Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Százéves tisztikereszt

Száz éve tüntették ki Ujhelyi Imrét a Ferenc József-rend tisztikeresztjével.
Ujhelyi Imre gazdasági akadémiai igazgatót közgazdasági érdemei elismeréséül a király a Ferenc József-rend tisztikeresztjével tüntette ki. A kitüntetés kiváló és érdemekben igazán gazdag férfiúra esett, kinek puritán gondolkodását, fáradhatatlan tevékenységét annyiszor volt alkalma tapasztalni vármegyénk minden polgárának" – olvasható egy száz évvel ezelőtti, a Mosonvármegye című lapban.

Ujhelyi Imre 13 éves korában elveszítette az édesapját, így nővérének férje, Eötvös Károly Lajos tanfelügyelő vállalta magára iskoláztatását. Iskoláit Kalocsán, Szekszárdon és Baján (ahol érettségizett is) végezte. 1884 őszén felvételt nyert a magyaróvári Gazdasági Akadémiára. Miután kitűnő eredménnyel végzett, a Károlyi grófok nagykárolyi birtokán gazdasági írnok beosztást kapott, ám betegsége miatt gyakorlati pályáját a következő esztendőben kénytelen volt megszakítani.

Emiatt 1887-ben beiratkozott a budapesti Állatorvosi Tanintézetbe, 1889-ben a szentimrei állami földműves- iskolához ösztöndíjas tanárnak nevezték ki, ám hamarosan áthelyezték Magyaróvárra a Gazdasági Akadémiára, ahol állatgyógyászatot tanított. 1896-ban, 30 évesen megszervezte a Magyaróvári Szarvasmarha-tenyésztő Egyesületet.

A községeknek, kisgazdáknak kedvezményes áron szerzett tenyészállatokat, illetve vetőmagokat, s műtrágyát is. Megyeszerte megszervezte a tejszövetkezeteket is, amelyeknek első, fő céljuk a tejházak megépítése és berendezése volt.

Az ő kezdeményezésére létesült 1903-ban Magyaróváron a Tejkísérleti Állomás. 1909-től 1919-ig az óvári akadémia igazgatója volt.

1923. március 21-én elhunyt, és a magyaróvári temetőben helyezték örök nyugalomra.

Mintafalujában, Levélen, a községháza falában állítottak neki mellszobrot nem sokkal halála után, 1936-ban az akadémia udvarán, végül a szülőfalujában. Dunapatajon 1973-ban avatták fel a szobrát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második rap- és slam poetry verseny

Tavaly 17 poéta mérte össze tudását az országos megmérettetés mosonmagyaróvári állomásán. Tovább olvasom