Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Moszkva, New York, Tokió után Győrben lép fel a Balsoj együttes

A Balsoj táncosaival: Moszkva, New York, Tokió után Győrben lép fel különleges műsorával a doni hagyományőrző ének együttes.

Kozákok világölelő dalai 

Malek Andrea boldogan vállalkozott arra, hogy Koreny Béla felkérésére, csatlakozzon egy rendhagyó koncert erejéig a doni kozákok együtteséhez. Hogy ennyi remek férfivel énekeljen együtt, még soha nem fordult elő az Ausztriában és hazánkban egyaránt ismert színésznő életében.

A Bolschoi Don Kosáken Együttes és három tenorja december 16-án érkezik először Győrbe. 19 órától az Egyetemi csarnokban lesz látható az együttes. Kizárólag a Kisalföld Hűség-kártyával rendelkező olvasóink juthatnak hozzá kedvezményesen 3500 forintért a belépőkhöz a Kisalföld győri, Baross úti pavilonjában.


Oroszország hatalmas sztyeppéin, a Don környékén az elmúlt század húszas éveiben, amikor még a kozák virtust nem csupán a tánc és a szívbéli férfi dal jelentette, hanem a napi harcok, megalakult egy együttes. Kemény emberek voltak.

Kezükben sokszor forgott a kard, de amikor az esti tüzek mellett énekelni kezdtek, még a távoli ellenség is elérzékenyült. Sergej Jarov, a Bolschoi Don Kosáken együttes megalapítója is felfigyelt ere és fellépő, világot hódító társulatot szervezett. A kozákok vándorlásaik, sokszor üldöztetéseik közben bejárták fél Európát. Mindenütt tisztelték és félték őket. Az énekegyüttes, szintén útra kelt.

Először a nagy Oroszországban, aztán a egyre messzebb merészkedtek. És azt tapasztalták, szeretik, megértik, ünneplik őket. Az alapító vezető egészen a nyolcvanas évekig irányította az időközben Moszkvában állandó helyet találó művészeket. Ekkor vette át az irányítást Petja Houdjak a kiváló balett táncos, énekes és zenész.

A "Bolsoi" szó, amelynek a jelentése "nagy", nemcsak a kórus méretére utal, amely akár 60 tagból is állhat. A muzsikusok, a táncosok és az énekesek önmagukban is kiválóak, vagyis "nagyok". Az együttes a kozák ének hagyományát ápolja, és mai tartalommal tölti meg ezt a tradíciót. A repertoár nemcsak orosz és ukrán népdalokból áll, egyházi énekek, operaáriák és aktuális nemzetközi zenedarabok is szerepelnek benne.

Mindegy, hogy pianissimo vagy forte, magas mellhang vagy basso profundoig terjedő mély basszushang- a 30 kórusénekes erőteljes stílusban, szláv érzéssel átitatva szólaltatja meg a hangját.

Európa templomaiban és katedrálisaiban az orosz-ortodox liturgia énekei hangzanak fel - gyakran ószláv nyelveken. A többéves közös munka eredményeként az egyes szólisták által képviselt kvalitások összetéveszthetetlen minőséggé értek össze. A lelkesedés és a zenei érzék vezette Petja Houdjakovot és a Bolschoi Don Kosáken együttesét a népies kozák énekléstől a szólistákból álló kórus felé. Majd ezt követően az orosz és nemzetközi szakrális zene és kamarazene illetve a híres zenekarokkal, balettekkel és szólistákkal való együttműködés irányába.

A programban dalok, a Bolsoj Balett táncosainak koreográfiái és kiváló autentikus zenészek külön produkciói is szerepelnek. Megszólalnak a világot egymáshoz ölelő szívből szóló dalok, melyek után számos koncerten nyúltak zsebkendőjük után az érzelgősebb látogatók.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

szimi hosszu cím próbája, ide meg kell vmi szöveg hogy hosszu legyen

Győr belvárosában fekvő, felnőttképzéssel foglalkozó Oparis Oktatási és Felnőttképzési Stúdió, Tovább olvasom