Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Rajkaiak zenés adventje

Az idei adventi készülődés egyik üde színfoltja a zenés adventi kalendárium, amelyben lelki csemegékre, változatos műfajú, a karácsonyhoz kapcsolódó zeneművekre bukkanhatunk nap mint nap.


Deákné Juhász Éva énektanár mintegy negyven ember összefogásával állította össze a Rajkai Kulturális Egyesület különleges naptárát.

Kis meglepetéseket, főképp édességet rejtő adventi naptárak már a múlt század elején is léteztek, és még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében, akik türelmetlenül várják a karácsonyt. Rajka énektanára, Deákné Juhász Éva azonban újragondolta ezt az évszázados népszokást, és mintegy negyven ember összefogásával elkészítette a Rajkai Kulturális Egyesület zenés adventi kalendáriumát. December elsejétől az egyesület közösségi oldalán mindennap kinyithatjuk ennek a különleges „naptárnak" egy-egy ablakát.
– Változatos műfajú, a karácsonyhoz kapcsolódó zenemű- vek közül válogattunk. A hangszeres, komolyzenei művek mellett, mint Bach Air, Vivaldi Tél című alkotása, hallhatunk kórusműveket, Bachtól az O, Jesulein, Mozarttól a Téli hangulat címűt és könnyedebb slágereket is, mint a Boney M-től a Mary’s Boy Child, Where Are You Christmas is – tudjuk meg Deákné Juhász Éva tanárnőtől.

Örömzene: együtt énekelnek az óvodások, iskolások és felnőttek
Örömzene: együtt énekelnek az óvodások, iskolások és felnőttek

Vasárnaponként pedig igazi kuriózumként az ötletgazda szerzeményének, az Adventi gyertyák című dalnak a gyertyagyújtáshoz kapcsolódó strófáit hallgathatjuk meg.

A repertoár változatossága mellett a naptár másik különlegessége, hogy három rajkai, amatőr zenei csoport – a Margaréták gyermekkórus, a Vox Carissima női kórus, valamint a Rose zenekar – és meghívott előadók együttműködésével készültek el a dalok. A meghívott előadók között szerepelnek olyan gyermekek, akiknek anyukája a női kórusban énekel vagy olyan óvodás gyermekek az édesanyjukkal, akik nemrégiben kezdtek el zenét tanulni. Óvodások, iskolások és felnőttek, amatőr énekesek és zenészek örömzenéje rejtőzik a kalendárium ablakai mögött.

Nem utolsósorban különlegessége a naptárnak, hogy az „őslakos" rajkaiak mellett az újonnan, Szlovákiából beköltözöttek is szerepelnek benne. A Vox Carissima női kórus egyik tagja például egyáltalán nem beszél magyarul, mégis együtt énekli a többiekkel a magyar nyelvű dalokat. A zene összetartó, nyelveken felüli ereje segítheti az utóbbi években nagy számban betelepült, főképp szlovák ajkú lakosság integrációját is a település életébe.
 Kalendárium az interneten
A különleges adventi kalendárium „bonbonjaiból" a Rajkai Kulturális Egyesület Facebook-oldaláról, illetve a Rose zenekar YouTube-csatornáján szemezgethetünk.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom