Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Segítségnyújtás pályázati pénzből

Egyre többen – főként idősek – veszik igénybe a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Alapszolgáltatási Centrumát.

A térítési díjakról, a szolgáltatásokról, valamint egy ötvenmillió forintos épületbővítésről Zimmerer Károlyné, a centrum vezetője beszélt.

51 millió forintot költhet infrastruktúra-fejlesztésre a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által az év elejétől fenntartott Alapszolgáltatási Centrum. Mára nemcsak a Lajta-parti városban látják el feladataikat, hanem a kistérség minden településén. Kinőtték az irodát, így az uniós, 46 millió forintos támogatásból és az önkormányzati, 5 millió forintos önrészből bővítik az igencsak szűkös épületet: egy tárgyalót és két kisebb irodát hoznak létre, de az infrastrukturális fejlesztésekre is gondolnak. Zimmerer Károlyné, az Alapszolgáltatási Centrum vezetője szerint a munkálatok már idén elkezdődhetnek.

Pályázat révén a kistérségben élők a korábbi, havi 300 forintos, napi 10 forintos áron vehetik igénybe a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

A Zichy utcai idősek klubjában az egybegyűltek tojást írtak és festettek.
A Zichy utcai idősek klubjában az egybegyűltek tojást írtak és festettek.

– Ehhez a szolgáltatáshoz a kistérség valamennyi települése csatlakozott. A működést nem állami normatívából, hanem pályázati támogatásból finanszírozzuk, így az igénylők minimális személyi térítési díjért juthatnak hozzá. Jelenleg 386 készüléket vesznek nálunk igénybe – mondta el a centrumvezető. Kifejtette: a 300 forintért cserébe napi 24 órás felügyeletet kapnak az érintettek. Ez nemcsak betegség, rosszullét esetén használható, hanem akkor is, hogyha bármilyen gyanús mozgást hallanak. Tehát egyfajta biztonságtechnikai eszköz is.

A kistérségben élők a korábbi, havi 300 forintos, napi 10 forintos áron vehetik igénybe a házi segítségnyújtást. A szolgáltatáshoz a kistérség valamennyi települése csatlakozott.
– Az étkeztetéshez és a házi segítségnyújtáshoz ugyan valamennyien csatlakoztak, de a szolgáltatásokat 10, illetve 11 településen veszik jelenleg igénybe – magyarázza a szakember. 28.500 forintos jövedelem alatt az étkeztetés helyben vagy elvitellel 50 forint, lakásra történő kiszállítással 90 forint, míg a legmagasabb befizetendő összeg 450 (helyben vagy elvitellel) és 500 forint (kiszállítással) a 85.501 forint feletti egy főre jutó jövedelem esetén. A kistérségből 389 embernek – főként időseknek – biztosítja a szolgáltató az étkeztetést. A rászorulók az igényeket a településeken jelezhetik. A házi segítségnyújtásra jelenleg 145-en tartanak igényt, itt is jövedelemtől függően állapítják meg a térítési díjakat, az óradíjak 50–500 forint között mozognak.

A centrumhoz öt idősek klubja is tartozik: a két mosonmagyaróvári mellett Lébényben, Jánossomorján és Mosonszentmiklóson. – A klubjaink számára igyekszünk közös programokat, előadásokat, kirándulásokat szervezni, ahol időseink ismerkedhetnek. A klubokban a napi igénybevételi díj 20–120 forint – tette hozzá végezetül a centrumvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavásárolja a város a barokk freskót

Mosonmagyaróvár - Több év távollétet követően került vissza a városba a mosoni Nepomuki Szent… Tovább olvasom