Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Újra vizsgálódhat a bizottság

Újra összeállhat a korábban a Futura-sikerdíjat vizsgáló eseti bizottság. Az önkormányzat ezúttal a nettó 48,5 milliós, „szennyvizes pályázathoz" kapcsolódó pénzügyi követelést vitatja. A futurás sikerdíj kifizetése is várat még magára, a nyomozás pedig folyik.
Még áprilisban döntött a képviselő-testület eseti bizottság létrehozásáról. Ennek feladata a hivatalos megnevezés szerint a „2008. november 24-én kelt megbízási szerződés pénzügyi kötelezettségvállalása és az ehhez kapcsolódó, gazdálkodásra vonatkozó szabályok alkalmazásának, szabályszerűségének vizsgálata" volt. Azaz a Futura-sikerdíj körülményeit elemezte az öttagú bizottság. A testület a júniusi ülésre olyan előterjesztést tett, ami alapján aztán a polgármester a személyes felelősség megállapítása érdekében büntetőfeljelentést tett Szabó Miklós és dr. Orbán Géza ellen a számviteli rend megsértése, hanyag kezelés alapos gyanúja miatt. A feljelentés kiegészítését követően a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A rendőrség tájékoztatása szerint ez jelenleg is folyamatban van.

Ezzel együtt a fizetési kötelezettség mértékének csökkentése érdekében a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy az ügyben érintett céggel folytasson tárgyalásokat. Az egyeztetések nyomán az Inventio Consulting Kft. a közelmúltban egyezségi ajánlatot küldött a városházára. Emellett a társaság bejelentette igényét a szennyvízhálózat megvalósítására kötött megbízási szerződésből eredő, nettó 48,5 milliós díjazásra. Az Inventio kft. ajánlata arról szól, hogy az önkormányzat a megadott határidőre fizesse ki részére a Futurára kötött megbízási szerződésből származó mintegy nettó 31,7 milliós tartozását, valamint a szennyvízhálózati pályázattal kapcsolatos szerződésből nettó 48,5 millió forintot.

A társaság szerint ez az ajánlat bruttó 5 milliós engedményt jelent a szerződéses összeghez képest. További engedményként ajánlatuk elfogadása esetén hajlandóak eltekinteni a már esedékessé vált késedelmi kamatoktól, ami számításaik szerint több mint 34  millió forint. Az ajánlat elfogadása esetén figyelmen kívül hagynák továbbá azt is, hogy a valótlan sajtóközlések folytán az Inventio Consulting Kft.-t ért erkölcsi kárt bírói úton érvényesítsék a várossal szemben.

Az újabb számla benyújtása miatt az önkormányzat most a vizsgálóbizottság ismételt felállítását tervezi. Erről csütörtökön határoznak a képviselők. Amennyiben a testület megszavazza, a bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2008-ban kötött, nettó 48,5 milliós kötelezettségvállalásra szabályszerű felhatalmazással rendelkezett-e az akkori polgármester, s a jegyző ellenjegyezte-e azt. Vizsgálják majd azt is, hogy a kötelezettségvállalás sérti-e a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
A bizottság összetétele a javaslat szerint a korábbival megegyező lehet: Árvay István, Pető Péter, Kovács Tamás, Kopetti Tamás és Nyitrai József. Amennyiben megszavazzák, a bizottságnak a testület következő ülésén kell beszámolnia a vizsgálat eredményeiről. A vizsgálathoz szükséges szakértői díjakra is biztosítják majd az újabb 500 ezer forintot.

Olvasóink írták

 • 3. sziamiau 2012. december 01. 09:30
  „???????”
 • 2. kocsoggorog 2012. november 30. 23:16
  „Na Contar mesélj!”
 • 1. Contar 2012. november 28. 19:29
  „Inventio Consulting Kft ?
  Utánanéztem, és már értem is, mért volt érdekes Miki számára!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis svájci papírokkal próbálkozott a koszovói férfi Hegyeshalomnál

A mosonmagyaróvári határrendészek az osztrák szervekkel végeztek közös járőrszolgálatot 2012.… Tovább olvasom