Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Titkokat rejtő fotók, képeslapok

Régi magyaróvári fotográfusok alkotásai, évszázados képeslapok a Lajta-parti városról és környékéről, Frigyes főherceg eredeti fotója és aláírása. Csak néhány ˝ínyencség˝ a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf kincsei közül.

– Egy-egy igazi értékre éveket kell várni, amíg felkutatom – állítja a helytörténeti ereklyéket már-már megszállottan gyűjtő Pollák Rudolf. A kétgyermekes édesapa bolhapiacokon, ismeretségi körén keresztül szerzi be a különleges tárgyakat: régi képeslapokat, fotókat, festményeket, vagy éppen a már padlásokra száműzött, évszázados használati tárgyakat. S nem elégszik meg annyival, hogy magáénak tudhat egy-egy különlegességet. Ezek történetének is utánajár, katalógusokat, helytörténeti könyveket sem rest fellapozni.

Pollák Rudolf gyűjteményéből Frigyes főherceg eredeti képmására a legbüszkébb, de a Magyaróvár nevezetességeit bemutató ˝kártyát˝ is megmutatta különlegességként.
Pollák Rudolf gyűjteményéből Frigyes főherceg eredeti képmására a legbüszkébb, de a Magyaróvár nevezetességeit bemutató ˝kártyát˝ is megmutatta különlegességként.

– Gyerekkorom óta foglalkoztatnak a szép és apró tárgyak. Régi parasztházak padlásairól is gyűjtögettem különféle csecsebecséket, a numizmatika mellett a bélyegek is érdekeltek, aztán a helytörténeti tárgyak is kezdtek foglalkoztatni – mondta el a mosonmagyaróvári gyűjtő. Büszkén mutatja a több mint százdarabos képeslapgyűjteményét. A Moson vármegyei ˝kártyákat˝ hol jókívánságként postázták, hol egyszerűen csak albumba, gyűjteménybe szánva adták fel.

A magyaróvári akadémiát több szemszögből is megörökítették a 19. század végi alkotók. De láthatunk a mosoni városrészről, az egykori megyeházáról (mostani polgármesteri hivatalról), a főhercegi malomról, az akkor épített Kühne-gyárról, sőt, a jéggyárról is képeslapokat. A század eleji Hegyeshalomról, Hédervárról, Halásziról vagy Kálnokról is sokat elárulnak a felvételek.

Régi magyaróvári fotográfusok alkotásait is gyűjti. A fotókat egy százhúsz éves bőrkötéses albumban gyűjtötte össze. Talán egyik legnagyobb büszkesége Frigyes főherceg eredeti képmása és aláírása, mely nem sokkal halála előtt készülhetett. Pollák Rudolf minden keze ügyébe kerülő különlegességet igyekszik eredeti állapotába visszaállítani. A város és környéke híres épületeit ábrázolja az 1852-ből datálódó kőnyomat. Az 1875-ös évben nyomták a vadászoknak szóló alispáni hirdetményt. – A kíváncsiságom hajt, hogy egy-egy ilyen tárgyat megszerezzek, és hihetetlen örömet jelent, ha birtokomban tudhatom – tette hozzá a gyűjtő, aki nem csak saját örömére és okulására űzi ezt a hobbit. Két éve már bemutatta ereklyéit a nagyközönség előtt a Fehér Ló Közösségi Házban. A közeljövőben ismét az érdeklődők elé tárná legújabb szerzeményeit.

Olvasóink írták

 • 4. RUDI 2010. november 22. 13:02
  „Szeretnék az előttem lévő üzenetre , vissza írni ,hogy eladásra nem szándékozom, a képeslapokat ,de viszont lehet szó a megbeszélésre ,vagy is hogy találkozhatnánk.Kérem írjon vissza, hogy hol tudnánk találkozni.”
 • 3. meir 2010. november 20. 14:41
  „Valaki tudna Pontos cimet adni??
  felvennem Pollak Urral a kapcsolatot,; csere-bere vagy akar vetel esetere is!!”
 • 2. pidali 2010. november 16. 06:57
  „aki mindig a múltba néz,seggel megy a jövőbe!”
 • 1. juhi 2010. november 13. 21:02
  „Csak gratulálni lehet neki. Sok ilyen ember kellene a városba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemisták szövetkezetben Mosonmagyaróváron

Egyetemisták mellett középiskolások is találtak már munkát a Nyugat-magyarországi Mobilitás… Tovább olvasom