Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakról - 3. rész

A transzferár dokumentációval kapcsolatos 2010. és 2011. évi változások. (x)

Cikksorozatunk első részében az kapcsolt vállalkozások közötti ármegállapítás módszereivel, a dokumentációkészítéssel, második részben az elmúlt évek adóellenőrzéseinek tapasztalataival foglalkoztunk.

A 3. részben ismertetjük a transzferárakra vonatkozó 2010. és 2011. évi jelentősebb jogszabályváltozásokat.

A 2010. január 1-től hatályos PM rendelet - igazodva az uniós normákhoz - új előírásokat tartalmaz a transzferár dokumentációs követelményekről.

Eszerint megváltozik a dokumentáció formai felépítése és egységesebbé válnak a transzferár dokumentáció készítésével kapcsolatos követelmények.

Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.
Kapcsolt vállalkozások közötti árak megállapítása, dokumentálása; ITAG Könyvvizsgáló Kft.


A nyilvántartási kötelezettség meghatározott feltételek megléte esetén összevontan is teljesíthető.

A nyilvántartás, illetve az azt alátámasztó dokumentációk idegen nyelven is elkészíthetőek, azonban az adózó köteles azokat az adóhatóság felhívására magyar nyelven is rendelkezésre bocsátani.

Az új rendelet lehetővé teszi a konszernen belüli közös nyilvántartást. A közös nyilvántartás két fő részből áll: a fődokumentumból, amely a vállalatcsoport valamennyi EU-n belüli tagjára vonatkozó közös, szabványosított információkat tartalmazza, valamint a specifikus nyilvántartásból, amely az adózó és kapcsolt vállalkozásai szerződéseit mutatja be.

2011. 01.01-től az OECD transzferárra vonatkozó irányelveivel összhangban bővülnek a transzferár megállapításának módszerei. Az új irányelv három csoportját különbözteti meg a transzferár megállapítás módszerének, melyek a tradicionális, a profit alapú és az egyéb módszerek csoportja. A most átvett két módszer alkotja az irányelvben újonnan létrehozott profit alapú csoportot. Ezen változtatás alapján a szokásos piaci ár meghatározásánál alkalmazható módszerek bővültek az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszerrel, és a nyereség megosztásos módszerrel.

Niczki Éva
könyvvizsgáló, adószakértő
ITAG Könyvvizsgáló Kft
Győr, Kálvária u. 55.

www.itag-audit.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker Az ünnepek ízei!

Megjelenése után egy héttel már elmondható, siker a Kisalföld legújabb szakácskönyve. Ezrek… Tovább olvasom