Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Százmilliós adótöbbletet keresnek

Első körben több mint 6400 építmény bevallását tekintik át az adóiroda munkatársai, hogy kiderüljön, az abban foglaltak megegyeznek-e a valósággal.

Százmillióval emelte meg az önkormányzat a helyi adók és ehhez kapcsolódó pótlékok, bírságok összegét a város idei költségvetésében a tervezet első olvasatához képest. Ezt a többletet a hatékonyabb ellenőrzésektől és felderítésektől várják, a hozzáértők szerint ugyanis vélhetően van ennyi „tartalék" a rendszerben. A legnagyobb mértékben az építményadó összegét emelték meg. Ebből az adónemből 55 millióval várnak többet, míg telekadóból 5, iparűzésiből 25, a pótlékból 5, a bírságból 10 millióval számolnak nagyobb összeggel.

A tavaly év végi adatok szerint mintegy 300 milliót tesz ki az adóhátralék. Azaz ennyi kivetett helyi adót nem fizettek meg az önkormányzatnak – tudtuk meg Tomasits Zsuzsannától, az adóiroda vezetőjétől. Elmondta: a 300 milliós hátralékból több mint 45 milliót tesz ki a gépjárműadó. Ez több száz autótulajdonost érint a városban. Emellett sok az elmaradás az építmény- és iparűzési adóban is. A gazdasági helyzetre is tekintettel az iroda fizetési könnyítésekkel próbál minden segítséget megadni az adózóknak, ennek ellenére nagyon kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel. Éppen ezért most hatékonyabban próbálnak fellépni a hátralékok behajtása érdekében.

Nagy feladat: Az adóiroda munkatársai első körben több mint 6400 építményadó-bevallást néznek át – mutatja Tomasits Zsuzsanna irodavezető.
Nagy feladat: Az adóiroda munkatársai első körben több mint 6400 építményadó-bevallást néznek át – mutatja Tomasits Zsuzsanna irodavezető.

Tomasits Zsuzsanna hozzátette: a fokozottabb ellenőrzéstől is a bevételek növekedését várják. Ennek érdekében az ellenőrzési irodától két kollégát a jegyző átcsoportosított az adóirodához, akik már el is kezdték a munkát. A helyi adóbevallások ugyanis önkéntes alapúak, mindenki maga nyilatkozik arról, milyen adóköteles ingatlannal és jövedelemmel rendelkezik. Vélhetően emiatt lehetnek eltérések a valós helyzet és a kivetett adó között. Elsőként az építményi bevallásokat tekintik át és vetik össze a földhivatali nyilvántartásokkal, használatbavételi engedélyekkel és a térinformatikai rendszerrel. Meglehetősen összetett a feladata és a jelenlegi nyilvántartás szerint több mint hatezer-négyszáz építményt kell vizsgálniuk a szakembereknek. Ebbe beletartozik az a mintegy százhetven építmény, amiben egészségügyi szolgáltatást végeznek. Ezek és a törvényi változás miatt tavaly óta már nem élveznek mentességet az építményadó alól. Az ellenőrzés során próbálják feltárni az esetlegesen be nem vallott épületeket. Amennyiben ilyenre bukkannak, úgy a jogszabály szerint visszamenőleg öt évre állapíthatnak meg adóhiányt és ennek jogkövetkezményeit.

Az adóiroda vezetője hangsúlyozta: nem céljuk, hogy ellehetetlenítsenek vállalkozásokat vagy magánszemélyeket. Sokkal méltányosabban tudnak eljárni, ha valaki önkéntesen jelzi az esetleges eltéréseket. Az építményadó-bevallások vizsgálatát követően hasonló ellenőrzést terveznek az iparűzési adó
terén is.

A helyi rendelet szerint minden építmény adóköteles a városban. A szabályozás mentességet ad azonban a lakások esetében akkor, ha azt a tulajdonosa rendeltetésszerűen használja. Minden más esetben garázsok után 300, lakásoknál 400, míg egyéb építményeknél 700 forint az adó mértéke négyzetméterenként évente. 

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Abrafax 2013. március 29. 16:33
  „Nesze Tamás:
  http://nol.hu/belfold/tizenot_millios_karterites_a_kilott_fel_szemert
  http://www.jogiforum.hu/hirek/23429
  http://www.jogiforum.hu/hirek/25170”
 • 34. justitia18 2013. március 28. 16:39
  „31-32 !
  Kedves Köcsög !
  Továbbra is várom a Jumurdzsákjaid névsorát, hogy tudjam őket anyagilag támogatni. Cserébe kockakövet, meg bazaltkövet kérek ingyen a sziklakertembe.
  Tehát: Várom a neveket !!!!!! hadd segítsek végre rendőröket megnyomorító nyomorult bűnözőin !! ::))”
 • 33. justitia18 2013. március 28. 14:58
  „31-32 !
  Kedves Köcsög !
  A feltett kérdésre felelj ! Ne másról hazudozz !
  Hol vannak a bűnöző, Budapest belvárosát többször szétverő, Jumurdzsák nevű haverjaid, akiket támogatni kell ??”
 • 32. kocsoggorog 2013. március 28. 09:59
  „Mi van fiúk listázni akartok:)?
  Szerencsére az első jogerős ítéletek végre megszülettek. Persze nehezíti a dolgot, hogy gyurcsány parancsára azonosító nélkül dolgoztak a pribékek... hú de visszasírjátok azt a demokráciát”
 • 31. kocsoggorog 2013. március 28. 08:28
  „pedig ha nem csak az atv-t néznéd hallhatnád, végre egy-két elkövető bíróság elé is került...”
 • 30. abszurdisztán 2013. március 28. 08:10
  „Köcsög !
  Én is kíváncsian várom a válaszodat, meg a haverod nevét... ::)) Én majd adomány gyűjtést szervezek a sérült beteg haverodnak.
  A kockakövek meg jöhetnek hozzám is a hétvégi weekendházam sziklakertjébe...::))”
 • 29. abszurdisztán 2013. március 28. 08:10
  „Köcsög !
  Én is kíváncsian várom a válaszodat, meg a haverod nevét... ::)) Én majd adomány gyűjtést szervezek a sérült beteg haverodnak.
  A kockakövek meg jöhetnek hozzám is a hétvégi weekendházam sziklakertjébe...::))”
 • 28. justitia18 2013. március 27. 17:13
  „26 !
  Kedves Köcsög !
  Epekedve várom Jumurzsák haverod nevét, jelentkezését !! Mint említettem, szívesen támogatnám...::)) mindenben !!
  A kockaköveket meg kérném a sziklakertemben lerakni...::))”
 • 27. justitia18 2013. március 27. 15:45
  „26 !
  Kedves Köcsög !
  Csak egy haverod nevét említsd légy szíves, ugyan is szívesen támogatom a haverodat, mint félszemű Jumurdzsákot...:::))
  Én ilyenről nem tudok, csak a ti ideológiátokban létezik.
  Akkor ezek szerint a te haverjaid közönséges bűnözők, akik több alkalommal is szétverték Bp. belvárosát, meg a rendőrökre támadtak téglákkal, kockakövekkel. Ez neked az európai kultúra ??”
 • 26. kocsoggorog 2013. március 27. 13:50
  „Milyen haverokra gondolsz? Nekem olyan haverjaim vannak, akiknek a te haverjaid kilőtték a szemét gumilövedékkel... és ti papoltok demokráciáról...”
 • 25. justitia18 2013. március 27. 12:15
  „24 !
  Kedves Köcsög ! Úgy teszek, ahogy kéred , mert mást tenni egyelőre sajnos nem tudok (pl. nem verem szét Bp. belvárosát...), ahogy a haverjaitok.
  Csendben tűrök és szenvedek az idióta országos politikai, gazdasági vezetéstől.
  És közben - sok mással együtt - nagyon sajnálom a beteg felfogásotokat a normális, európai politika, gazdasági kultúráról...”
 • 24. kocsoggorog 2013. március 27. 12:04
  „Hogy kiről mit tudnak a választók arról majd alig egy év múlva meggyőződhetünk. Nagyon nem szeretném, ha úgy kezelnék a dolgokat, ahogy 1994-1998 között történt. A demokrácia része kedves justitia18, hogy a választási eredményeket elfogadjuk. Tégy te is így.”
 • 23. justitia18 2013. március 27. 11:22
  „22 !
  Ne feledd ! A Fidesz-féle kétharmad gyakorlatilag az ország lakosságának 27%-a, a választóké pedig 33%. Ekként kell(ene) kezelni a dolgokat, ahogy az 1994-1998 között történt. A többi csak szánalmas <moderálva>szes hazugságok, mellébeszélések tömkelege. A demokrácia nem arről szól ami most "politika" címszó alatt zajlik a Fidesz részéről Magyarországon, és ezt tudják a normláisan, európai módon gondolkodó választók, meg Európa is.”
 • 22. Abrafax 2013. március 24. 14:06
  „21: Szíved joga rettegni, de sajnállak, hogy így kell élned csak azért, mert a demokratikus választáson éppen nem a Te favoritod nyert. Ne a politikától várd a megváltást, arra ott van valaki más. Csak az számít, hogy a politika inkább a hasznára vagy a kárára van ennek a nemzetnek. Nem az EU-t, nem a Valutaalapot, nem a NATO-t kell a magyar kormányzatnak szolgálnia, hanem a választóit. Nem Kertész Imrének Josef Ozsvathnak kell megfelelnie, hanem a nyolcmillióválasztó többségének Londontól Lészpedig. Az nem demokrácia, ha a nyakunkba ültetnek egy Prodit mint Olaszországban, ha addig szavaztatnak bennünket, am?g EU-konform a végeredmény mint Írországban, vagy elszedik a megtakarításainkat mint Cipruson. Nem Orbánon kell a demokrácideficitet leverni 2013-ban, hanem a senki által nem választott eurokratákon! Az Európai Unió komoly szereptévesztésben van: a nagyhatalmak pénzügyőrét játssza a tagállamok érdekképviselete helyett.”
 • 21. Besenyőpista 2013. március 24. 12:27
  „20. Csak hogy tudjad! 1989-ben büszke voltam Orbán Viktorra! 1990-ben az MDF-re szavaztam! Ellenben a mai diktátor Orbánt és csatlósait megvetem! Magad is tudod, hogy az Európán kívüli élet egy utópia! Én nem fenyegetek senkit, ellenben az emberek zöme ma félelemben él és ennek a félelemnek ti vagytok az okozói! Ti csak attól féltek, hogy nem tudjátok, hogy a "fülkeforradalom" hogyan fog visszalőni! Gondolom, te biztosan meg fogod találni a számításodat, mert te valószínű nem megélhetési politikus vagy, de a <moderálva> szájúak előbb utóbb nem találnak megfelelő s....get!
  Részemről itt befejeztem, egy év múlva szívesen felfedem kilétemet és szemtől szembe megbeszélhetjük a kérdést!”
 • 20. Abrafax 2013. március 24. 12:06
  „18: Annak világnak a logikájával gondolkozol, ahol a politikai vereség fizikai megsemmisítést jelentett. Ez a sztálini logika, ami fenyegetésre és félelemre épült. Antallt is lefasisztáztátok és 98-2002 között is diktátoroztatok meg féltetek - utólag bizonyíthtóan minden ok nélkül. Most is ugyanazt a lemezt játszátok, éppen Te vagy az, aki központi utasításra retteg. De belémmagyarázni nem fogod tudni a félelmet. 94-ben még meg tudtatok téveszteni, de azóta felnőttem. Tudom, hogy Berlin, Bécs és Brüsszel elsősorban a sajaet zsebét nézi a magasztos elvei helyett, és az újságírónak az olvasottságit a bombasztikus szalagcímek hozzák.”
 • 19. Besenyőpista 2013. március 24. 10:52
  „18. Igazad van, a magad szempontjából! A szomorú csak az, hogy művelt ember létedre el is hiszed azt amit szajkózól a vezír parancsára! Nem tartom szükségesnek, hogy meggyőzzél az állításaid igazáról! Előbb utóbb bukni fogtok és akkor majd visszaolvashatod a kommentjeidet. A ti gyengétek az, hogy hülyének nézitek az embereket! Egyszer sikerült 2010-ben, de elvetettétek a sulykot, amikor már Európát és a világot is hülyének nézitek! Törvényszerű a bukásotok és ezt ti is nagyon jól tudjátok, ezért a félelmetek!”
 • 18. Abrafax 2013. március 23. 21:14
  „17: Akkor röviden més érthetően: a 2006 óta eltelt HÉT évben megállt a város vagyonvesztése, kikerült az adósságspirálból és maximálisan kihasználja a lehetőségeit. Bocs, hogyha országos szinten ugyanennek a pártnak (amit Fidesznek hívnak) ugyanerre HÁROM év nem volt elég a válság közepén.
  Bővebben: aki ma eteti az embereket, az az baloldal, amelyik fűt-fát, jólétet és kenyeret ígér, miközben arra készül, hogy az IMF-nek megfelelve pénzt vonjon el a lakosságtól és áttegye azt (a jórészt külföldi tulajdonú, nyereséget oda termelő) vállalati szférába. Mert ha Matolcsinak sziszegtetek, akkor a Valutalap és az Unio módszereinek üvölteni fogtok. (Mint a lettek, a románok és most a ciprusiak)
  Ha valaki már vett hálós narancsot a Sparban, az már politikai kinevezettnek számít a ti szemetekben, ha Nobel-díjas közgazdász lenne, azt is felülírná. Valójában azon megy a hirig, hogy a privatizációval, a médiatörvénnyel, az állami megrendelésekkel és összeköttetésekkelhúsz év alatt felhízlalt szoci hinterland befolyása csökken, ha nem kimondottan balos szimpatizáns kerül bármilyen pozícióba. És hogy elfelejtettétek Bod Péter Ákos lemondatását, és komisszárokkal kibővített jegybanki elnökséget Járai utolsó évében! Simor és Karvalits ugyan, milyen kötődéssel kerültek a "független" MNB-be? Andor László a brüsszeli Bizottságba? Klasszikus kettős mérce!”
 • 17. Besenyőpista 2013. március 23. 19:37
  „Abrafax! Befutottál a csőbe! Mi semmi megtorlást nem akarunk, csupán azt akarjuk megszüntetni, amit ti csináltok! Nézz körül! Országos és helyi szinten is minden pozicióba FIDESZ szimpatizánsokat tesztek! Hadd ne soroljam, ti tudjátok a legjobban, mert tudatosan csináljátok. Én egyszerű, hétköznapi ember vagyok, egyszerű emberek társaságába járok, ezért merészelem kifejteni a véleményemet. Neked kötelességed a szócsatát megvívni, biztosan sok múlik rajta az egzisztenciád vonatkozásában. Nem érdekel ki vagy, én a saját véleményemet /és az ismeretségi körömben tapasztalt véleményeket/ kívánom leírni. Te valószínű elkötelezett vagy, meg tudlak érteni! Nem célszerű kiélezni személyre a közösség véleményét, mert az embereknek teljesen ismeretlen Dr. Nagy István és Dr. Kovács Tamás, nekik az számít, hogy mit képviselnek. 2010-ben megetettétek őket, de azóta felvilágosultak, úgy, hogy szomorú számotokra, de vegyétek tudomásul, hogy az emberek zöme úgy véli, mindegy ki, csak ne "fideszes" legyen! Kultúrált embernek gondollak, biztosan ütőssen meg tudsz válaszolni, de részemről itt kiszállok, én csak tényeket közöltem! Ja és Dr. Kovács Tamás nem azonos az MSZP-vel, de Dr. Nagy Istvánról mindenkinek az a FIDESZ jut eszébe, amely hazugságokkal, diletantizmussal, tolvajlással 3 év alatt hazavágta az országot. Nem az a lényeg, hogy mit mondotok, hanem az amit csináltok! A magyar ember megtéveszthető, de nem hülye!”
 • 16. Abrafax 2013. március 23. 19:08
  „15: Az ellenzéki szimpatizánsok között vannak elégedetlenek, vannak csalódottak és vannak gyűlölködők. De olyannal, aki félt volna, még nem találkoztam. Pedig vagy nem ismerik a politikai szimpátiámat, vagy kerüljük a témát, mert nincs kedvem/kedvünk baráti, családi, üzleti kapcsolatokat szétrobbantani emiatt.
  De én azért féljek, mert majd jön a "demokratikus" "ellenzék", akik elintézik, hogy a magánszférában kiharcolt és évek óta betöltött állásomat elveszítsem, pusztán a meggyőződésem, a világnézetem miatt? Milyen "demokráciát" akartok így "helyreállítani"?”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kérdeznek a Kühne buszairól

˝A nemzeti fejlesztési minisztert nem érdekli a hazai buszgyártás és Mosonmagyaróvár˝ – állítja Szabó Imre. Tovább olvasom