honlapot, de a település vezetői, nem hogy segítették, hanem még feljelentéssel is megfenyegették a készítőket.”
  • 1. Infokéne 2008. március 21. 09:12
    „Valaki nem ismeri a lányt, aki éppen mosolyog, közvetlen a fényképező előtt? Köszönöm az információt (ajánlat-portfólió-fotózás címén keresném!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenkétmilliót kell visszafizetni

Csorna–Beled - Csornának negyvenkét-, Tétnek huszonkilencmillió forintjába kerül az, hogy a… Tovább olvasom