Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Térfigyelő kamera is lesz az ország egyik legfiatalabb falujában

Járda- és útépítés, pihenőhely kialakítás, térfigyelő kamera minden utcában. Csak néhány azon fejlesztések közül, ami a közelmúltban történt Mosonudvaron.
Az egyik legfiatalabb magyarországi település a fennállása óta eltelt közel négy évben folyamatosan gyarapodik. Számos beruházást valósítottak meg saját forrásból, ám emellett többször pályáztak sikeresen támogatásért is.

Mintegy 3 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat a 86-os főút mentén, a buszmegállónál lévő közpark kialakítására – mondja Rinczki Lajos polgármester. A település korábban is rendszeresen gondozta ezt a területet, ám úgy gondolták: ennél többre van szükség, hiszen az ide érkezők vagy átutazók elsőként ezt látják és ez alapján ítélik meg Mosonudvart. Ezért egy rendezett parkot alakítottak itt ki, pihenővel, kerékpár-tárolóval és padokkal, valamint a Haladás utca végét díszburkolattal látták el. Ugyancsak pályázati forrásból szereztek be – a Mosonudvarért Közhasznú Alapítvány segítségével – egy sátrat és színpadot, amit a helyi rendezvényeken használnak. A sportegyesület pedig mintegy 1,8 millió forintot nyert különböző felszerelésekre.

A polgármester elmondta: saját forrásból is több fejlesztést hajtottak végre a közelmúltban. Erre korábban tartalékot különítettek el a költségvetésben. Így megvalósult a faluban a kamerarendszer kiépítése. Erre azért is volt szükség, mert az elmúlt időszakban több besurranásos lopás történt és nagyon sok az átutazó. A település minden utcájában felszereltek több kamerát, a rendszer a próbaüzemelés és a tesztelés fázisában van. Az év első felében készült el a Verseny és Esze Tamás utcákban a járdaépítés, valamint a 86-os főúttal párhuzamos járda rekonstrukciója is. Leaszfaltozták továbbá a Haladás utcát. Az összességében 54 millió forintos beruházást az önkormányzat saját forrásból finanszírozta. Ezenkívül az ipari területhez vezető út bejárója is új burkolatot kapott, hogy a nehézgépjárművek is használhassák, valamint felújították az Esze Tamás és Verseny utca közti útszakaszt. Az utak ünnepélyes átadására és a hordógurításra a jövő szombati falunapon kerül sor.

A járdaépítések mellett leaszfaltozták a Haladás utcát is – mutatja Rinczki Lajos polgármester.
A járdaépítések mellett leaszfaltozták a Haladás utcát is – mutatja Rinczki Lajos polgármester.

Rinczki Lajos elmondta: nagy előrelépés a település életében, hogy az államtól megkapják az eddig katasztrófavédelmi raktárként használt, ám több éve kihasználatlan ingatlant. Ezt már a megalakulásuk óta – közel négy éve – igénylik az államtól, most végre a közelmúltban megkapták az erről szóló határozatot. Az ingatlant közösségi célokra hasznosítják majd, úgy tervezik: ebben kapna helyet a hivatal, az orvosi rendelő, a könyvtár és a civil szervezetek is. Azért is fontos ez, mert a hivatal jelenlegi épületét a Lajta-Hanság Zrt.-től bérlik. Mint ahogy a közterületek többsége is a társaság tulajdona, ezek megszerzéséről is vannak elképzelések.

Várhatóan az év végére elkészül a falu rendezési terve. A testület egységes volt a fejlesztési elképzelésekben. Legfőbb céljuk a területszerzés, hogy Mosonudvar fejlődni tudjon. „Fontos, hogy ne alvó település legyen, ezért az ipar fejlesztése mellett a lakosság számát is növelni kell" – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötték a zebrán áthajtó biciklist

Könnyebben sérült az a kerékpáros nő, akit a zebrán ütött el egy személyautó csütörtök délelőtt… Tovább olvasom