Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Csatornarendszert kevesebb hibával

Csornán tervezik a szennyvíztisztító telep fejlesztését. Bár az évek során több technológiai korszerűsítést végeztek.
Annak idején beszámoltunk róla (Kisalföld, 2006. január 11. és január 20.), hogy Csornán a vákuumos csatornarendszerből szippantókocsikkal kell elszállítani a szennyvizet. Erre azért volt szükség, mert a sok csapadék következtében jelentősen megnövekedett a csatornahálózatba került víz mennyisége. Felvetődött a rendszer fejlesztésének szükségessége. A részletekről Déri Istvánt, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetőjét kérdeztük.

Van határa

– Bebizonyosodott, hogy a vákuumos rendszer teljesítőképessége véges, és ha nagyobb terhelés éri, akkor működési gondok jelentkeznek – kezdte Déri István. – Ez a lakosság számára kellemetlen, ugyanakkor a szennyvíz szippantóval való szállítása tetemes többletköltséggel jár. Ezért az önkormányzattal arra a megállapításra jutottunk, hogy a csatornarendszert fejleszteni kell.

Pályáztatnak

Az üzemmérnökség vezetője elmondta: pályázatot írtak ki a város csatornarendszerének hidraulikai felülvizsgálatára, a gyenge pontok feltárására. Továbbá javaslatot kértek a hibaelhárítást célzó műszaki megoldásokra. A tervezés folyamatban van, várhatóan a hónap végére elkészül az anyag. Ha megfogalmazódik a műszaki koncepció, a források előteremtése lesz a feladat.
Csornán a tervek között szerepel a szennyvíztisztító telep fejlesztése is. A telep építése 1974-ben kezdődött, a ’80-as évek közepén és a ’90-es évek végén jelentősen bővítették.

Jóváhagyták

– Miközben a tisztítótelepen az évek során több technológiai korszerűsítést végeztünk, a régebbi műtárgyak műszakilag elavultak. Lassan elérkezik az az idő, amikor felújítás helyett új, korszerű berendezéseket kell üzembe helyezni. Így lehet megfelelni a szigorodó uniós követelményeknek is – tette hozzá Déri István, aki szerint a tisztítómű szerves anyaggal túlterhelt, tehát szükséges a bővítése.
A csornai képviselő-testület júniusi ülésén jóváhagyta a szennyvíztisztító telep rekonstrukciójáról szóló megállapodástervezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödörből gödörbe

Az elmúlt hét végén zárta kapuit az idén harmadik alkalommal megrendezett Kisalföld Vitnyédi Off… Tovább olvasom