Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A helyi Fidesz kivizsgálná a kistérségi pénz visszafizetésének körülményeit

A szabálytalan kistérségi normatívafelhasználás körülményeit vizsgálja ki egy csornai önkormányzati bizottság. A Fidesz–KDNP frakció javasolta, hogy nézzenek utána részletesen a történteknek.


A Fidesz–KDNP csornai frakciója vizsgálatot kezdeményezett a kistérségi társulásnál. A 100 millió forintos pénz-visszafizetési ügy részleteire kíváncsiak. A város képviselő-testülete bizottságot is létrehozott, ami áttekinti az iratokat és végül jelentést készít tapasztalatairól.
Mint ismert, a Csornai kistérség által fenntartott szociális intézményekben évekkel ezelőtt szabálytalan normatívafelhasználásokat állapított meg a Magyar Államkincstár. A pénz visszafizetésére kötelezte a társulást. Az ügy megjárta a bíróságokat. A vége az lett, hogy jogosan követelik vissza az összeget, ami kamataival együtt megközelítette a 100 millió forintot.

A társulást végül az állam mentette meg: az önkormányzatok működőképességét megőrző támogatásból Csorna megkapta a 100 millió forintot és befizethette a tartozást. Közben azért az inkasszó is elindult, a város számlájáról mint gesztortelepüléséről 52 millió forintot emelt le az államkincstár.

A kistérség polgármesterei megnyugodtak, a Fidesz–KDNP csornai képviselői azonban nem nyugodtak bele a probléma ilyetén megoldásába.
Korábban Turi György több kérdést is kapott a képviselő-testületi ülésen. A Fidesz–KDNP azt firtatta, ki a felelős azért, hogy szabálytalanul igényelték a normatívát, mennyi volt a városra eső tartozás, kivizsgálták-e részletesen a helyzetet, illetve Csornát mennyiben érintette az inkasszó.

Turi György kétszer válaszolta meg a kérdéseket, legutóbb a múlt csütörtöki testületi ülésen. A plénum azonban nem fogadta el válaszait, Háncs Károly (Fidesz–KDNP) pedig azt javasolta, állítsanak fel vizsgálóbizottságot. Így történt, Háncs Károly, Major András (Fidesz–KDNP) és Kiss Ottó (Fidesz–KDNP) kaptak megbízást a feladatra. Az ötletgazdától azt kérdeztük: mit szeretnének tisztázni?

– Szeretnénk egészen megismerni az ügyet, ezért végignézzük az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. Jegyzőkönyveket, levelezéseket, jelentéseket. Nem megengedhető ugyanis, hogy éveken keresztül szabálytalanul működnek térségi intézmények és közel százmillió forintos teher legyen a következménye. Polgármester úr válaszait azért nem tudjuk elfogadni, mert nem tárja fel részletesen a történteket, csak a végeredményt elemzi – fogalmazott érdeklődésünkre Háncs Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kasza Tibi nem tudta, milyen jól énekel Cserpes Laura

Máté Péter Várni kell című dalával lépett színpadra a kapuvári Cserpes Laura és párja, Gesztesi Máté… Tovább olvasom