Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Sokat érhet a szerb útlevél

Várhatóan többen próbálnak majd hamisított vagy személycserés szerb útlevéllel illegálisan Nyugatra jutni, miután tavaly december vége óta vízummentesen utazhatnak a szerb állampolgárok is az Európai Unióba.

A szakemberek szerint várhatóan az illegális migrációban is változásokat hoz Szerbia vízummentessége. A nyugati határszakaszon, az illegális migráció fő útvonalához tartozó Hegyeshalomnál még nem hozott változást az uniós rendeletmódosítás – tudtuk meg Szücs Róbert őrnagytól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának vezetőjétől. – Legálisan, hosszabb távú tartózkodási engedéllyel eddig is számos szerb állampolgár utazott Nyugat-Európába, tavaly december vége óta pedig kismértékben nőtt a számuk.

A vízumkötelezettség eltörlésével igencsak felértékelődött a biometrikus szerb útlevél. Éppen ezért az őrnagy szerint fel kell készülniük arra, hogy a közeljövőben többen – elsősorban koszovóiak – próbálnak Nyugatra jutni személy- vagy fényképcserés, esetleg hamisított szerb útlevéllel. Tekintettel minderre, a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen okmányokkal utazókra.

Várhatóan többen próbálkoznak majd hamis szerb útlevéllel illegálisan Nyugatra menni, miután már a szerbek is vízum nélkül mehetnek az unióba. Fotó: Kisalföld-archívum
Várhatóan többen próbálkoznak majd hamis szerb útlevéllel illegálisan Nyugatra menni, miután már a szerbek is vízum nélkül mehetnek az unióba. Fotó: Kisalföld-archívum

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei november végén hagyták jóvá azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az Európai Unió területére, illetve a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet unión kívüli három országába, Izlandra, Norvégiába és Svájcba.

A módosítás december 19-től lépett hatályba, és a három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A vízummentes beutazás feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél. A lehetőséggel nem élhetnek a szerb útlevéllel rendelkező koszovói lakosok. A brüsszeli miniszteri határozat nem vonatkozik Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Ezen országok esetében jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság, amelynek az volt az álláspontja, hogy e két ország még nem teljesítette a vízummentességhez szükséges feltételeket. Ezek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások.

Olvasóink írták

  • 3. invektus 2010. január 06. 20:11
    „1 IGAZAD VAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 2. rivotril2mg 2010. január 06. 13:31
    „nem vagyok valami nagy szakértője ennek a témának, de az kicsit gáz hogy XXI században nem lehet utazni csak úgy 1ik országból a másikba”
  • 1. janika 2010. január 06. 11:01
    „Aha a maygar rendőrség arra való, hogy a nyugatra szökni akaró idegen ország polgárait hajkurássza a maygar polgárok adóforintjain? Mőár megint idegen érdek csicskásai a magyar hatóság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre új óvoda kétszázmillióból

Várhatóan már ősszel birtokba vehetik a lébényi kisgyerekek az új óvodaépületet, amely jelentős… Tovább olvasom