Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Vasárnap szavaznak az elszakadásról

Mosonmagyaróvár - Fordulópont előtt áll a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar. A településrészen élők vasárnap döntenek sorsukról, népszavazáson fejezik ki véleményüket arról: szeretnék-e, hogy Újudvar önálló település legyen.
Az Újudvar elszakadására irányuló kezdeményezés több mint egy éve kezdődött: a városrészben élők úgy érzik, az önkormányzat nem figyel eléggé Újudvarra. Adóikból szinte semmit sem fordítanak fejlesztésre. Az itt élők úgy vélik, csak kevéssé tudnak beleszólni az Újudvart érintő kérdésekbe.

A településrész a várostól elkülönülten három kilométerre fekszik, így teljesen magára maradt.

– Az önkormányzat képviselő-testületében sem érvényesülnek az érdekeink megfelelően – mondja Rinczki Lajos, az elszakadásra létrejött előkészítő bizottság egyik tagja. – Újudvar lélekszámaránya a városhoz viszonyítva 1,5 százalék. Ez mutatja, hogy saját sorsának irányítása a városon belül csak ilyen mértékben lehetséges. Mosonmagyaróvár középtávú fejlesztési koncepciójában Újudvarra csupán az életfeltételek javítását tűzte ki célul, konkrét fejlesztések nem szerepelnek a tervben. Az elmúlt évtizedben a településrészre éves szinten néhány százezer forintos fejlesztés jutott. Jelenleg a sportpálya, a közösségi ház a Lajta-Hanság Zrt. tulajdonában van és az utak portalanítása is a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nem valósult meg eddig.

– Önállóságunk esetén a fejlesztési lehetőségek nagyságrendekkel jobbak. A szakemberek által elkészített költségvetés azt mutatja, hogy évente több mint negyvenmillió forint juthatna fejlesztésre. Így például saját közösségi ház, sporttelep, játszótér, óvoda, temető létrehozására. Adóbevételeinket összehasonlítottuk a néhány éve önállóvá vált Károlyházával. A település önállósulva sokat fejlődött, pedig iparűzésiadó-bevételei messze elmaradnak Újudvarétól. Fontos, hogy az előkészítő bizottság tagjai közül senki nem kíván polgármester lenni, nem azért indítottuk el a kezdeményezést. Úgy gondoljuk, erre a tisztségre egy hozzáértő, rátermett emberre van szükség.

Újudvar: Ha sikerrel jár a helyiek kezdeményezése, hamarosan Mosonudvarra cserélhetik a táblát.
Újudvar: Ha sikerrel jár a helyiek kezdeményezése, hamarosan Mosonudvarra cserélhetik a táblát.

– A közintézmények működtetéséhez és közfeladatok ellátásához az előzetes költségvetés alapján elegendő pénz jut, ezenfelül marad még fejlesztésre is – veszi át a szót Csütörtöki Lőrinc, az előkészítő bizottság másik tagja. – Az óvodai, iskolai ellátás szabad választás alapján továbbra is a városban lehetséges, az ehhez szükséges pénz a költségvetésben rendelkezésre áll. A temetői szolgáltatás szintén szabad választás alapján történhet, helyi temető kialakítása pedig a későbbiekben reális – érvel Csütörtöki Lőrinc.

A településrészen működő vállalkozások is az elszakadást szorgalmazzák – mondja Németh Gyula, az egyik újudvari üzem tulajdonosa. A cégvezető szerint az önkormányzat szinte semmit sem fordít e részen fejlesztésre az általuk befizetett iparűzési adóból. A vállalkozók azt szeretnék, ha helyben maradna az a pénz, amit befizettek.

A helybéli Sidó Zoltán szerint nagy lehetőségek előtt áll Újudvar.

Az itt élő választópolgárok több mint nyolcvan százaléka írásban támogatta az önállósodást.

A népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtésekor is mindössze ketten voltak, akik ellenezték az elszakadást. Az újudvari Kurucz Attila szerint is a különválás a legjobb megoldás, hiszen ez a település(rész) fekvéséből adódóan fejlődésre van ítélve. Egy jó fejlesztési koncepcióval akár meg is duplázódhat a lakossága. Az itt élők szerint azonban ehhez saját kezükbe kell venni a sorsukat, és ha most elszalasztják ezt a lehetőséget, sokáig nem lesz újabb esély az önállósodásra.

Mosonudvar lenne

A leendő település Újudvar nem lehet, mert ilyen nevű község már létezik Nagykanizsa mellett. A javasolt Mosonudvar és Mosonudvarhely közül a lakók az előbbi mellett voksoltak és a földrajzinév-bizottság is ezt javasolta.

Olvasóink írták

 • 4. lacika1967 2009. április 05. 21:21
  „Pancser!Hú szembe kerültünk.Károlyháza nem Újudvar.Van ott nagy cég, kavics bánya, Motech, Vetőmag,Kerámia,lakatos műhely,stb. Igaz gyökerek még csak most hajtanak. De minden kicsinek indul.”
 • 3. pancser 2009. április 04. 21:35
  „Ma amikor minden nő, szétdarabolni egy nagyobb egységet dőreség. Ez a település soha nem volt önálló, tradíciói sincsenek, csupán pőre pénzéhség. Gondolják, most majd fürödni fognak a pénzben. Kérdezzék meg a károlyháziakat megérte-e elszakadni Kimlétől!”
 • 2. lacika1967 2009. április 03. 18:05
  „1-es Tudod hol van Újudvar?Voltál ott nyitott szemmel ?”
 • 1. rivotril2mg 2009. április 02. 19:41
  „szakadjanak csak le, majd jönnek sírni mikor belátják hogy mégse úgy megy ahogy ők azt gondolják, remélem akkor már nem lesz vissza út a városhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok feketén (is) az osztrák földeken

Régió - Nagyobb érdeklődésre számítottak az osztrák mezőgazdaságban dolgozók részére… Tovább olvasom