Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Törökök, koszovóiak és nigériaiak buktak le - nyugatra indultak

Taxival, vonaton és embercsempész segítségével személyautóval próbáltak többen is illegálisan Ausztriába jutni az elmúlt napokban Hegyeshalomnál.


A migránsok közt voltak koszovóiak, törökök, nigériaiak, sőt, még egy elefántcsontparti állampolgár is.

Egy magyar rendszámú taxit állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának munkatársai szerda este a hegyeshalmi átkelőnél. Az Ausztria felé tartó autóban két férfi utazott a hátsó ülésen, akikről az ellenőrzés során kiderült, hogy kurd nemzetiségű török állampolgárok. Az utasok csupán török személyi igazolványt tudtak átadni a járőröknek, ez azonban nem elegendő jogszerű tartózkodásukhoz a schengeni térségben, ezért a két férfit előállították. A törökök kihallgatásuk során elmondták, hogy már Magyarországra is illegálisan érkeztek egy kamion rakterében megbújva.

A teherautó előző nap hozta őket az országba. Számukra ismeretlen helyen, valahol a határ közelében szálltak ki, majd taxiba ültek és Budapestre utaztak. Egy fővárosi motelben töltötték az éjszakát, majd ismét taxiba szálltak és Bécsbe mentek volna, amikor a határon ˝lekapcsolták˝ őket.

A két török férfi egy kamion rakterében megbújva jutott hazánkba. Taxival mentek volna Ausztriába, ám Hegyeshalomnál véget ért az utazás.
A két török férfi egy kamion rakterében megbújva jutott hazánkba. Taxival mentek volna Ausztriába, ám Hegyeshalomnál véget ért az utazás.

Ezen a napon nem ez volt az egyetlen fogásuk a határrendészeti osztály munkatársainak. Néhány órával korábban ugyancsak egy Ausztriába tartó taxit állítottak meg az átkelő közelében. A kocsiban két koszovói férfi utazott, akik nem rendelkeztek a magyarországi tartózkodáshoz szükséges okmányokkal. Kiderült, hogy egyikük ellen a német és a magyar, másikukkal szemben pedig a német hatóságok rendeltek el beutazási és tartózkodási tilalmat.

Egy osztrák rendszámú személyautót is ellenőriztek a járőrök a hegyeshalmi átkelőnél a minap. A kocsit egy Budapesten élő nigériai férfi vezette, utasai pedig nigériai és elefántcsontparti állampolgárok voltak. Egyiküknél ideiglenes, míg másikuknál humanitárius tartózkodási engedély volt, ezzel azonban nem mehettek volna Ausztriába, noha úti céljukként az osztrák fővárost jelölték meg. A két utas ellen idegenrendészeti eljárás indult, míg a nigériai sofőrt embercsempészettel gyanúsítják a rendőrök.

Nem csupán közúton, hanem vasúton is több illegális migránst találtak a rendőrök az elmúlt napokban Hegyeshalomnál. Az Ausztriába tartó RailJet nemzetközi gyorsvonat utasainak ellenőrzése során két, magukat koszovói állampolgárnak valló férfit igazoltattak a járőrök. Egyikük nem rendelkezett magyarországi tartózkodás jogszerűségét igazoló okmányokkal, másikuk pedig egy lejárt francia menekült tartózkodási engedélyt mutatott fel. Úti célként Franciaországot jelölték meg. A két férfi ellen idegenrendészeti eljárás indult. Egy másik szerelvényen pedig egy nigériai férfi nem rendelkezett magyarországi tartózkodása jogszerűségét igazoló iratokkal – elmondása szerint Ausztriába szeretett volna utazni.

Olvasóink írták

 • 4. rivotril2mg 2010. szeptember 03. 15:51
  „fortuna54 értem én, büszke is vagyok a magyar rendőrségre,de amíg a cigányok a szaros alsógatyám is lelopják rólam,addig azzal vigasztaljam magam hogy hál isten nem jut el pár koszovói németbe vagy franciába jobb élet reményében?...
  rózsa a rend vagy határőrségen kívül a jóisten se kérheti el a személyes okmányaidat,nem ám egy taxis, hogy van e náluk pénz az semmit se jelent”
 • 3. Rózsi 2010. szeptember 03. 11:53
  „Csak kérdezem: taxisok nem kérdezik meg az utast-ha másik országba kéri a fuvart-, hogy rendelkezik-e megfelelő mennyiségű pénzzel az út kifizetésére, és iratokkal a határ átlépésére?”
 • 2. fortuna54 2010. szeptember 03. 10:47
  „1-es.A magyar rendörség,csak a munkáját teljesíti.”
 • 1. rivotril2mg 2010. szeptember 03. 04:14
  „gratula a rendőrségnek,bár kicsi furcsa hogy nigériától meg elefántcsontpartól egész idáig senki se vette észre őket,magyar rendőrség unatkozik annyira hogy kiálljon vadászni az ilyen nyomorból menekülő embereket akik nyugatra tartanak olyan országokba amihez közünk sincs.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfeleződött a cserkészcsapat

Egyre kevesebb gyereket érdekel a cserkészet. mosonmagyaróvári csapat újraalakulása óta például felére csökkent.
Tovább olvasom