Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

TEPSIBEN SÜL, SZENDVICSBE KERÜL, MÉGSEM EHETŐ. MI AZ?

Matrac piaci körképünk második részében közelebbről is megismerkedhetünk a biomatracok alapanyagaival. Választ keresünk arra, hogy mitől bio egy matrac, és arra is, hogyan lesz a kókuszdióból, a kaucsukfa tejéből, a gyapjúszőrméből és a lószőrből kényelmes fekhely.

A biomatrac kifejezés már korántsem olyan ismeretlen, mint 10-15 évvel ezelőtt, hiszen e név az alváskultúra fejlődésével, a hálószobai termékek kínálatának bővülésével napjainkra már egy önálló, ismert, mondhatni divatos matrackategóriát jelöl. A nevükben is használt bio jelzőt a matracok azzal érdemelték ki, hogy a poliuretánt, műszálat és további mesterséges anyagokat tartalmazó matracokkal szemben magas tisztaságú, magas természetesanyag-tartalmú összetevőkből, az anatómiai és ergonómiai szempontok figyelembevételével készülnek. Minthogy a matrackínálat ebben a kategóriában is hatalmasra duzzadt, a választás során különösen érdemes figyelmet fordítani a felhasznált alapanyagokra, hiszen a magasabb minőség nagyobb és hosszabb használati értéket biztosít.

Kapcsolódó cikk:

10-12 ÉVENTE CSERÉLNÜNK KELLENE, MÉGSEM TESSZÜK.
MI AZ?

A választásnál mindig induljunk ki abból, hogy a keresett fekhelynek hármas funkciót kell ellátnia. Egyrészt testünknek megfelelő alátámasztást kell biztosítania, mivel csak a matracra nehezedő testsúly egyenletes eloszlásával tehermentesíthetjük az estére megfáradt gerincünket. Emellett a matracnak testünk kényelemes befogadását, izületeink védelmét is biztosítania kell, hiszen ha felfekvési pontok alakulnak ki, zsibbadás, majd fájdalom jelentkezik. A gerincoszlop alátámasztása és a testfelület befogadása mellett a harmadik funkcióról se feledkezzünk meg: az ideális fekhelynek ugyanis a hőszabályozásban is fontos szerepe van.

 

Vásárlás előtt tehát e hármas funkció ismeretében vizsgáljuk a matracokat! A gerincoszlop tökéletes alátámasztásáért a matracokban megtalálható kókuszlap felel. A kókuszdió és a kókuszpálma szálakra tépett háncsát hatalmas tepsikben kaucsuktejből előállított latextejjel átitatva sütik ki, hogy végül egybefüggő, de rugalmas lapokat kapjanak. Választáskor épp ezért figyeljük, tapintsuk meg a kókuszlapot: a száraz, törékeny, morzsálódó lap rosszabb, a rugalmas, szemmel láthatóan nagyobb latextej-tartalmú lapok magasabb minőségről árulkodnak. Hasonlóan járjunk el a natúrlatex lapok vizsgálatakor is, hiszen a kaucsukfa tejéből – ezúttal nem sütéssel, hanem kifagyasztással – készült rétegek minőségéről is sokat elárulnak tapintható és látható tulajdonságaik. A testfelületet jótékonyan befogadó natúrlatex ugyanis minél tömöttebb, minél sűrűbb érzetet ad, illetve minél kevesebb átmenő lyukat tartalmaz, annál magasabb minőségről tanúskodik. További szempont lehet, hogy az adott matrac – a benne vagy rajta megtalálható anyagok révén – mennyire képes szabályozni az alvó test és környezete hőjét. Ha speciális matrachuzatokkal, valódi gyapjúszőrméből készült fekvőfelülettel, esetleg a huzat alatt lószőrréteggel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgált matrac a felhasznált csöves szerkezetű anyagoknak köszönhetően jótékony hatással lesz testünk hőháztartására is.

A kisalfold.hu NAPI TIPPJE:

1. Akciós vákuummatrac és biomatrac kínálat. 
www.bio-textima.hu/akcio.php

2. Segítségnyújtás a matracvásárlás előtt állóknak. 
http://www.bio-textima.hu/7dolog.php

3. Nézze meg hogyan készülnek a biomatracok.
http://www.bio-textima.hu/video.php

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Csak dolgozni ne kelljen` - flash játékok, 3. rész

Játszani muszáj. Ha az ember számítógép közelébe kerül, idővel megunja az aknakeresőt, a passziánszt… Tovább olvasom