Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Sok gyűjtőedény vár gazdára

Sokan még nem tudják, mit és milyen módon rakhatnak a kék kukába. Ez az első házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés tapasztalata. A helyzet tisztázása érdekében felvilágosító kampány indul.
Hosszas előkészítést követően a múlt héten megtörtént az első házhoz menő szelektív gyűjtés Mosonmagyaróváron.

A közszolgáltatásra létrejött önkormányzati cég, a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. már februárban megkezdte az ehhez szükséges kék kukák kiosztását és mostanra érkezett el az idő ezek ürítésére. A várost öt körzetre osztották, eszerint jártak naponta a gyűjtőautók. A kék edényekbe kizárólag műanyag italcsomagolás – azaz PET-palack –, fólia, reklámtáska, kimosott tisztító-, mosószeres flakonok, fém italosdoboz, újságpapír, kartonpapír tehető. Az első szelektív gyűjtés tapasztalatai jók ugyan, ám látszik, hogy szükség van még némi tudatformálásra.

Az első kék kukás gyűjtés tapasztalatairól Árvay István, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: a lakók többségében a megfelelő hulladékokat rakták az edényekbe, ám annak módja gyakorta problémás. A legfőbb gond, hogy a különböző hulladékfajták összekeveredve beszennyezték egymást. Ez erősen leterheli a válogatóművet és sajnos sok esetben használhatatlanná válnak a hulladékok.

Sokak számára még nem egyértelmű, mit és miként lehet a kék kukába belerakni.
Sokak számára még nem egyértelmű, mit és miként lehet a kék kukába belerakni.

„Fontos, hogy amit beletesznek a kukákba, az használható formában kerüljön is ki onnan" – hangsúlyozta az elnök. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy felvilágosító kampányt indítanak a társuláshoz tartozó hetvenegy településen. Ennek során például arra hívják majd fel a figyelmet, hogy a palackokat, italosdobozokat lapítva, az újságpapírt pedig kötegelve rakják a gyűjtőedénybe. Fontos továbbá, hogy a kék kukákba nem tehető üveg, kommunális és zöldhulladék. A fűnyesedéket, ágat, gallyat a barna kukákba lehet tenni, míg az üres üveg gyűjtésére továbbra is a szelektív szigeteken van lehetőség.

Árvay István hozzátette: sokan még mindig nem vették át a szelektív gyűjtőedényeiket. E téren a Mosonmagyaróvár környéki településeken a legjobb a helyzet, itt ugyanis korábban is működött zsákos szelektív gyűjtés. Ezeken a településeken szinte minden háznál van már kék kuka. Valamivel rosszabb a helyzet Mosonmagyaróváron. Csornán és környékén viszont nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel – itt korábban nem volt szervezett szelektív gyűjtés –, eddig mindössze néhány száz kék edényt vittek el.

A kialakított tíz hulladékudvarból nyolc már megnyitott a héten. A mosonmagyaróvári Gabona rakparton lévő gyűjtőhely szerdán, pénteken és szombaton tart nyitva. Így a Barátság utcában felfüggesztették a zöldhulladék-átvételt, azt mostantól az új hulladékudvarba lehet vinni. A házhoz menő zöldhulladék – barna kukás – gyűjtés egyébként a jövő héten lesz a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékbe kérte a véres konyhakést a férj, amivel majdnem halálra szúrta hegyeshalmi felesége

Tizenkét év fegyházra ítélték a feleséget a Győri Törvényszéken. Tovább olvasom