Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újabb árhullám érkezik Ausztria felől

FRISS - Újabb árhullám várható a Duna magyarországi szakaszán, erre a folyó Bécs fölötti intenzív áradása miatt számítanak a szakemberek.
Janák Emil az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője az MTI-nek elmondta: a nap folyamán néhány centimétert apadhat a Duna Nagybajcsnál, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban nem szüntethetik meg, mert az apadást lassú "visszaáradás" követi.

Komárom és Esztergom térségében továbbra is fenntartják a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A Lajtán néhány centiméteres apadás következett be a Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó vasárnapi megnyitása után. A vízszint 276 centiméternél - csaknem fél méterrel a harmadfokú árvízvédelmi készültség 220 centiméteres szintje fölött - megállt. A vésztározóba hétfőn is ömlik a víz.

A megnyitott vésztározó hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas. Megnyitására azért volt szükség, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyeket nem véd töltés. Ott az árhullám veszélyezteti a belváros és a kertváros egy részét. Ezeken a szakaszokon homokzsákokból ideiglenes védműveket építettek. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéiben már betört a talajvíz.

A Rábán is újabb árhullám vonul le, a folyó középső szakaszán hétfőtől másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A szolnoki vízügytől hétfőn újabb munkacsoport érkezik az észak-dunántúli árvízvédelem segítésére, így a nap folyamán a hatszázat is meghaladja a gáton dogozók száma a térségben.

Korábban:

Bár úgy volt, hogy nem szükséges, mégis megkezdte a szükségtározó megnyitását a Lajtán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Vasárnap Nagybajcsnál tetőzött a Nagy-Duna, s itt megkezdődött a lassú apadás, de a szakemberek szerint utóbbi hosszú folyamat lesz.


20 óra 01 perc - Három centimétert apadt a Lajta

Vasárnap reggel intenzíven emelkedett a Lajta vízszintje, ezért az alsó szakasz mentesítésére nyitottuk meg a hegyeshalmi vésztározót. Ennek következtében az esti órákra három centimétert csökkent a folyó vízszintje - tájékoztatott Janák Emil vasárnap este 7 órakor.

A szakember elmondta: az esőzések miatt a következő napokban várhatóan a Lajta majd 270-280 centiméteres szinten mozog. Továbbra is érvényben a harmadfokú készültség.

19 óra 11 perc - Nagyon lassú apadásra kell felkészülnünk

Továbbra is víz alatt "maradunk", mivel a Duna lassú apadása egy időre megáll. Magasabbra már nagy valószínűséggel nem emelkedik a vízszint, ami Nagybajcsnál szombaton hét órán
keresztül tetőzött, 709 centiméterrel, mielőtt megindult volna lassú apadása.

Viszont az  osztrák felső szakaszon, Ybbs-Kienstock térségében vasárnap újabb árhullám indult, ami az áldásos folyamatot egy időre megállítja. A Duna most Nagybajcsnál 685 centiméter, a Rába Győrnél reggel 631 volt, most 618 centiméteres.

Holnapra remélhetőleg 590-ig apad, de a csónakházak továbbra is víz alatt maradnak és a harmadkofú készültséget nem szüntetik meg.

18 óra 17 perc - Újabb áradás várható a Lajtán

Tetőzött a Mosoni-Duna Győrnél, a Lajta pedig a vésztározó megnyitása óta nem áradt tovább. A vízügyi szakemberek mindenütt lassú apadásra, a Lajtán pedig újabb árhullámra számítanak. A Mosoni-Duna Győrnél 631 centiméternél tetőzött, azóta lassú apadás kezdődött a folyón.

Víz alatt van az összes rakpart, a szabadstrand, a strand, a Radó-sziget és a városi uszoda is. Arra számítunk, hogy a következő 24 órában legfeljebb 40-50 centimétert apad a folyó - mondta a Független Hírügynökségnek Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Hegyeshalom feletti vésztározó megnyitása óta a Lajta sem árad már. Órák óta 270 centiméter körüli vízmagasságot mérnek Hegyeshalom térségében. Mivel Ausztriában megint esik, 1-2 napon belül újabb árhullámra számítunk, az azonban Mosonmagyaróvárt már nem veszélyezteti - tette hozzá Janák Emil.

Sárvárnál még nem tetőzött a Rábán levonuló ár  

A szakemberek szerint szokatlanul lassan vonul le minden idők egyik legnagyobb árvize a Rábán. Körmenden még mindig harmadfokú a készültség, bár ott már apad.

A folyó az előrejelzések szerint vasárnap este Sárvárnál tetőzik. Vas megyében még mindig öt út van lezárva az árvíz miatt. Közben a folyó osztrák határhoz közeli szakasza mellől korábban kitelepített emberek lassan visszatérhetnek az otthonaikba.

Csákánydoroszlót még csütörtökön árasztotta el a Rába folyó és a Vörös-patak. 11 házba tört be a víz, ezekből összesen 36 embert kellett kitelepíteni. Az árhullám azóta itt levonult, a folyó és a patak is visszatért a medrébe. A helybeliek a házaikat takarítják.

13 óra 22 perc - Megnyitották a szükségtározót a Lajtán

Megkezdte a szükségtározó megnyitását a Lajtán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap az MTI-t.

Reich Gyula szóvivő azzal indokolta a tározónyitást, hogy ezzel mérsékelhető a Mosonmagyaróvár belterületén kialakuló árvízcsúcs, és enyhíteni tudják a gátak terhelését.

A tározó befogadóképessége 3 millió köbméter. Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője kiemelte: a Lajtán ezekben az órákban a valaha mért legmagasabb - 1965-ös - értéket megközelítő árhullám vonul le.

Reggel még arról kaptunk hírt, hogy nem kell megnyitni a vésztározót Lajtán; valószínűleg az is okozta a 180 fokos fordulatot, hogy ismét el kezdett zuhogni az eső a térségben.

8 óra 49 perc - Nem indokolt a hegyeshalmi vésztározó megnyitása a Lajtán
 
- Most már biztos, hogy nem kell megnyitnunk a hegyeshalmi vésztározót, ugyanis Ausztriából nem érkezik olyan mennyiségű víztömeg, ami ezt indokolttá tenné - szögezte le Janák Emil vasárnap reggel.

Amint korábban írtuk az ausztriai Pachfurtnál négy település védelmében megnyitottak tegnap este egy újabb gátat. A szakember szerint ennek hatása már a kora hajnali órákban érezhetővé vált a magyar oldalon. A Lajta vízszintje tartja a tegnap esti 267 centiméteres szintjét.

Vasárnap, 7 óra 34 perc - Nagybajcsnál tetőzött a Nagy-Duna

Nagybajcsnál vasárnap hajnalban tetőzött a Nagy-Duna 709 centiméteres vízállással, majd megkezdődött a lassú apadás - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-vel.

A mostani tetőző vízállás csaknem fél méterrel alacsonyabb a 2006-os árvíz legmagasabb, 758 centiméteres szintjénél. A harmadfokú készültséget azonban még fenntartják Nagybajcsnál - mondta Szilbekné Molnár Katalin.

Megkezdte a szükségtározó megnyitását a Lajtán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap az MTI-t. Reich Gyula szóvivő azzal indokolta a tározónyitást, hogy ezzel mérsékelhető a Mosonmagyaróvár belterületén kialakuló árvízcsúcs, és enyhíteni tudják a gátak terhelését. A tározó befogadóképessége 3 millió köbméter. Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője kiemelte: a Lajtán ezekben az órákban a valaha mért legmagasabb - 1965-ös - értéket megközelítő árhullám vonul le.

Tájékoztatása szerint Komáromnál a kora reggeli órákban tetőzik a folyó, Esztergomnál pedig a déli órákra várható a tetőzés.
 
A Lajta magyarországi szakaszán stabil a vízhozam az osztrák szakaszon történt beavatkozások nyomán, 267 centiméteres a vízállás, amely jóval meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültség 220 centiméteres szintjét.

Mosonmagyaróvár belvárosában és a kertvárosi részen homokzsákokból építettek ideiglenes védműveket azokon a szakaszokon, ahol nincs árvízvédelmi töltés. Az országhatár közelében pedig bordás megtámasztásra lehet szükség a mentett oldalon, mivel a másodrendű töltés átázásának jelei mutatkoznak - tájékoztatott Németh József ügyeletes.

Győrnél a folyók vasárnap hajnalban tetőztek a vártnál alacsonyabb vízszinttel. "Úsznak" a hullámtérben lévő csónakházak, és a strandot is elöntötte a víz.

A központi védelemvezető-helyettes elmondta, hogy lassú apadás várható vasárnap a folyók észak-dunántúli szakaszán. A mentett oldalakon fakadóvizek képződésére számítanak a következő napokban a szakemberek, ezért fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Szilbeknél Molnár Katalin közölte, hogy növekszik a belvízzel elöntött terület a térségben. Szombat óta a felső-szigetközi szivattyútelep is működik a korábban üzembe helyezett három hansági és egy alsó-szigetközi telep mellett.

20 óra 56 perc - Reggelig nem nyitják meg a vésztározót 
  
A Dunán, Rábán és a Lajtán a vízügy 486 munkatársa dolgozik a napokban, ebből 83-an az utóbbin tevékenykednek. A győriek mellett Szolnokról érkeztek szakemberek, akik az éjszaka folyamán is védik a védhetőt. Sok helyen már csak centimétereken múlik, hogy a kevésbé csökkenő ár mikor önti el a közeli mezőgazdasági területeket.
A Lajta, amikor magasra nő. Fotók: Kerekes István.


Kóthay László vízügyi szakállamtitkár, Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Láng István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium víz- és környezeti kárelhárítási főosztályának vezetője és további szakemberek a helyszínen tájékozódtak a Lajta vízállásáról, a töltés teherbírásáról.

Pachfurtnál az osztrák oldalon négy település védelmében átvágtak egy gátat, ezért szombaton este 6 órakor úgy döntöttek a magyar szakemberek, hogy még reggelig várnak a hegyeshalmi vésztározó megnyitásával.

A vésztározónál egyébként a vízügy munkatársai folyamatosan figyelik a vízszintet, homokzsákokat helyeznek el.

Mindannyian kijelentették: Mosonmagyaróvár nincs veszélyben.
A szakállamtitkár felhívta továbbá a figyelmet: az érintettek kerüljék a víz szivattyúzását a pincékből, garázsokból.

- Ahogy levonul az ár, elindulhat a kárfelmérés. A gazdáknak a ráfordításaikat és a várható hasznukat megtérítjük. A felmérésbe szakembereket vonunk be – tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kóthay László. Légi felvételek alapján rögzítették, milyen kultúrák érintettek az árvíz által.Jelenleg 267 centiméter körüli a folyó állása

A Lajta vízszintje 1965-ben érte el a legmagasabb, 315 centiméteres szintet. Mostanra a szakemberek szerint akár a 300 centimétert is elérheti. Legutóbbi információink szerint jelenleg 267 centiméter körüli a folyó állása.

Janák Emil szerint a már többször is említett vésztározó mellett, mely 3 millió köbméternyi víz befogadására képes, még van két vésztározó a Lajta mentén, befogadóképességük 5 millió köbméter víz. 
 
 
 

16 óra 13 perc - Csak este nyithatják meg a vésztározót - Nickelsdorfnál átszakadt egy gát, így pár centiméterrel csökkent a magyar oldalon a Lajta
 
Néhány centimétert csökkent nemrég a Lajta vízszintje, ugyanis Ausztriában Nickelsdorf (Miklóshalma) térségében átszakadt egy gát – tájékoztatta a Kisalföldet Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Megáradt Lajta Mosonmagyaróvárnál. Képek: Mészely Réka.


Ezért egyelőre még nem nyitják meg a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár közti vésztározót. A vízügy munkatársai a Lajtán homokzsákokat helyeznek el. A vízügyi szakember estére ígért tájékoztatást a vésztározó megnyitására vonatkozóan.Zsilip a Lajtán.
Zsilip a Lajtán.

 
A Lajta parti házak többségének az egyre inkább emelkedő talajvízzel kell szembenéznie. Mosonmagyaróváron a Csók István, Ibolya, Fekete István utcákban van, ahol a pincében a víz szintje elérte a 40-50 centimétert, máshol az egész kert vízben úszik.

Csak tegnap este óta fél métert emelkedett a Lajta – mutatja Monecke Zsolt, az egyik lakó, aki a maga készítette mérőműszerrel folyamatosan követi a víz szintjét.

Horváth Miklósnak a Csók István utcában is a növekvő buzgárral kell felvennie a harcot. Mint mondja, egész éjszaka követi majd a folyó alakulását, hogy megvédje házát.

13 óra 18 perc - Az árhullám ezeken a szakaszokon veszélyezteti a belvárost 
 
Janák Emil elmondta: a három vésztározó valójában mezőgazdasági terület az országhatár és Mosonmagyaróvár között. Közülük egyet szándékoznak megnyitni. Az érintett 283 hektár hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas.

A vésztározó elárasztására azért van szükség, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyek töltéssel nem védettek. Az árhullám ezeken a szakaszokon veszélyezteti a belvárost. A beavatkozás a lakott terület védelmét szolgálja - indokolta a tervezett intézkedést.

A Lajta tetőzését vasárnapra várják 300 centiméter körüli vízállással. A folyó városi szakaszán néhány helyen megkezdik a homokzsákokkal történő védekezést is szombat délután - tette hozzá a központi védelemvezető.

Janák Emil kitért arra is, hogy vésztározó megnyitása minden esetben vízügyi miniszteri döntést igényel, mivel az ott gazdálkodók kártalanításáról gondoskodni kell. A miniszteri hozzájárulást megkapták, miután a megyei védelmi bizottság egyetértett a szakemberek kezdeményezésével - tette hozzá.

8 óra 09 perc - Tetőzik a Duna

Dunaremeténél 570 centiméteres vízállással éjszaka tetőzött a Nagy-Duna - közölték az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-vel szombat reggel.

Ezen a szakaszon péntek este óta másodfokú az árvízvédelmi készültség - mondta Dunai Ferenc központi védelemvezető-helyettes.

Tájékoztatása szerint Nagybajcsnál szombaton a déli órákban várják a tetőzést 730-740 centiméteres vízállással, ami alacsonyabb lesz a 2006-os árvíz legmagasabb, 758 centiméteres szintjénél. Komárom térségében szombat este, Esztergomnál vasárnap hajnalban tetőzik a folyó az előrejelzések szerint. Emiatt Esztergomnál szombat reggel 6 órakor elrendelték a másodfokú készültséget.1997-es szinten a Lajta:
nincs veszélyben Mosonmagyaróvár
 
Az utóbbi napok esőzései annyira megduzzasztották a Lajtát, hogy az elérte az 1997-es vízszintet.

- A várost meg tudjuk védeni, Mosonmagyaróvár nincs veszélyben. A töltéseken munkatársaink az utolsó percekig dolgoznak – hangsúlyozta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki elmondta: jelenleg is érvényben van a harmadfokú készültség.

A tizenkét éve nem tapasztalt vízszint szombat délután folyamán tetőződhet. Ekkor a folyó maga veszi birtokba a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében a két Lajta-ág közti mintegy háromszáz hektárnyi mezőgazdasági területet. 
 


A Rába mentén készülnek a folyó felső szakaszáról várható árhullám érkezésére. Répcelak-Mórichida térségében szombat reggel 6 órától elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Dunai Ferenc elmondta: harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Lajtán Mosonmagyaróvár térségében péntek óta. Az országhatár közelében a másodrendű védvonalon nyúlgátakat építenek a vízügyi szakemberek - tette hozzá a szakember.

Győrnél tovább emelkedik a Mosoni-Duna vízszintje. A tetőzés szombat délutánra várható. A víz a hullámteret és az alacsonyabban fekvő csónakházakat már elöntötte. Péntek este óta a győri folyószakaszokon is másodfokú a készültség.

Az észak-dunántúli térségben több mint 400-an dolgoznak a gátakon. A helyiek munkáját a Szolnokról átirányított vízügyisek segítik - tette hozzá a központi védelemvezető-helyettes.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. 01010 2009. július 01. 15:47
  „moderálva off”
 • 21. Mementito 2009. június 30. 11:00
  „Csajsziland!
  Ide tudod küldeni a képeket: tudosito@kisalfold.hu”
 • 20. Laborc 2009. június 30. 05:03
  „19. hozzászólás Csajsziland - Szia, sajnos én sem találtam, de a napilapban biztosan van e-mail cím. Viszont, ha van lehetőséged feltöltésre (pl. www.kepfeltoltes.hu) én szívesen megnézném a képeidet. Üdv!”
 • 19. Csajsziland 2009. június 29. 22:05
  „Én is csináltam néhány képet, de nem találok e-mail-címet , hogy hová küldhetném be az újságnak. Ha valaki tud segíteni, megköszönném.”
 • 18. Laborc 2009. június 29. 21:30
  „17. hozzászólás pancser 2009.06.29. 19:31 - Köszönöm. Ma kerestem a helyet, Paprét és Hegyeshalom között, de akkor ezek szerint rossz helyen. Tele van a zsilip vízügyesekkel, lépten nyomon lehet velük találkozni. A helyzet komoly.”
 • 17. pancser 2009. június 29. 19:31
  „16-hoz! Nagyon nehezen megközelíthető helyen. Hegyesi-bezenyei út hídjain rendőrök őrködnek. Az a 300 ha Márialigettel szemben van illetve egy kicsit följebb. A megyei csatorna belső gátját nyitották meg, tartok tőle nem lesz elég. Amugy a két Lajta köze elárasztható bár ebben nem vagyok biztos egészen Paprétig. Az már jóval több mint 300 ha. Álllítólag 3 azaz 3 centit apadt a víz az átvágástól, ami a kutya füle. A vszély közel sem múlt el, az igazi nagy problámát a töltések elázása jelentheti!”
 • 16. Laborc 2009. június 29. 19:17
  „"Ekkor a folyó maga veszi birtokba a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében a két Lajta-ág közti mintegy háromszáz hektárnyi mezőgazdasági területet."

  Hol található ez a terület?”
 • 15. voodoo 2009. június 29. 17:10
  „Panaszkodtak az emberek, hogy ez az újság csak a balesetekről ír, de azért még jó lenne tudni mi volt tegnap a fehérvári úton? BMV a buszmegállóban?”
 • 14. pancser 2009. június 29. 13:25
  „Sok mindenre lehet biztosítást kötni árvízre is, házat, termőföldet is biztosítanak. Vészhelyzet kapcsán előálló intézkedésekre is lehet talán, Itt azonban biztosan nem a gazdáknak kell, hanem az államnak vagy a vízügynek. Nem tudom miért kell ez ügyben egyesekenek a gazdákat bántani. Nem véletlen, hogy ilyen esetben a kártalenítás az állam dolga, cégein vagy a biztosítón keresztül.”
 • 13. Truder 2009. június 29. 11:03
  „Már várható volt,ott is napok óta esik..”
 • 12. cicuka 2009. június 29. 09:07
  „Pancser!Ez nagyon durva hogy te mindig mindent tudsz!gratulálok:Lassan már ott tartunk hogy csodálunk az okoskodésaidért.Meg szeretnék veled ismerkedni.Lehet??”
 • 11. Primax 2009. június 28. 22:51
  „pancser !
  Rosszul tudod. Van ilyen biztosítás. Csak nem olcsó.
  Sőt, a vízügyi hatóságoknak is - elvileg - kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk.
  Elvileg.
  Amúgy :
  Nem emberi életekről van itt most szó, hanem ingatlanokról. Azokról, amelyekben kárt tesz az árvíz. Plusz a termőföldekről.
  Az életmentés nem kimondottan biztosítási esemény.”
 • 10. pancser 2009. június 28. 22:36
  „Arra, hogy a vízügyi hatóság átvágja a töltést szükségből, egyetlen biztosító nem köt biztosítást. Arra sem, hogy embereket kell kitelepíteni életmentés céljáből súlyos milliókat költve az adófizetők pénzéből. Ez így helyes, mert az emberi életet menteni kötelessége mindenkinek, ez nem lehet anyagi kérdés!”
 • 9. Primax 2009. június 28. 21:26
  „permanganat #3 !
  Aztán miért térítenék meg a házakban keletkezett károkat ?
  Erre való a biztosítás.
  Nagyon nem szimpatikus, amikor - ilyenkor - hőbörögnek és követelőznek az emberek. Esetleg az éppen regnáló kormányt szidják. Maguk helyett...
  Tessék - jó és megfelelő - biztosítást kötni. Nem a legolcsóbbat, hanem a - szükséges és elégséges - legjobbat.
  Aki erre nem hajlandó havonta 1-2-3-ezer forintot áldozni, az ne az államtól ( az adófizetők pénzéből ) várja ilyenkor a segítséget.
  Nagyon sajnálom a károsultakat, de meg kellene - végre - tanulni, hogy előrelátóan gondoskodjunk javaink védelméről.
  Én évente 32.000,- Ft-ot fizetek az ingatlanbiztosításomért.
  Soha ne legyen rá szükségem, de szeretek nyugodtan aludni, nem pedig - baj esetén - jajongani és másra mutogatni/szorulni.”
 • 8. cicuka 2009. június 28. 19:38
  „moderálva”
 • 7. kak-444 2009. június 28. 19:16
  „Aztamindenit, NA...

  <moderálva>

  Megaztán ki vagy te itt, hogy ilyen magasröptű beszólásokat intézel?
  Nem értem az 5-ös hozzászóló, ugyanazon a véleményen van, mint te, akkor miért kötsz bele?

  Magyar gazdák? Miről beszélünk amikor a búzát az oroszoknak adjuk? Akkor ki is jár jól?

  Jut eszembe, miért nem kötnek a gazdák is biztosítást? Nem kéne annyit okoskodni, nem...
  "mindenféle fertőzött szarokat"? MIvan? És a fertőzött durumliszt? az nem magyar ugye? Á, dehogy...

  Az tetszett a legjobban amikor a múlt héten a tv-ben okoskodott egy gazda, hogy az a gomba ami megtámadja a búzát, az ilyen aszályos időben elpusztul... ezt nem nagyon értem, mert amikor nyilatkozott már akkor esett az eső mindenhol... ennyit tudott...

  Egyébként, hogy a te házadra költött pénzből én nem lakok jól, okostojás... te könnyen beszélsz, mert a kenyeret a vizes házba is muszály megvennünk, egyébként abszolút nem sajnálom a gazdákat, gyerekek én még sovány gazdát nem láttam, elgondolkodtattok, azon, hogy miért? Mert olyan qrva jó módban élnek...”
 • 6. pancser 2009. június 28. 16:57
  „5-höz! Lehet választani, vagy Magyaróvár belvárosa kitelepítésekkel, vagy 400 ha kártalanítása. Szóval moderáld magad, a legcsekélyebb együttérzésnek is híján vagy. Szégyelld magadat! Aki nem látott még árvizí kitelepítést az hallgasson! Itt nem lehet viccelni kedves negtív hozzászólók. El tudjátok azt képzelni, mikor éjjel 2-kor emberek százait kell házaikból kiterelni, egy szál ruhában autókra, buszokba és egy közeli város tornacsarnokába zsúfolni? Felfogtátok, hogy mi az? Nem, csak ostobaságokat beszéltek!”
 • 5. Parasztbasztato 2009. június 28. 10:43
  „Tamogassa a rosseb.Ugyanolyan szar a termekuk.”
 • 4. AranyKözépút 2009. június 28. 10:28
  „A te házadra fordított pénzből én nem lakok jól, max te, úgyhogy a gazdák kárpótlása azért mégiscsak fontosabb. Köss biztosítást. Nem kívánok dél-amerikai gabonából készült kajákat venni (mindenféle fertőzött szarokat), úgyhogy igenis támogassák a hazai mezőgazdaságot.”
 • 3. permanganat 2009. június 28. 08:26
  „Inkább a sok házban keletkezett károkat térítenék meg!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven éve együtt Moson és Magyaróvár

Mosonmagyaróvár - Moson és Magyaróvár egyesítésének hetvenedik évét ünnepli idén Mosonmagyaróvár.… Tovább olvasom