Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Stégengedély ötvenezerért

Az illegálisan épített vízparti stégekre terveket kell készíttetni és hozzájárulást kérni.
A vízügy télen hadat üzent az illegálisan felépített szigetközi stégeknek és a vízbe nyúló kerítéseknek: a települések önkormányzatait levélben kereste meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A vízügyesek szerint szakfeladataik ellátásában akadályozzák őket a víkendházak partig lenyúló kerítései. A parti sávra való bejutás s a könnyű megközelíthetőség ugyanis jogszabályban előírt követelmény, így ott épületet, építményt csak hatósági engedéllyel lehet emelni. Az igazgatóság kijelentette: a parti sávban – hat méterre a partéltől – a kerítés létesítéséhez építési engedély szükséges, s az eljárásba be kell vonni a vízügyi hatóságot. Emiatt több szigetközi településen arra kérték a jegyzőket, hogy a renitensek ellen hivatalból eljárást kezdeményezzenek.

Hat méterből hármat elmosott a víz

A vízügynek nemcsak a lekerítésekkel, hanem a vízi állások építőivel is meggyűlt a baja. Az egyik szigetközi településen például ötvenhat illegális stéget találtak a szakemberek: ezek létesítéséhez az illetékes jegyző engedélye szükséges. Az igazgatóság emiatt arra kérte az önkormányzatokat, hogy hatósági eljárást folytassanak le a további fennmaradás érdekében, vagy bontásra kötelezzék a létesítőket. Az igazgatóság azonban csak vízfelület-használati szerződés fejében hajlandó „elnézni" ezeket. A jegyzőknek a tulajdonosokkal sem könnyű szót érteniük, hisz sokan külföldiek, akik az év nagy részében nem is tartózkodnak Magyarországon.

A kerítések ügyét a legtöbb szigetközi településen a mosonmagyaróvári városháza építési osztályához továbbították: ezen ügyekben a kiemelt hatóságnak van jogköre. A helyzet rendkívül kusza: az egyik telken annak tulajdonosa korábban meghagyta az előírt hatméteres sávot, ám abból hármat időközben elmosott a víz. Máshol, ha meg kellene hagyni a hatméteres sávot, akkor csak a nappaliban kezdődne a telek. A stégek esetében ráadásul a tíz évnél régebben épülteket nem lehet bontásra kötelezni.

Jogszabályi ütközések hátráltatják a munkát

Zalán Zsolt, a mosonmagyaróvári építési osztály vezetője elmondta: egyelőre döntés még nem született az ügyben. Sok ilyen eset akad, hisz nemcsak a mosonmagyaróvári, hanem a környező települések hasonló stégügyei is hozzájuk kerülnek. Jogszabályi ütközések hátráltatják a munkát: nem tisztázott, mi minősül vízi állásnak. Egyes helyeken meg például harmincéves kerítésekről van szó. A nyár folyamán várhatóan döntés születik az ügyben.

Domján Szabolcs dunaszigeti jegyző elmondta: a mosonmagyar-
óvári osztály állásfoglalását várják. Mint kiderült, a vízügyi igazgatóság által küldött tulajdonosi névjegyzék egy része „nem stimmel", rosszak az adatok. A visszakapott ügyekkel együtt a pontos listát is megkapja az önkormányzat. Ezután minden – több mint száz – stégtulajdonosnak fennmaradási engedélyt kell kérnie: a legtöbben ezzel már tisztában vannak. Egy vízügyi szakemberrel meg kell terveztetni e létesítményeket, majd hozzájárulást kérni: a vízi állások mindegyike engedélyköteles. Az előzetes számítások szerint ennek beszerzési összköltsége körülbelül ötvenezer forint.

A Balatonon már bontanak

A Balaton északi partján már tavaly nekiláttak az illegálisan épített stégek bontásának. Ennek költsége összesen százmillió forint: eddig csaknem százötven vízi állást szedtek szét ott a tulajdonosok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekopott piktogramok

Mosonmagyaróváron a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóállásokban szinte teljesen elkopott a felfestett piktogram, sőt, gyakran arra illetéktelenek veszik igénybe a számukra fenntartott parkolókat – panaszolta a közelmúltban több, mozgásában korlátozott olvasónk. Rongits József, a városháza illetékese megerősítette: tudnak a problémáról. Tovább olvasom