Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

(R)áfázhatnak a nyárra csúszók

Szigetköz - A júliusra tervezett áfaemelés gondot okozhat a futó, pályázati forrásból finanszírozott beruházásoknál: a 20-ról 25 százalékra emelkedett adóteherrel a beruházások összköltsége is nő, a különbözetet pedig az önkormányzatok fizethetik. A Szigetközben 145 millióból buszöblöket, -megállókat, -fordulókat építenek: biztosan nem végeznek júliusig.

Közel negyvenhétmillió forintból készül el Darnózselin a kerékpárút belterületi útszakasza. Elvileg május végére kellene befejezni a kivitelezést, ám az ivóvízcsatorna-felújítás miatt úgy tűnik, néhány hetet csúsznak a kivitelezéssel. Az idő azonban sürget: júliustól ugyanis 20-ról 25 százalékra emelkedik az áfa. „Az önkormányzat 20 százalékos azaz 9,4 millió forintos önrészt vállalt, az összköltség azonban 47-ről 49 millióra emelkedhet. A kétmillió forint költségnövekedést a pályázat nem finanszírozza, azt nekünk kellene kigazdálkodni. A pénzügyi teljesítés alapjául szolgáló számlát csak a műszaki átadás-átvétel után lehet kiállítani: remélhetőleg nálunk erre július előtt sor kerül. Úgy tűnik, ebben az esetben beleférünk a határidőbe, bár a rossz idő és a nem várt műszaki akadályok lassították a munkát, nem kell tartanunk az áfaemeléstől" – mondta dr. Tóth Zoltán körjegyző.

Nagyobb gond a buszfordulós pályázatoknál lehet:
ott ugyanis nagyjából húsz település összesen 145 milliós pályázatára alakított konzorciumot. Ha nem végez mindenki júliusig a kivitelezéssel, akkor – az áfa miatt – minden falunak nagyobb lehet az önrésze. Összesen hatmillióval lenne több a költség: Darnózselin, ahol 22 millió forintból az egész buszfordulót átalakítják s két új megállót építenek, közel egymilliót bukhatnak az adóemelésen.

Sietniük kell: Ha a kerékpárút műszaki átadásával nem végeznek júliusig Darnózselin, akkor a magasabb áfakulcs miatt a beruházás költsége is nő, többletterhet téve az önkormányzat nyakába.
Sietniük kell: Ha a kerékpárút műszaki átadásával nem végeznek júliusig Darnózselin, akkor a magasabb áfakulcs miatt a beruházás költsége is nő, többletterhet téve az önkormányzat nyakába.

„Darnózseli az önrészt átutalta, a vállalkozási szerződéseket megkötötte, a kivitelező az áfaemelés előtt átadja a buszfordulót, ezzel remélem, mentesülünk az intézkedés negatív hatásai alól" – tájékoztatott a körjegyző.

„Egyelőre nem végeztünk elemzést a beruházás költségvetésének esetleges változásáról, mivel nem tudjuk, hogy az áfaemelés pontosan mire vonatkozik" – mondta Szokoli Sándor, a „buszöblös" pályázatban gesztor Dunakiliti polgármestere. „Az is lehet, hogy beleférünk a rendelkezésre álló keretbe, de az is, hogy kicsúszunk belőle. Az szinte biztos, hogy mindegyik, a konzorciumhoz csatlakozott településen nem készül el a beruházás júliusig" – nyilatkozta a településvezető.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője elmondta: azokat nem érinti az adóemelés, akik visszaigénylik az áfát. A többi esetben azonban a projektek költségvetése nő, a támogatási összeg azonban nem változik. „Az önkormányzati miniszter azt ígérte, hogy a többletköltségeket valamilyen módon kompenzálhatják az önkormányzatoknak. Ha erre nem kerül sor, akkor az eddig nyertes pályázatok esetén az adóemelésből eredő különbözetet is a polgármesteri hivataloknak kell majd előteremteniük" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig hatan a Mowinparkban

Mosonmagyaróvár - Lezárult a mosonmagyaróvári innovációs és kereskedelmi központ, a… Tovább olvasom