Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Több ezer fotó böngészhető végig az egykori Óvárról

A Roaring Sixties oldalán már olyan fotókon követhető végig a város története, amelyek eddig fiókok vagy családi albumok mélyén lapultak.

Sokan még az internetes oldal rendszeres követői közül sem tudják, hogy a Roaring Sixties, azaz Üvöltő Hatvanasok fotóalbumait Bánlaki Zsolt, vagy ahogy a legtöbben ismerik, „Papa" frissíti és rendszerezi hétről hétre. És hogy honnan ez a név?

A hatvanas évekbeli fiatal generáció – az úgynevezett Nagy Generáció – lázadó életérzését az üvöltő zenével tudta legjobban a világ tudomására hozni. Ezt a kort azóta is a Roaring Sixties, az Üvöltő Hatvanasok kifejezés jellemzi.


– Az oldal az elmúlt év márciusában indult, amikor Bencsik Tibor „Bicsek" barátommal egy Roaring Sixties-buli reklámozásához létrehoztuk és felraktunk rá néhány cipősdobozokban, fényképalbumokban heverő fotót magunkról, diszkóinkról, régi zenekarokról – mondja Bánlaki Zsolt.

– Így ez az oldal eredetileg azoknak szólt, akik a Nagy Generációhoz tartozónak vallják magukat és úgy érzik, hogy szívesen emlékeznek is rá. Néhány hét elteltével azonban elkezdtek özönleni a régi fényképek helyi zenekarokról, vendéglőkről, épületekről, május elsejékről, Szigetközi Napokról és mindenről, ami a városunkban történt vagy látható. Ezért döntöttem úgy, hogy továbbviszem az oldalt. Itt eleinte a hatvanas, hetvenes évek városképei, eseményei jelentek meg. Mára azonban eljutottunk oda, hogy az 1900-as évek elejétől számos várostörténeti felvétel látható. Jelenleg már több mint hatvan albumban hatezernél is több fotót nézhetnek végig az oldalunkon.


– A fényképek többsége amatőr felvétel, ami eddig egy-egy fiók mélyén vagy családi albumban lapult. Folyamatosan kapom az újabb felvételeket. Ezek döntő többsége papíralapú vagy dia. Sokszor az eltelt évtizedek nyomán rendkívül rossz minőségűek, így sok időt vesz igénybe a digitalizálás és a retusálás. Egy négyezelr darabból álló diasorozatot például évekkel ezelőtt a Lajta-árvíz tett tönkre. Ezekből alig ezret sikerült megmenteni. Jelenleg is közel félezer fotó vár még megjelenésre.
Akad, aki néhány képet küld, de olyan is, aki több százat. Így például Vecsey Tamás kollekciója kiemelkedő, aki több száz kiváló régi városfotót küldött, valamint Bencsik Ferenc, aki amatőr fotósként a ’60-as, ’70-es években rendszeresen fotózta a várost.

– Örvendetes, hogy ugyan aránylag szűk réteget, a környéken élőket érdeklik ezek a fotók, mégis egy-egy új album feltöltésekor a látogatottság meghaladja a heti tizenkétezret is. Hiszen a Roaring Sixties név az egész világon ismert és bár a képekből semmit sem értenek, de a kort felismerik. És ez a lényeg – tette hozzá Bánlaki Zsolt.

Olvasóink írták

 • 9. Abrafax 2013. október 13. 22:12
  „Abszurd, május elsején mindenkinek vonulnia KELLETT.
  Az önkéntesek a tribünről integettek (ugyanúgy, mint a nürnbergi arénában 38-ban)
  Ott találsz csak elég ismerőst, veteránt, akiket amúgy köszönteni szoktál - igaz, a valódi neveden.”
 • 8. abszurdisztán 2013. október 10. 19:03
  „Marha jóóóó !! Kiket nem fedezek fel a május 1-i felvonulásokon !! :DD Ott vonul a Fidesz vezírkara !!”
 • 7. pancser 2013. október 06. 11:57
  „5. spl 2013.10.05. 18:28
  A link működik, többször is ellenőriztem, szeretem az "okostóbiásokat"!”
 • 6. RickCartman 2013. október 06. 00:33
  „5. spl -rendben! ha a google keresőben a Roaring Sixties kifejezésre keres valaki, akkor is ezt a facebook profilt találja, de köszi a segítséget, jó lenne, ha sokan végigböngésznék a képeket, tanulságos!”
 • 5. spl 2013. október 05. 18:28
  „RickCartman: tudom hogy nem működik a link, csak a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy hol is található mindaz amiről szó van...”
 • 4. kotorék 2013. október 05. 14:53
  „Minden ami bárkinek , vagy bárminek a múltjához tartozik mementóként megőrizendő! Köszönet azoknak akik ezt megteszik!
  Aztán értékelhető , józan ésszel , kevés indulattal , mert az ember sokszor a jövőjét sem tudja befolyásolni , nemhogy a múltját!”
 • 3. RickCartman 2013. október 05. 11:18
  „Különleges gyűjtemény! (Néhány hozzászóló nem bírja ki, hogy ne kommunistázzon a képekhez hozzászólva, de ezeket egy kattintással el lehet tüntetni.)
  Kedves 2. spl : ide hiába írsz be linket,ez a felület nem így működik, mindenki megtalálja magától is.
  Grat, Papa, és mindenki töltsön fel még egy képet, biztosan lappang otthon néhány fotó a városról az elmúlt évtizedekről!”
 • 2. spl 2013. október 05. 08:13
  „https://www.facebook.com/roaringsixties.hu”
 • 1. Abrafax 2013. október 04. 21:05
  „Like!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérelmek a ˝gázos˝ tartozás rendezésére

Cáfolta elődje állításait Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester a falu tizenötmilliós tartozásával… Tovább olvasom