Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új ipari park és építkezési telkek a fejlődésért

Lébény - Amint azt a nemrég végzett kérdőíves felmérés eredményei is mutatják, a lébényiek jól érzik magukat a községben, erősen kötődnek a településhez, viszont elégedetlenek a belterületi utak állapotával.
A győri Tér-Háló Kft. munkatársai nyárra állítják össze Lébény rendezési tervének felülvizsgálatát. Leitner Attila tájékoztatása szerint a tíz éve elkészült programot a mai jogszabályokhoz és az új igényekhez alkalmazkodóva alakítják át. Figyelembe veszik a lakossági kérdőív eredményeit is.

- Sok észrevétel, megfigyelés érkezett a lakosoktól a kérdőíves felmérés által - állítja Kovács Gábor polgármester. A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a lébényiek szeretik a települést, kötődnek hozzá, viszont elégedetlenek a belterületi utakkal és igényt tartanak újabb építési telkek kialakítására is.


Kihasználnák az autópálya közelségét

Az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincsenek építési teleknek megfelelő földterületek, de tervezik azok megvásárlását és kialakítását. Emellett támogatnák az első lakáshoz jutó lébényieket is - dacára annak, hogy ettől az évtől az erre folyósított állami normatíva megszűnt. A falu fejlődésének mozgatórugója lehet egy újabb ipari parki övezet kijelölése a település logisztikailag jó fekvését kihasználva. Jelenleg a már meglévő 30 hektáros park hat cégnek ad otthont, és a közeljövőben tervezi a letelepedést a Volvo. Információink szerint már novembertől mintegy negyven embernek adna kereseti lehetőséget a cég helyi kirendeltsége. Egy német befektetői csoport nap-kollektorokat létesítene önkormányzati területen. A témáról heteken belül tárgyalnak. További újdonság, hogy a falu határában lévő termálvizet a termál alapú kertészetben hasznosítanák. Kovács Gábor elégedett: „Nem nullából indultam, komoly alapokat teremtett elődöm, Csaplár Zoltán


Már nem férnek el az oviban

Lébény lakossága is gyarapodik: idén januárban 3158-ra bővült az itt élők száma (kilenccel több mint tavaly). A gyereklétszám is bizakodásra ad alapot. Éppen ezért az önkormányzat egy új óvoda felépítésére pályázik a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében: a jelenleg két épületben tevékenykedő intézmény mára korszerűtlenné vált, fenntartása költséges. Teremgondok is sürgetik az építkezést.

Kinőtték az óvodát. Fotó: Mészely Réka

- A felkért szakértők számításai szerint az óvoda épületeinek felújítása, korszerűsítése jóval több pénzbe kerülne, mint egy új megépítése. Erre a célra pályázatot nyújtottunk be - magyarázza a településvezető. A hat óvodai csoport egy 824 négyzetméteres, modern épületben (a volt bölcsöde területén) kapna helyet, a megvalósítási tanulmány már szerint 168 millióért. Az összevonást követően felszabaduló épületet az önkormányzat idősek nappali otthonaként vagy családi napköziként hasznosítaná.

A százhúsz kisgyereket - éppen a teremgondok miatt - jelenleg öt csoportban, két telephelyen nevelik. A tanintézményben újdonságnak számít az úszásoktatás. Mától mintegy negyven ovis hetente két alkalommal Győrben sajátíthatja el a vízisport alapjait. A szállítást az önkormányzat vállalja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolóit köszöntötte a város

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróvár világ-, Európa- és országos bajnokait, helyezettjeit és edzőiket… Tovább olvasom