Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A kislánya tartja életben Anitát

Műtéteken túl, újabb beavatkozások előtt küzd egy huszonkilenc éves csornai édesanya.
Molnár Tamásné Anita
Műtéteken túl, újabb beavatkozások előtt azért küzd egy huszonkilenc éves csornai édesanya, hogy maradjon ideje felnevelni lányát. De anyagilag már nem bírja a terheket.

Régi közhely, hogy a betegség családokat tud tönkretenni. Saját bőrén évek óta érzi a mondás igazát a csornai Molnár Tamásné Anita is. Betegsége után válás, újabb betegség, majd az anyagi ellehetetlenülés következett. Kislánya és édesanyja tartja benne a lelket.

A huszonkilenc éves fiatalasszony 2001-ben vette észre először, hogy valami nincs rendben nála. Állkapcsa megduzzadt, begyulladt és a fogászati, illetve szájsebészeti kezelés sem segített. A vizsgálatok után kiderült: rosszindulatú daganat támadta meg a csontot. A nyolcórás műtétet a fővárosban végezték el, 2001 novemberében. Az állkapocs felét kivették, a hiányzó részeket a csípőből pótolták, de a pótlást nem fogadta el a szervezet.

Anita másfél évig élt állkapocs nélkül, 2003-ban ültették be a titánlemezt, élete kezdett rendbe jönni, tünetmentes volt. Ez az állapot azonban csak rövid ideig tartott, még abban az évben a tüdőszűrő után ismét a rettegés napjai kezdődtek.

Rosszindulatú daganat a tüdőben is. Tavaly nyáron megműtötték, eltávolították a bal felső tüdőlebenyt, idén márciusban pedig a jobb felsőt is. A daganat terjedését viszont nem tudták megállítani, Anita előtt újabb műtét áll. A beavatkozást szeretnék megakadályozni, a budapesti professzor által ajánlott speciális ásványvizet és gyógyszert fogyasztja.
Az elmúlt években Anita házassága is megromlott, elvált férjétől. Most az önkormányzat szociális bérlakásában laknak hatéves kislányával. Gyermekvédelmi és lakbértámogatást, lakásfenntartási segélyt, családi pótlékot, és a volt férjtől minimális gyerektartást kapnak.

Rokkantnyugdíja 30 ezer forint, így összesen 50 ezer forintból élnek havonta. A kiadás viszont ennél jóval több, hiszen tizennyolc napra 31 ezer forint az ásványvíz, a tabletta 20 ezer forint havonta. Anita barátja, özvegy édesanyja és családos bátyja, amit tudnak, segítenek, és a rokonságra is lehetett számítani. Mostanra azonban kilátástalanná vált a helyzetük.

– A kislányomat muszáj felnevelnem, ő adja az erőt, így próbálom legyőzni a betegséget – mondja Anita. – Bejártuk már a fél országot, csak hogy segítsenek rajtam, most az új kúrában bízom. De anyagilag már nem bírom a terheket, belerokkantunk, pedig csak ez az egy reményem van. Ha nem tudom előteremteni a szükséges pénzt, az a halálos ítéletet jelenti nekem.

Molnár Tamásné abban bízik, hogy lesznek jóérzésű emberek, akik segítenek neki, hiszen az idő és a remény egyre kevesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találják az eltűnt férfit

Speciális mentők, tűzoltók és rendőrök is keresték a nemrég eltűnt kapuvári férfit. Tovább olvasom