Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szúnyogirtás: már télen is csípős kérdés

Mosonmagyaróvár - Hiába röpködnek kinn a mínuszok, a szigetközi (és kistérségi) szúnyogirtás helye és – főként – elvégzője már most vitát generált. Idén a szigetközi gyérítést a két kistérség megállapodása után egységesen a Szigetközi Fejlesztési Tanács kezelhetné.
Tavaly júniusban mérgesen csapkodták a szúnyogokat a Győr (és a Duna) melletti településeken élők. Bár irtották az élősködőket a felső-szigetközi településeken, ez azonban nem volt vigasz az alsó-szigetközi községek számára, ahol éppúgy elviselhetetlen a vérszívók jelenléte, mint „fent": csakhogy náluk nem irtottak. Joggal kérdezték a lakók: miért? „A mosonmagyaróvári kistérségi társuláshoz valóban érkezett egy levél, melyben segítséget kérnek az alsó-szigetköziek az ottani szúnyogirtáshoz. Mi ehhez azonban nem tudtunk támogatást adni, a győri társulásnak kellett volna lépnie, az irtáshoz szükséges összeget a saját területünkre kaptuk" – mondta akkor Tóth István szúnyogügyekért felelős alelnök. Idén úgy tűnik, tanultak az elmúlt esztendő „hibájából": a legutóbbi mosonmagyaróvári kistérségi ülésen szóba került egy Győri kistérséggel való közös megállapodás.

Szabó Miklós elnök szerint a Szigetközi Fejlesztési Tanácsnak kellene foglalkoznia eme kérdéssel, hogy a teljes Szigetközre sikerüljön központi támogatást nyerni. Zsoldos Ferenc püski településvezető az ülésen támogatta ezt az elképzelést. „Ebben garanciát látok a tiszta, átlátható közbeszerzési eljárásra" – mondta. „Ne zárjunk ki cégeket olyan nevetséges indokkal, mint amikor azt mondták: nem irthat a helikopteres cég, mert a gépük lefelé, a házakra nyomja a levegőt" – tette hozzá.

Tóth István erre úgy replikázott: a közbeszerzésben feketén-fehéren leírták, hogy a cégeknek milyen feltételeknek kell megfelelniük, „nem pedig azt vizsgálják, hogy kinek ki a jótevője, felmenője". Ezután az alelnök a Zsoldos által „favorizált" cégről azt mondta: nincs is engedélye. „De az alvállalkozójának van" – jött a válasz. A vitát végül Szabó Miklós zárta le. A tanács végül elfogadta, hogy a szúnyogirtást a két kistérség együttműködése után a Szigetközi Fejlesztési Tanács koordinálja.

Kovács Gábor lébényi polgármester azt kérte, hogy a gyérítésből a Mosoni-sík mentén fekvő kistérségi települések se maradjanak ki: erre ígéretet kapott.


Biológiai irtás

Zsoldos Ferenc az ülésen felvetette, foglalkozni kellene a biológiai irtás lehetőségével is: ennek felmérésére szakembereket lehetne felkérni.

Olvasóink írták

  • 1. Mérnök 2009. február 23. 17:54
    „Úgy tudnak vitatkozni a polgármester urak, de mikor a papíron 3millió forint értékű vegyszerrel szemben a valóságban 300ezernyi kerül bele a gép tartályába, akkor nagy a hallgatás mi!?
    Egy tizednyi vegyszertől ne várjunk csodát, mint mindenből, ebből is kilopják a pénzt!!!
    Üdv: Pilóta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválok helyieknek, vendégeknek

Mosonmagyaróvár - Elsősorban a mosonmagyaróváriakat és a város vonzáskörzetében élőket szeretnénk… Tovább olvasom