Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

417 millió járna vissza a kórházaknak

Pert nyert a csornai kórház a kapuvárival és a mosonmagyaróvárival együtt az Országos Egészségpénztár (OEP) ellen.

Az irányított betegellátás 2005-ben elmaradt finanszírozása miatt fordultak bírósághoz. Összesen 417 millió forintról és kamatairól szólt a per. A pénz felhasználási lehetőségeiről eddig nem született döntés.

Még 2006-ban változott egy jogszabály, és az OEP erre hivatkozva nem fizette ki a járandóságaikat. Több kórház is bírósághoz fordult a csornaival együtt, és a közelmúltban jogerős ítélet született. Megyénkből még Kapuvár és Mosonmagyaróvár volt érintett, összesen 417 millió forintról és kamatairól szólt a per. Hogy kinek mennyi jár, egyelőre nem számolták ki.

Információink szerint még az OEP jogszabályi állásfoglalására várnak. Azt sem tudják jelenleg, hogy mire költhetik ezt a pénzt. Az irányított betegellátási rendszer ugyanis időközben megszűnt. Attól függ minden, hogy a megszűnés előtti vagy utáni előírásokat kell alkalmazni. A csornaiak összesen százharmincmillió forintot kapnak majd előzetes számításaik szerint.

Az elmaradt finanszírozással kapcsolatban dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumniczer-kórház főigazgatója elmondta: a kérdéses időpontban a kapuvári intézmény szerződésben állt a csornai kórházzal, tehát a bíróságilag megítélt százharmincmillió forint kapcsán várják az elszámolást.

Eőry Ferenc, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gazdasági igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: a 2005-ös elszámolás utólagos változtatása miatt fordultak bírósághoz az intézmények. Úgy vélték ugyanis, hogy az egészségbiztosítási pénztár utólag változtatott az irányított betegellátás elszámolási szabályain. A gazdasági igazgató hozzátette: egyelőre nem történt meg a megítélt pénzt szétosztása, így nem tudják, mekkora összeg jut a mosonmagyaróvári intézménynek. A pénz felhasználásáról is csak a pontos összeg ismeretében határoznak majd.

Olvasóink írták

 • 4. 41 2010. október 11. 13:01
  „Jó olvasni,hogy pénz áll a "házhoz".Eljátszom a gondolattal,hogy ezuttal,mi dolgozók is kapunk belőle.Sokszor erőnkfelett teljesítünk(van osztály ahol 2 nővér dolgozik 4 helyett).Megbecsülés nem sok van.Az emberek pénztelenek,fáradtak és türelmetlenek.A beteg ember néha bántó,a főnököd is néha szőnyegszélére állít,a hozzátartozók pedig sok esetben lenézőek,arrogánsak.Szeretnék egyszer Én is fontos lenni a vezetés szemében.Addig viszont pénztelenül,fáradtan de türelmesen megyek dolgozni.Mosolygok a könnyeimen keresztül,az talán pozitívan hat másokra.Na de Rám ki mosolyog????Holnap felkelek elmegyek dolgozni és magamat mosolygom meg,amiért azt hittem,hogy fontos vagyok. Odaállok a betegágy mellé és azt hiszem minden rendben.Jó volt játszani a gondolattal,mertálmodozni Jó!!!”
 • 3. huszárkapitány 2010. szeptember 28. 22:49
  „Rosszul tudod,a pert Krizmanits az akkori igazgatónő kezdeményezte/az OEP a szerződést a csornai kórházzal kötötte/ és utána csatlakozott a többi kórház/Kapuvár és Mosonmagyaróvár/.Az irányított betegellátás Csornán 1999-ben indult,és az OEP 2005-től nem fizetett.”
 • 2. huszárkapitány 2010. szeptember 28. 19:35
  „Az Irányított betegellátást a Krizmanits igazgatónő vezette be és ő kezdte a pert is,majd csatlakoztak a többi kórházak.Így neki tartozik köszönettel a kórház.Sajnos eddig húzódott a tárgyalás.Mindegy az a lényeg hogy meg van a pénz”
 • 1. huszárkapitány 2010. szeptember 27. 21:07
  „Végre egy jó hír .Remélem minél előbb megkapják a kórházak.Megérdemlik.Kíváncsi leszek mire engedi költeni az OEP.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 50 millió a csornai óvodára

Szeptember elejére megszépült a csornai Bóbita Óvoda. Az önkormányzat európai uniós támogatást nyert… Tovább olvasom