Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tovább működhet a közös akciócsoport

Meghosszabbították az illegális migrációt visszaszorító rendőr-határőr akciócsoport működését.

Az illegális migráció visszaszorítására és az erre épülő bűncselekmények megelőzésére alakított közös nyomozócsoportot a rendőrség és a határőrség Hegyeshalomban a nyár közepén. (Kisalföld, 2005. július 19.) A létrehozás előzménye, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter korábban a megyei rendőr-főkapitányságon a schengeni csatlakozás tükrében a megye rendvédelmi szervei és a Burgenland Tartományi rendőrség vezetőivel a magyar–osztrák együttműködésről tárgyalt. Itt döntöttek arról, hogy a hegyeshalmi rendőrőrs tevékenységét kibővítik és rendőr–határőr közös bevetési egységet alakítanak. A közös csoport feladata elsősorban a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében kialakult illegális migráció kezelése, az ehhez kapcsolódó bűncselekmények felderítése, megelőzése, a nemzetközi és magyar bűnözői körök feltérképezése, megtelepedésének megakadályozása, valamint a térség közbiztonságának erősítése. Eredetileg szeptember végéig dolgoztak volna.
 
Az akciócsoport működésének tapasztalatairól a napokban egyeztetett a rendőrség és a határőrség. Horváth Csaba alezredes, mosonmagyaróvári kapitányságvezető a Kisalföldnek elmondta: rendkívül sikeres volt a csoport eddigi működése és jelentős eredményeket értek el. Mind az idegenrendészeti, mind pedig a nyomozócsoport példás együttműködése országosan is egyedülálló.
Az eddigi  tapasztalatok szerint az ukrán migráció továbbra is nagyon erős: sokan próbálnak meg hamis okmányokkal Nyugat-Európába jutni. A különféle úti okmányok, elsősorban ideiglenes olasz tartózkodási engedélyek hamisítása szervezetten zajlik. Az akciócsoportnak köszönhetően azonban sikerült a térségből kiszorítani a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményeket: azok ma már kizárólag a határátkelő környékére korlátozódnak. A tapasztalatok szerint a hamis papírokkal lebukott emberek – akik egyébként munkát vállalni indulnak Nyugatra – egyre többet fizetnek ezekért az okmányokért. Előfordult például, hogy egy hamis olasz tartózkodási engedélyért több mint kétezer eurót fizettek ki.
Az egység az akciók során összesen 2777 embert igazoltatott, 84 esetben szabtak ki helyszíni bírságot különféle szabálysértésekért, összességében több mint 300 ezer forint értékben, valamint 49 feljelentést tettek. Az egyenruhások százhúsz ukrán állampolgárt állítottak elő, mivel hamis okmányokat találtak náluk, illetve hat esetben indítottak eljárást embercsempészet miatt.
A magyar és az osztrák rendvédelmi szervek az olasz és az ukrán nagykövetség illetékeseinek bevonásával közösen egyeztettek a közelmúltban, hogy az illegális migrációban leginkább érintett országok közös erővel próbálják megfékezni a jogsértéseket. A rendőr–határőr közös akciócsoport eddigi eredményeit figyelembe véve a két szervezet vezetői úgy döntöttek, meghosszabbítják az egység működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos csúcsot ért a tízmillió mag

Többször beszámoltunk arról, hogy a Mosonmagyaróvári Kertbarát Egyesület Török Mihályné kezdeményezésére országos rekord felállítását – egy Magyarországot ábrázoló domborzati térkép elkészítését – tűzte ki célul. Az egyesület lelkes tagjai alma-, körte-, citrom-, narancs-, kukorica-, lencse-, mák- és búzamagokat gyűjtöttek február óta. Tovább olvasom