Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Szakkollégiumi rendszert alakítanak ki

Mosonmagyaróvár - Nappali és levelező képzésben összesen 198 elsős kezdi meg tanulmányait a mosonmagyaróvári egyetemi karon. Az alapképzések közt újdonságnak számít a gépészmérnöki szak.
A kari vezetés szerint összességében jól alakultak a jelentkezések és a felvételek a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán az idei tanévre. Nappali és levelező képzésre összesen 198 első évfolyamos hallgatót vettek fel a 190. tanévre. Mellettük kilencen kezdik meg tanulmányaikat szakirányú továbbképzésben és szintén kilencen a doktori iskolában.

Dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes a Kisalföldnek elmondta: alapképzésen összesen hét – állattenyésztő mérnöki, élelmiszermérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, növénytermesztői mérnöki – szakot indítanak ebben a tanévben.

Újdonságnak számít a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépmészmérnöki BSC szak elindítása. A felvételizők 270 és 313 közötti pontszámmal kerülhettek be a különböző szakokra. A dékánhelyettes szerint ez azt jelenti, hogy jó képességű hallgatók kezdik meg az első évfolyamot a karon. Az idei felvételek hasonlóan alakultak az elmúlt tanévhez. Ám levelező tagozatra például a tavalyi 21 hallgatóval szemben ezúttal már 36 diák jelentkezett. Országosan problémát jelent, hogy a most induló MSC mester szakokon sok helyen nem tudták a képzést elindítani a kevés jelentkező miatt. Ezzel szemben a mosonmagyaróvári karon 21 jelentkezővel ezt a képzést is megkezdik négy szakon.

Dr. Schmidt Rezső dékán elmondta: a jelentkezők száma egyértelműen azt bizonyítja, hogy kezd újra népszerűvé válni a kar a hallgatók számára. Ezzel együtt a kari vezetés próbálja tovább szélesíteni az oktatási kínálatot. Új szakterületeket akarnak lefedni, emellett pedig szeretnék erősíteni a tradicionális képzéseiket is. Ennek keretében szakkollégiumi rendszert alakítanak ki. Egy német szaktanácsadó céggel közösen kísérleti jelleggel már ősszel elindítják ezt a mezőgazdasági mérnöki szakon.

A kar gazdasági helyzetéről szólva a dékán kiemelte: minden évre intézkedési tervet készítenek, aminek végrehajtásával már az elmúlt esztendőben is jelentős megtakarítást tudtak elérni. Ennek legfontosabb eleme volt, hogy feltérképezték és kihasználták a tartalékokat a kar energiafelhasználásában. Ezt tovább folytatva egy energetikus szakember segítségével további megtakarításokat kívánnak elérni. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket és szintén csökkentette a kiadásokat, hogy a kar üzemfenntartásának szervezésére és végrehajtására egy külső, az NYME tulajdonában lévő céget bíztak meg.

A mezőgazdaság- és élelmiszertudományi kar tanévnyitó ünnepi tanácsülését ma délelőtt 10 órai kezdettel tartják a kar aulájában.

Nemzetközi képzés: A magyar hallgatókon kívül finn és holland diákok fél éven keresztül tanulnak vidékfejlesztési ismereteket az óvári agrárkaron finn, holland és osztrák oktatóktól az uniós Socrates/Erasmus program támogatásával. A képzés során a diákok megismerhetik az Európai Unió vidékfejlesztési politikáját, a projektírás és projektmenedzsment kérdéseit, a vidéki életminőség egyes elemeit. Dunakiliti, Halászi, Kimle és Máriakálnok településeken dolgoznak ki konkrét projekttervezeteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VII. Nemzetközi Szigetköz–Csallóköz Duna Kenumaraton

Dunakiliti - A helyi Vadvíz kempingben szombaton hetedik alkalommal szervezik meg a nemzetközi… Tovább olvasom