Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Ultimátum a kórházvezetésnek

Mosonmagyaróvár - Egyhangúlag határozott a képviselő-testület arról, hogy a kórház-átvilágítás eredménye alapján a vezetőség januárig készítsen intézkedési tervet az adósság kezelésére. Az átvilágítók 170 milliós megtakarítást javasolnak, a kórház szerint ebből 36,9 millió reális.
Több órán át vitáztak a képviselők a Karolina Kórház közelmúltban elkészült átvilágításának eredményéről a testület csütörtöki ülésén. (Az átvilágítás részleteiről lapunk november 6-i kiadásában számoltunk be részletesen.) Dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) az egészségügyi bizottság véleményét ismertetve elmondta: az átvilágítás hasonló eredményt hozott, mint a néhány évvel ezelőtti vizsgálat, azaz a hiányért elsősorban a finanszírozás okolható. A bizottsági elnök részletesen sorolta az átvilágítók felvetéseit és a kórház vezetésének ezekre adott válaszát. Így például felvetődött, hogy a 90 ágyas belmátrix, ami a kórház legnyereségesebbje lehetne, veszteséget termel. Felvetődött a diagnosztikai osztályok, valamint a patika veszteségének növekedése is. Az átvilágítók kifogásolták, hogy az intézmény költségvetésének 69 százalékát a bérek teszik ki. Szerintük ez nem haladhatná meg a 60 százalékot. A vizsgálat 42 fős létszámleépítést javasol, ezzel 71 milliót lehetne megtakarítani.

Az elnök hozzátette: a kórház vezetése az átvilágítási jelentés egyetlen mondatával sem ért egyet és a cég szakmaiságát is vitatják. Az átvilágítás 170 milliós megtakarítást vetett fel, ebből a kórház vezetés 36,9 milliót lát reálisnak.


A bizottság ezért azt javasolta: a menedzsment januárig készítsen azonnali stratégiai és hosszú távú intézkedési tervet. Nyitrai József (Labe) szerint korábban nem csupán az igazgatót, hanem a teljes vezetőséget kellett volna leváltani. A képviselő hangsúlyozta: az igazgató 230 milliós hiánnyal vette át a kórházat, az elmúlt időszakban összesen mintegy 250 milliós támogatást kapott az intézmény, ennek ellenére jelenleg 350 millió a hiány. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: a testület adja meg a minimális bizalmat a kórházvezetésnek, majd az intézkedési terv elkészülte után döntsenek arról, alkalmas-e ez a menedzsment a feladatra. A képviselő szerint a kormányzatnak nem az a szándéka, hogy itt a kórház megmaradjon, ezért még akkor sem lenne önfenntartó, ha a kapacitásait kihasználná. Ezért a jövőben úgy kell kezelniük, mint a többi önkormányzati intézményt, ahol szintén nem elegendő a normatíva. Dr. Nagy Lajos (MSZP) kiemelte: az előző kórházvezetés idején is lezajlott már hasonló átvilágítás, ám az sem hozott eredményt. A képviselő szerint hosszú távú spontán privatizáció zajlott a kórházban, hiszen az orvosok több mint fele vállalkozó, a vezető orvosok pedig saját pacientúrájukat ráépítik az intézményre. Hangsúlyozta: a kórházat meg kell őrizni. Szentkuti Károly (SZDSZ) úgy véli: az intézkedési terv elkészülte után azzal kell szembenéznie az önkormányzatnak, hogy alkalmas-e a feladatra a menedzsment. Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: a ciklusokon átívelő folyamat most ért el oda, hogy érdemben tenni kell ellene. A problémát elsősorban a nagymértékű finanszírozáselvonás okozta, nem az önkormányzat felelős ezért az adósságért. Hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget a vezetésnek, hogy álljanak elő az intézkedési tervvel. Szabó Miklós polgármester szerint a megoldás az átvilágítók által javasolt 170 millió és a kórház által realizálható 36 milliós megtakarítás között van. A felvetésekre reagálva Eőry Ferenc gazdasági igazgató elmondta: az általuk javasolt 36 milliós megtakarítás konkrét számításokon alapul, ami még nem megy a szakmai színvonal rovására. Dr. Vermes Tamás főigazgató kiemelte: az átvilágítók által javasolt 170 milliós megtakarítás szakmai megérzésen alapul, nem támasztja alá valós számítás. A főigazgató hangsúlyozta: a kórház vezetése megértette a feladatot, elkészítik az intézkedési tervet, ám ennek végrehajtásáról a testületnek kell döntenie, ez azonban az ellátás színvonalának romlásához vezethet. A testület végül egyhangúlag határozott arról, hogy a menedzsment készítse el az intézkedési tervet.

„Az átvilágítók által javasolt 170 milliós megtakarítás szakmai megérzésen alapul, nem támasztja alá valós számítás" – mondta Dr. Vermes Tamás.

Olvasóink írták

 • 9. Japo 2008. december 03. 07:37
  „Röntgennek! Tisztelt Doktornő! Félreértés ne essék, nem a szakmaiságot kérdőjeleztem meg és nem a kimutatásokkal van bajom,a papír mindent elbír.Mint orvos egy két kivételtől eltekintve nemcsak az én tiszteletemet,hanem ezzel együtt sokunkét tudhatják magukénak.Ami viszont a napi 60 beteget illeti,ez óránként 7.5 beteg ennyien még nem hagyták el a várót pedig sokszor ültem ott.Jó esetben óránként kettő max. három.Lehet, hogy orvosból kettő van de váróból csak egy, vagy rossz helyen várakoztam?Ja és egy apróság,hogy lehet az hogy a kórház osztályai veszteségesek ugyanakkor az osztályon működő privát rendelés nem.Az orvos ugyan az,az asszisztens ugyan az,a műszer ugyan az,akkor valami kimarad a számításból?”
 • 8. Abrafax 2008. december 02. 13:01
  „"hosszú távú spontán privatizáció zajlott a kórházban, hiszen az orvosok több mint fele vállalkozó, a vezető orvosok pedig saját pacientúrájukat ráépítik az intézményre."
  Ez is igaz, bizonyára itt is meg lehet takarítani némi pénzt. Nyilván Nagy Lajos úr is tudja, miért is lettek vállakozók az orvosaink. Hogy miért nem történt az elözö átvilágítást követöen semmi. Ahogyan ismeri a kormány szándékát is a helyi kórházzal.
  Vagy mégsem?

  Viszont el kell fogadni, hogy a kórház veszteséges marad - de talán nem ennyire. Ajánlom mindenki figyelmébe Nyitrai képviselö úr kijelentését:
  "korábban nem csupán az igazgatót, hanem a teljes vezetőséget kellett volna leváltani."
  Így van. Még nem késö.”
 • 7. Nővérke 2008. december 02. 12:42
  „Sajnálattal hallom, hogy a kialakult helyzetre az elbocsájtásokat tartják a megoldásnak. Eddig is kevés létszámmal, sokszor erőnkön felül tettük a dolgunkat Ez a nővérekre és az orvosokra is egyaránt igaz.
  Akik mindig negatív hangon nyilatkoznak a Karolináról, most gondolom örülnek. A találgatások ellenére ez országos tünet, szinte minden kórház csődben van. Az a néhány, amelyik nem, tuti más finanszírozás szerint dolgozik. Nyilván történnek kisebb-nagyobb stiklik az óvári kórházban is, de hol nem könyörgöm? Nagyon szépen kérem az illetékeseket, ne csonkolják meg az ágy melletti létszámunkat, így is nagyon nehéz a helyzet. El sem merem gondolni, mi jön még? Köszönet Luiginak a hozzászólásáért, megnyugtató, hogy vannak még értelmes emberek!

  Ui: egy átlag nővér kb. 80 000 forintot keres, egy átlag orvos nem egész kétszeresét!”
 • 6. luigi 2008. december 01. 21:59
  „Újra megérkeztünk az ilyenkor legegyszerűbbnek tűnő megoldáshoz: el kell küldeni néhány embert. Többször megtették már, eredményre soha nem vezetett. Talán inkább a finanszírozásban kéne keresni a hibát, nem az eü. intézmények vezetésében. Érdekes, hogy Magyarországon szinte minden kórháznak százmilliós-milliárdos tartozása van, mely folyamatosan nő. Ennyi kórházigazgató nem lehet mind teljesen hülye!!! Persze, ha egy beteg ellátása cakli-pakli mondjuk 150ezer forintjába kerül a kórháznak, de csak 100ezret kap érte a finanszírozótól, már hiányzik is az összeg 1/3 része. Egyszerű matematika. Magyar vagyok, ments ki innen :-(”
 • 5. Röntgen 2008. december 01. 11:36
  „Kedves Japo!

  Sajnálattal olvasom, hogy belső információi az ultrahang vizsgálatok terén nem fedik a valóságot.
  Szerda-csütörtök-péntek átlag 35 beteget, hétfőn-kedden pedig átlag 55-60 beteget nézünk meg ultrahanggal (a kinti betegekkel, osztályos betegekkel ill. a sürgős esetekkel együtt). Mindezt két orvos végzi a röntgen filmek leletezése és egyéb kontrasztanyagos vizsgálatok mellett.
  Szeretném ha megkeresne és tisztázhatnánk a félreértést.

  Üdvözlettel: Dr. Galambos Eszter
  mb. oszt. vez. főorvos”
 • 4. Japo 2008. november 30. 07:52
  „Persze privát rendelés a délutáni ezt kifelejtettem.Aminek még érdemes lenne utánanézni,hogy miért ilyen aránytalanul nagy a kórház reprezentációs költsége.Csak nem a büfében árult kaják is a kórház konyháján készülnek közpénzből?A mosoda ügyet meg egyszerüen külön kell választani víz,villany karbantartók stb.Na akkor látnának érdekes történeteket a pénzügyön.”
 • 3. Japo 2008. november 30. 07:46
  „Már néhányan rájöttek nagy nehezen,hogy a főigazgató és előtte az igazgató sem pénzügyi szakember.A gazdasági igazgató az aki ezt érti,mellébeszélt az ülésen mikor felvetette egy képviselő,hogy a büfé bérleti díja aránytalanul alacsony 30000 Ft.Azt válaszolta,ennek a többszörösét fizetik.Ő csak tudja hiszen a felesége a bérlő egyébként tényleg a többszörösét fizeti éves szinten pont a 12 szeresét.Én kivenném havi 40000-ért kíváncsi lennék adják-e.Az meg röhej,hogy délelőtt az orvos nem ér rá 4-5 betegnél többet ultrahangozni,de bezzeg délután ugyanabba a rendelőbe ugyan az az orvos ugyanazzal a kórházi készülékkel legalább 15 beteget szór ki Akkor most hogy van ez?”
 • 2. evikedves 2008. november 30. 00:11
  „42 főt elküldeni!szép terv!Talán a bizottság tagjai fogják az ágytálat hordani?A műtéteket is elvégzik?Esetleg privatizálni óhajtja valaki a kórházat?”
 • 1. Diákcsemege 2008. november 29. 22:20
  „Érdekelne, hogy egy ilyen "átvilágító" biztos hogy csinálna meg egy vakbélműtétet! (Ha egyáltalán tudja, hogy hol kell keresni.)
  Ennyit a szakmaiságról...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten tette közzé az ingatlanos fotóit

Rajka - A Kisalföld a közelmúltban számolt be arról hogy az egyik szélsőséges politikai nézeteket… Tovább olvasom