Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A gázpénzből ravatalozót építenek

A vitnyédi önkormányzat csaknem húszmillió forint gázközművagyont kapott vissza az államtól. A pénznek máris találtak helyet a falu vezetői.
Vitnyédi tervek: A temetőben új ravatalozót építenek tizenötmillió forintból.
Az Országgyűlés tavaly decemberi döntése értelmében a vitnyédi önkormányzat húszmillió forintos gázközművagyont kapott vissza az államtól. Ötmilliót készpénzben, a többit értékpapírokban. A település vezetői idei, 135 millió forintos költségvetésüket már ezzel együtt készítették el, és mint az Tóth Kálmán polgármester szavaiból kiderült: lesz helye a jogos, ám mégis váratlan bevételnek.

– Kizárólag fejlesztési beruházásokra költhetjük ezt a húszmillió forintot – mondta Tóth Kálmán. – Ezáltal jobban ki tudjuk használni a pályázati lehetőségeket, hiszen biztosíthatjuk a szükséges önerőt. Legfontosabb feladatunk, hogy megfelelő ravatalozót építsünk a temetőbe, mivel a régi már igencsak rossz állapotban van.
A vitnyédi önkormányzat tehát pályázat révén szeretné ezt az elképzelést megvalósítani, de ugyanúgy terveik között szerepel a kultúrház és az orvosi rendelő felújítása is.

– Figyeljük a pályázati kiírásokat, s mihelyt ezek megjelennek, azonnal lépni fogunk. A ravatalozó az előzetes számítások szerint tizenötmillió forintba kerül, s a temető hátsó részében szeretnénk megépíteni – hangsúlyozta a polgármester. Nemsokára megkezdődik a községben Selyem útként emlegetett mezőgazdasági dűlőút rendbetétele is, melyhez még tavaly nyert az önkormányzat másfél millió forintot, önerőként hárommilliót biztosítanak a kivitelezéshez. Tóth Kálmán szerint a turizmus szempontjából sem mellékes ez a fejlesztés, hiszen ezen az útvonalon kerékpárral a Rábarét és Földvár-major érintésével egészen a pomogyi határátkelőig lehet eljutni.

Javában tart közben a falu parkosítása – rózsákat, díszfákat ültetnek – és a tereprendezés is. Nemcsak a község határán belül, hanem a 85-ös főút mellett is kitisztítják az árkokat. Szeretnének létrehozni egy faluházat is, melyben Vitnyéd történelme, hagyományai elevenednének fel. Az erre alkalmas épületet már ki is nézték, a vételárat egy önkormányzati ingatlan eladásából fedezik. A tervek között szerepel még építési telkek kialakítása is, mellyel a fiatalokat szeretnék a faluban tartani, illetve vidékről idecsábítani. Ha az elképzelések megvalósulnak, akkor a Szent Antal utcával párhuzamosan, a kertek végében negyven telket alakítanak ki, amiket később akár kedvezményesen is értékesítenének.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszázezren várják a felzárkóztatást

A magyar közszolgálatban dolgozók várhatóan 2005-ben érik el az európai uniós bérszínvonal alsó… Tovább olvasom