Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Ezrek köszöntötték olimpikonjainkat - videó

Több ezren, köztük szurkolók, barátok, hozzátartozók felfokozott hangulatban köszöntötték a Londonból hazatért magyar olimpikonokat hétfő délután a budapesti Syma csarnokban.
Az eseményen megjelent Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság  (MOB) elnöke, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, volt  köztársasági elnök és Czene Attila, az Emberi Erőforrások  Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.     

A londoni magyar hősöket már a parkolóban megrohamozták a  rajongók, ezért hivatalos köszöntésük csak félórás csúszással, fél  háromkor kezdődött meg. Elsőként kislányával a karján a  kézilabda-válogatott erőssége, Nagy László lépett a terembe, azonnal  körülvették a szurkolók, hogy autogramot kérjenek tőle. A 200  méteres mellúszásban olimpiai bajnoki címet nyerő Gyurta Dánielt  pillanatok alatt szintén rengetegen vettek körül. A hangulatot a  tarjáni rezesbanda fúvósai fokozták, akik a bronzérmes dzsúdós,  Csernoviczki Éva tiszteletére jöttek fel a Tatabányához közeli  településről. 

Az MTI felvételei.
A Himnusz felcsendülése után a Londonban érmet nyerő magyar sportolókat szólították a színpadra, elsőként Gyurta Dánielt. Az aranyérmesek közül csak a kardvívó Szilágyi Áron és a hosszútávúszó Risztov Éva hiányzott. Ezután kivetítőkön videoklipben felidézték az olimpia magyar szempontból legemlékezetesebb pillanatait.

Borkai Zsolt köszöntőjét azzal kezdte: megérkezett a magyar olimpiai csapat, amelynek tagjai nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek a londoni olimpián.

"Nincs miért szégyenkeznünk - mondta -, hiszen a magyar olimpiai csapat tagjainak több mint ötven százaléka pontszerzőként tért haza. Azért is büszkék lehetünk rájuk, mert nemcsak eredményeikkel, hanem viselkedésükkel és cselekedeteikkel is kivívták a világ elismerését" - folytatta, majd megköszönte az edzők, az egészségügyi munkatársak és a családtagok, hozzátartozók áldozatos munkáját, valamint a szurkolók támogatását. Külön köszöntötte Schmitt Pált, akitől átvette a stafétabotot a MOB élén. Beszéde zárásaként azt kérte a szurkolóktól, hogy a közeljövőben is legalább úgy szeressék a magyar olimpiai csapat versenyzőit és edzőit, ahogyan most, mert megérdemlik.

{liveinfo}h4ramt{/liveinfo}

Semjén Zsolt azzal kezdte beszédét, hogy büszke lehet az a nemzet, amelynek ilyen olimpikonjai vannak, majd kiemelte, a versenyzőkért határon innen tízmillió, a határon túl pedig ötmillió magyar szorított.

"Olimpikonjaink bebizonyították, hogy egy létszámában kis nép is lehet nagy nemzet. Most és az elkövetkezendő időszakban büszkeség magyarnak lenni, mert ilyen olimpikonjaink vannak. Amit ők tettek, az erkölcsi tett is volt" - mondta, kiemelve a sérülten is tovább küzdő cselgáncsozó Joó Abigélt. "Nagyszerű példát mutatott nekünk kitartásból" - tette hozzá.

Említést tett a kalapácsvető Pars Krisztiánról is, aki győzelme után nevelőedzőjének, a már elhunyt Németh Pálnak az arcképét mutatta fel. A bajtársiasság kapcsán pedig Gyurta Dánielre utalt, aki aranyérmének másolatát a közelmúltban elhunyt sporttársa, a norvég Alexander Dale Oen szüleinek ajánlotta fel.

"Vannak-e nagyszerűbb nagykövetei Magyarországnak, mint az olimpikonjaink? - tette fel a kérdést a politikus. Végül minden sportbarátot meghívott augusztus 20-ra a Puskás Ferenc Stadionba, a Gyulai István atlétikai emlékversenyre, amelyen 19 órakor kezdődik a magyar olimpikonok hivatalos állami köszöntése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyhatta a kórházat a magyar hegyikerékpáros

Kiengedték a kórházból hétfő délben a hegyikerékpáros Parti Andrást, aki vasárnapi versenye során… Tovább olvasom